Κατάθλιψη άρθρο του Ιατρού – Ψυχίατρου Δημήτρη Ζαννάκου.

Νέα συνεργασία του Nafpaktianews.gr και νέα ενότητα με τον Ιατρό – Ψυχίατρο Δημήτρη Ζαννάκο που επαγγελματικά δραστηριοποιείται στη Ναύπακτο. Στην νέα μας ενότητα μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς με ερωτήσεις που θα μας στέλνετε στο email μας [email protected]  για θέματα που σας απασχολούν. 
dimitrismikriΚατάθλιψη:
Το ερώτημα που απασχολεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού σήμερα είναι η οικονομική κρίση και η αντιμετώπιση της χωρίς να χάσουμε την αξιοπρέπεια μας. Ένα πολύ μεγάλο μάθημα, πού απλόχερα μου χάρισε η πολυετή διαμονή μου στο εξωτερικό, είναι ότι έμαθα να είμαι ικανοποιημένος με αυτό που είμαι και με τον τρόπο που ζώ την ζωή μου και όχι με αυτά που μου ανήκουν. Στην Ελλάδα έχουμε πολλά πλεονεκτήματα που σε άλλες χώρες δεν αγοράζονται όσα χρήματα και να διαθέσεις. Ο ήλιος, η θάλασσα, το χαμόγελο, η ζεστασιά στην καρδιά, το ειλικρινές ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, τα εισπράττουμε καθημερινά με γενναιοδωρία και από προσωπική εμπειρία θα μου επιτρέψετε να καταθέσω ότι όσο και να γεμίσει το πορτοφόλι, αν η καρδιά διψάει είναι η ζωή μας άδεια.
Οι Έλληνες είμαστε ταλαιπωρημένος λαός, άλλες γενιές λιγότερο, άλλες περισσότερο, κάτι όμως που πάντα διατηρούσαμε είναι το χαμόγελο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα συνεχίσουμε να το διατηρούμε, και ότι με σωστή αξιολόγηση των καταστάσεων και των πραγματικών, ουσιωδών αναγκών μας, θα ξεπεράσουμε και αυτό τον σκόπελο χωρίς να αφήσουμε βαθιά σημάδια στην ψυχή μας. Κοιτάμε γύρω μας και απολαμβάνουμε την ομορφιά που μας κατακλύζει και νιώθουμε ευγνωμοσύνη και καμιά φορά να λέμε και ένα ευχαριστώ που ζούμε σε μία απο τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου.
Να είμαστε όλοι καλά και να χαμογελάμε.
Κατάθλιψη
  Η κατάθλιψη διαχωρίζεται σε πρωτογενή και δευτερογενή.
  Πρωτογενής κατάθλιψη ονομάζεται η κατάθλιψη που οφείλεται σε βιολογικό παράγοντα, όπως η δυσλειτουργία ορμονών στον οργανισμό, οι οποίες ορμόνες ευθύνονται γιά την ομαλή ψυχική μας υγεία. Κύριος και σχεδόν πάντα απαραίτητος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του είδους κατάθλιψης ειναι τα αντικαταθληπτικά φάρμακα, τα οποία έχουν ως βασική λειτουργία την ομαλοποίηση σε φυσιολογικά επίπεδα των προαναφερθέντων ορμονών, με αποτέλεσμα την επαναφορά μας σε στάδιο πρό κατάθλιψης. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αντικαταθληπτικών φαρμάκων, ανάλογα με τον τύπο κατάθλιψης και ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς. Όπως με όλα τα φάρμακα έτσι και τα αντικαταθληπτικά έχουν παρενέργειες και για αυτό τον λογο είναι απαραίτητο ο ασθενής να ενημερώνεται για τις παρενέργειες αλλά και να παρακολουθείται από επιβλέποντα ιατρό. Όπως και με τις περισσότερες ασθένειες του σώματος έτσι και στην κατάθλιψη, συνίσταται πρόωρη αντιμετώπιση. Όσο μαγαλύτερο το χρονικό διάστημα που αφήνουμε την κατάθλιψη να μας καταβάλει, τόσο πιό δύσκολη μπορεί να αποδειχθεί η θεραπεία, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο.
 Η δευτερογενης κατάθλιψη, εμφανίζεται μετά από δραματικά γεγονότα που μπορεί κάποιος να βιώσει. Άν και αυτού του είδους η κατάθλιψη δεν οφείλεται, αρχικά, σε διαταραχή ορμονών, η χρόνια έκθεση σε εξωγενή ερεθίσματα θλίψης, μπορεί να μεταβάλει την ομαλή λειτουργία και κατά συνέπεια συγκέντρωση των ορμονών στον οργανισμό. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί τότε η χορήγηση αντικαταθλιπτικών κρίνεται απαραίτητη.
 Σε καμία περίπτωση οι διαταραχές ψυχικής υγείας, δεν πρέπει να μας φοβίζουν και να θεωρούμε ντροπή το ότι μπορεί να πάσχουμε από νόσημα της ψυχής. Όπως για οποιαδήποτε ασθένεια του σώματος θα παίρναμε φαρμακευτική αγωγή, έτσι και η ψυχή χρειάζεται κάποιες φορές βοήθεια.
Δημήτριος Ζαννάκος

Ιατρός-Ψυχίατρος
Ειδικευθείς στο Malmö kai Umeå της Σουηδίας



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...