Καμπανάκι κινδύνου από τους καρδιολόγους: Χωρίς θεραπεία οι ασθενείς με χοληστερίνη

Καμπανάκι κινδύνου από τους καρδιολόγους: Χωρίς θεραπεία οι ασθενείς με χοληστερίνη
Το 12, 9% δηλώνει ότι εγκατέλειψε τη φαρμακευτική αγωγή λόγω ακριβώς του υψηλού κόστους

«Δυστυχώς, η «μάχη» με τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως το κάπνισμα αλλά και το άγχος, στη χώρα μας δεν έχει ακόμη κερδηθεί»: η επιστημονική διαπίστωση των ειδικών της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας (ΕΛΙΚΑΡ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς στις 29 Σεπτεμβρίου δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού σε πολίτες, γιατρούς και πολιτεία αναφορικά με τα εντατικά μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν για την καρδιαγγειακή υγεία των Ελλήνων.

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες βλέπουν ότι η σκιά της κρίσης συνεχίζει να πέφτει βαριά πάνω στους ασθενείς με υπερχοληστερολαιμία (αυξημένη χοληστερίνη με κολπική μαρμαρυγή στερώντας τους πλέον και τη θεραπεία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την καρδιαγγειακή θνησιμότητα των Ελλήνων.

Τα στοιχεία έρευνας του ΕΛΙΚΑΡ στο πλαίσιο του προγράμματος «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης – Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου» με το οποίο ελέγχθηκαν περισσότεροι από 58.000 άτομα, έδειξαν ότι η αυξημένη χοληστερίνη παραμένει άλυτο πρόβλημα της υγείας του πληθυσμού. Μόνο ένας στους 3 Έλληνες πετυχαίνει το στόχο της φαρμακευτικής (υπολιπιδαιμικής) αγωγής όταν ξεκινά τη θεραπεία, ενώ το 53% προβληματίζεται πολύ για το κόστος της θεραπείας τους. Ειδικότερα, το  44.6% δηλώνουν ότι το κόστος είναι μεγάλο και ποσοστό 8% των ασθενών ότι είναι δυσβάσταχτο. Μάλιστα, το 12, 9% των ασθενών δηλώνει ότι εγκατέλειψε τη φαρμακευτική αγωγή λόγω ακριβώς του υψηλού κόστους συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

Διπλασιάστηκαν οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΙΚΑΡ στη χώρα υπάρχουν περισσότεροι από 200.000 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, με την ασθένεια να έχει μετατραπεί σε μια από τις κυριότερες αιτίες αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και τη συχνότερη αρρυθμιολογική αιτία εισαγωγής σε νοσοκομείο.

Σε σχετική ερώτηση αν έχουν παρουσιάσει επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής απάντησε θετικά ποσοστό μεγαλύτερο από το 3%, ενώ στους ηλικιωμένους άνω των 75 χρόνων το ποσοστό ανέβηκε στο 10%.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί σημαντικό ενώ τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή που καλύπτεται με αντιπηκτική αγωγή: από 38% που ήταν το 2011 ανήλθε σε 55% το 2012 και εκτινάχθηκαν στο 70% το 2013.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, θα συνεχιστεί και φέτος το πρόγραμμα του ΕΛΙΚΑΡ «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου».  Συγκεκριμένα την ερχόμενη εβδομάδα από την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου έως και το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, στην Αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα, από 09:30 έως 17:00, Γιατροί του Ιδρύματος  θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...