Κανένα σπίτι έως 300.000 ευρώ δεν βγαίνει σε πλειστηριασμό!

Κανένα σπίτι έως 300.000 ευρώ δεν βγαίνει σε πλειστηριασμό!

Μεγάλη συμφωνία κυβέρνησης- τραπεζών, για την προστασία της πλειονότητας των ακινήτων που βρίσκονται σε κίνδυνο, πλειστηριασμού! Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι τράπεζες έχουν στόχο να βγάλουν στο «σφυρί» 5.000 ακίνητα! Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής φέρεται να έφτασε σε συμφωνία  με τις τράπεζες να εξαιρεθούν από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πρώτες κατοικίες, εξοχικά και κάθε άλλου είδους ακίνητα με αξία μέχρι 300.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι πέφτει τείχος προστασίας, ανάμεσα στα «κοράκια» και τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, που βρίσκονται εκτός νόμου «Κατσέλη». Παράλληλα, εξετάζεται και παράταση ισχύος του νόμου για την προστασία της α΄ κατοικίας, κάτι βρίσκεται στη διαπραγμάτευση, στο «τρίγωνο» κυβέρνησης, θεσμών και τραπεζών. Οι πληροφορίες αυτές, που προέρχονται από το δικαστικό ρεπορτάζ, επιβεβαιώνουν όσα είχαν αποκαλύψει τραπεζικές πηγές, την προηγούμενη εβδομάδα, για «Σκληρό πόκερ για τον νόμο Κατσέλη στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές!».

Η προστασία που δίνει ο νόμος στην α’ κατοικία, από τους πλειστηριασμούς, δεν ισχύει για πάντα. Με την τελευταία αναθεώρηση, του 2015, λήγει στο τέλος του 2018. Μία προστασία που αν και σωτήρια για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, είναι «πονοκέφαλος» για τις τράπεζες, επειδή δεν τις επιτρέπει να «διαχειριστούν» στεγαστικά, κόκκινα δάνεια, ύψους 20 δις ευρώ!  Πρόκειται για το ένα πέμπτο των κόκκινων δανείων και ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η παράταση, οι τράπεζες, θέλουν να αλλάξει ο νόμος, ώστε να χάσουν την προστασία, όσοι θεωρούνται από τις τράπεζες ότι είναι «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Δηλαδή οφειλέτες που θα μπορούσαν να πληρώνουν τις δόσεις τους, αλλά δεν το κάνουν, εκμεταλλευόμενοι την προστασία που έχει θεσπιστεί για τους πιο αδύναμους.

Ο νόμος υπάρχει από το 2010, αλλά αναθεωρήθηκε με την σύμφωνη γνώμη των θεσμών με το ν. 4336/2015, επί υπουργίας Σταθάκη.

Όπως έγραψε τη Δευτέρα η kontranews, «τα τραπεζικά στελέχη, ετοιμάζουν προτάσεις που θα καταθέσουν τέλη Οκτωβρίου, που αναμένεται αν γίνουν αποδεκτά να μειώσουν την προστασία του νόμου». Το ποσοστό, των κόκκινων στεγαστικών που δεν μπορούν να αγγίξουν οι τράπεζες, είναι που δημιουργεί προβληματισμό στις διοικήσεις, που έχουν δεσμευτεί σε υψηλούς στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων την επόμενη διετία. Θέλουν να πάρουν στα χέρια τους, τα 5 δις ευρώ, που εκτιμούν πως ανήκουν σε «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 150.000 υποθέσεις που βρίσκονται κολλημένες στα διάφορα στάδια έγκρισης του νόμου Κατσέλη. Ένας αριθμός που θα κρατούσε τα ειρηνοδικεία απασχολημένα για πάρα πολλά χρόνια, ακόμα. Ένας από τους στόχους των τραπεζών είναι μειώσουν τον αριθμό των υποθέσεων που βρίσκονται «παγωμένες» αναμένοντας την εκδίκαση τους ώστε όσοι χάσουν την προστασία, να αρχίσουν ή να πληρώνουν ή να απελευθερωθούν οι τράπεζες να «διαχειριστούν» τα δάνειά τους.  Η διαπραγμάτευση θα πάρει «φωτιά» μετά την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στο κουαρτέτο, στις 23 Οκτωβρίου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/304956-Kanena-spiti-eos-300-000-eyro-den-bgainei-se-pleisteriasmo ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...