Καταλονία: Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και ψηφοφόρων (Live)

Καταλονία: Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και ψηφοφόρων (Live)

Δημοψήφισμα στην

Η αστυνομία και η εθνοφρουρά έχουν αρχίσει να κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια (Εικόνες – Βίντεο – Live)

Κλιμακώνεται η ένταση έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης, όπου οι αστυνομικοί τραβούν και χτυπούν Καταλανούς ψηφοφόρους έξω από εκλογικά κέντρα!

Αυτή την ώρα δυνάμεις της αστυνομίας σπάνε τις πόρτες των εκλογικών κέντρων για να εμποδίσουν το δημοψήφισμα!

Την ίδια ώρα φορτηγάκια της αστυνομίας και ένα ασθενοφόρο βρίσκονται σταθμευμένα κοντά στο εκλογικό κέντρο όπου έχουν ξεσπάσει οι ταραχές.

Δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας σπρώχνουν με τις ασπίδες τους τους ανθρώπους που είναι συγκεντρωμένοι έξω από αυτό το εκλογικό κέντρο της Βαρκελόνης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία και η εθνοφρουρά έχουν αρχίσει να κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα στην Καταλονία.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι οι ψηφοφόροι που επιθυμούν να ψηφίσουν στο σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό, αν αυτό στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι είναι κλειστό.

Σε ένα ακόμη βήμα προκειμένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το οποίο η Μαδρίτη έχει χαρακτηρίσει παράνομο και έχει απαγορεύσει, τα ψηφοδέλτια που θα τυπώσουν στο σπίτι τους οι ψηφοφόροι θα θεωρούνται έγκυρα, δήλωσε ο Τζόρντι Τουρούλ εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης.

«Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τηρώντας τις εγγυήσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί», τόνισε ο Τουρούλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ψηφίστε σε όποιο εκλογικό κέντρο βρείτε ανοικτό λένε οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος

Καταλανοί ψηφοφόροι έχουν αρχίσει να φράσσουν τις πόρτες στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να εμποδίσουν την επέμβαση της αστυνομίας εν όψει της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.

Το καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3 μετέδωσε εικόνες από ένα εκλογικό κέντρο σε προάστιο της Βαρκελόνης στο οποίο έχει τοποθετηθεί ήδη η κάλπη και τα ψηφοδέλτια. Επίσης η εφημερίδα La Vanguardia ανέφερε ότι οι κάλπες έχουν αρχίσει να φτάνουν σε αρκετά κέντρα.

καταλονια

Η Μαδρίτη χαρακτηρίζει παράνομο και αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα, αλλά οι Καταλανοί είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν και υπάρχει φόβος για αναταραχές.

Ηδη από νωρίς το πρωί της Κυριακής οι πολίτες έχουν αρχίσει να σχηματίζουν ουρές μπροστά από τα εκλογικά κέντρα. Την ίδια ώρα μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περίπου 30 φορτηγάκια της εθνοφρουράς, φορτηγάκια χωρίς διακριτικά και ένα φορτηγό γεμάτο αστυνομικούς αναχώρησαν από το λιμάνι της Βαρκελώνης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Reuters.

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) και να κλείσουν στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας).

καταλονια

«Ξύπνησα νωρίς γιατί η επαρχία μου με χρειάζεται», δήλωσε στο Reuters η Εουλαλία Εσπινάλ Τάρο. Η 65χρονη συνταξιούχος στάθηκε στην ουρά, μαζί με περίπου άλλα 100 άτομα, έξω από εκλογικό κέντρο σε σχολείο στη Βαρκελώνη, στις 5 το πρωί της Κυριακής. «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά πρέπει να είμαστε εδώ», συμπλήρωσε.

Το τελευταίο δεκαήμερο η ένταση κορυφώθηκε με συλλήψεις, κατασχέσεις και «μπλοκάρισμα» ιστοσελίδων που παρείχαν πληροφορίες για το πού μπορούν να ψηφίσουν οι πολίτες. Από το βράδυ της Παρασκευής, πολλές οικογένειες κατέλαβαν σχολεία τα οποία θα λειτουργούσαν ως εκλογικά κέντρα. Αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους, για να προστατέψουν αυτούς τους χώρους σε 30 καταλανικές πόλεις. Το Σάββατο όμως, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει μπλοκάρει πολλούς τέτοιους χώρους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την νομαρχία, 160 εκλογικά κέντρα έχουν καταληφθεί από τους αυτονομιστές, όμως 1.300 έχουν κλείσει.

Πηγή από την καταλανική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι αυτονομιστές διαθέτουν διπλές κάλπες. Έχουν προβλέψει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε κάθε είδους μέρη, με λιγότερο ή περισσότερο εύκολη πρόσβαση: σχολεία, κέντρα υγείας, μουσεία, μοναστήρια, κέντρα για ηλικιωμένους.

καταλονια

Η αστυνομία της Καταλονίας πάντως πρόκειται να μεταβεί το αργότερο ως τις 07:00 (ώρα Ελλάδας) στα εκλογικά κέντρα για να ζητήσει από τους καταληψίες να τα εγκαταλείψουν και για να αποκλείσει την είσοδο σε αυτά.

Ταυτόχρονα όμως υπάρχει φόβος επεισοδίων, καθώς η αστυνομία ανησυχεί ότι μπορεί να μεταβούν στην Καταλονία ομάδες της άκρας αριστεράς ή της άκρας δεξιάς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχές. Η Μαδρίτη έχει στείλει στην περιοχή επιπλέον 10.000 αστυνομικούς και εθνοφρουρούς.

Καταλανοί φράζουν τις πόρτες των εκλογικών κέντρων - ΦΩΤΟ

Σε συνέντευξή του στο AFP ο πρόεδρος της Καταλονίας, ο Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη».

«Είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έπειτα από μια «μεταβατική» φάση στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία.

«Πραξικόπημα το δημοψήφισμα»

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Ισπανός πρέσβης στη Βρετανία, Κάρλος Μπασταρέτσε, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως «χαμηλού κόστους πραξικόπημα από την κυβέρνηση της Καταλονίας».

Μάλιστα, ο ίδιος προειδοποίησε την καταλανική κυβέρνηση ότι αυτή της η πρωτοβουλία θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τη σταθερότητα στην Ισπανία, αλλά και σε ολόκληρη την Ισπανία.

«Αν (σ.σ.: η κυβέρνηση της Καταλονίας) πετύχει τον στόχο της, αυτό θα είναι μια τραγωδία για την Ευρώπη, αρχής γενομένης από τη Βρετανία, γιατί πολύ απλά θα σημαίνει ότι μια επαρχία μπορεί να παραβεί τους νόμους», είπε ο Ισπανός πρέσβης.

Δείτε τα βίντεο: 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/303449-Katalonia-epeisodia-metaxi-astunomias-kai-psifoforon-(live)- ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...