Καταλονία: Πλειοψηφία οι αυτονομιστές, πρωτιά για τους Ciudadanos

Καταλονία: Πλειοψηφία οι αυτονομιστές, πρωτιά για τους Ciudadanos

Κάρλος

Πουτζντεμόν: Ράπισμα για τον Ραχόι το αποτέλεσμα των εκλογών

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας, διατηρούν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα στο 95% των καταμετρημένων ψήφων στις περιφερειακές εκλογές.

Τα αποσχιστικά κόμματα εμφανίζονται να συγκεντρώνουν περίπου 70 εκ των συνολικά 135 εδρών του κοινοβουλίου.

Πάντως, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Ciudadanos, το οποίο τάσσεται υπέρ της ενότητας με την Ισπανία, κερδίζοντας το 25% των ψήφων και 36 έδρες.

Μεταξύ των κομμάτων που υποστηρίζουν την απόσχιση, το κόμμα «Μαζί για την Καταλονία» του αποπεμφθέντος πρωθυπουργού Κάρλες Πουτζντεμόν -ο οποίος παραμένει στις Βρυξέλλες- αναδεικνύεται δεύτερο.

Όπως ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε σε 83,82%. Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προσέλευση στις κάλπες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Οι Καταλανοί εκλέγουν το 135μελές τοπικό τους κοινοβούλιο, με βάση το οποίο θα συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση της ισπανικής περιφέρειας, σε μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την οποία επέβαλε η κεντρική ισπανική κυβέρνηση λόγω της αποσχιστικής κρίσης του Οκτωβρίου.

Πουτζντεμόν: Ράπισμα για τον Ραχόι το αποτέλεσμα των εκλογών

Ο Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν χαιρέτισε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες τη νίκη της αυτονομιστικής παράταξης στις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στην Καταλονία, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «ένα αποτέλεσμα που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει».
 
Ο συντηρητικός Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι «έχασε στο δημοψήφισμα που ήθελε» ο ίδιος και το γεγονός ότι η αυτονομιστική παράταξη διατηρεί την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο αποτελεί «ράπισμα» για αυτόν, είπε με εμφανή ικανοποίηση ο Πουτζντεμόν μπροστά σε λιγοστούς ακτιβιστές της αυτονομιστικής δεξιάς της Καταλονίας, της οποίας ηγείται, καθώς και φλαμανδούς εθνικιστές που του εκφράζουν την υποστήριξή τους, σε μια αίθουσα στο κέντρο των Βρυξελλών.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/314709-Katalonia-Pleiopsephia-oi-aytonomistes-protia-gia-toys-Ciudadanos ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...