Καταπέλτης η έκθεση της γραμματείας κατά της διαφθοράς για τον Δημόσιο Τομέα

Δημόσιο Τομέα

Η ΣΑΠΙΛΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΕ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΟΙΚΗΣΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Καταπέλτης για το σάπιο σύστημα διοίκησης και κυρίως σε νευραλγικούς τομείς όπως η Δικαιοσύνη και η Αστυνομία, είναι η έκθεση της γραμματείας κατά της διαφθοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η εφημερίδα μας , από το 2014 έως και σήμερα, οι περισσότερες καταγγελίες φαίνεται ότι αφορούν τα  πεπραγμένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημάρχων και υπαλλήλων των ΟΤΑ, ενώ ακολουθεί ο χώρος της Δικαιοσύνης. Παράβαση καθήκοντος, δωροδοκία και εκβίαση είναι τα αδικήματα στα οποία υποπίπτουν οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι τα τελευταία χρόνια  ενώ από το 2006 έως και σήμερα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καταγράφονται οι περισσότερες αξιόποινες πράξεις από αστυνομικούς, σε σύνολο 55% έναντι των άλλων υπουργείων, ενώ τη δεύτερη θέση κατέχει το υπουργείο Εσωτερικών.

Την ίδια ώρα πρωταθλήτρια στη διαφθορά είναι η Αθήνα η οποία κατέχει τα πρωτεία στο οικονομικό έγκλημα, όπως προκύπτει από  το  «χωροταξικό» χάρτη των οικονομικών αδικημάτων σε όλη τη χώρα.

Οι περισσότερες και οι σημαντικότερες υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα μας έχουν … έδρα την Αθήνα, ακόμη και τα τελευταία χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης,  όπως δείχνουν, τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας για την  Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

 Στην πρωτεύουσα της χώρας,  τα κρούσματα διαφθοράς … περισσεύουν με τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις να ακολουθούν , σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πως τα οικονομικά αδικήματα μάλλον «θέλγονται» από την Αθήνα. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ποινικών διώξεων για αδικήματα διαφθοράς, τη διετία 2014-2015 παρατηρείται στην Αθήνα όπου, η μία μετά την άλλη, φτάνουν στη Δικαιοσύνη οι υποθέσεις διασπάθισης και καταλήστευσης δημοσίου χρήματος. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αλλά και η Εισαγγελία Διαφθοράς Αθηνών προχωρούν, τα δύο τελευταία χρόνια σε μπαράζ διώξεων για οικονομικά αδικήματα, όπως δωροδοκία, υπεξαίρεση, απάτη κλπ.  Οι  υπόλοιπες Εισαγγελίες της χώρας   ακολουθούν … σε απόσταση αποτυπώνοντας  τους χαμηλότερους δείκτες κρουσμάτων διαφθοράς που υπάρχουν στις άλλες πόλεις. Για το έτος 2014, μόνο   οι Εισαγγελίες Κοζάνης, Λάρισας, Βόλου και Σερρών παρουσίασαν  συγκριτικά αυξημένο αριθμό ποινικών διώξεων σε σχέση με το σύνολο των υπόλοιπων Εισαγγελιών της επικράτειας. Το έτος 2015 είχαμε αυξημένες ποινικές διώξεις στις Εισαγγελίες Θεσσαλονίκης (10), Ιωαννίνων (7) Κοζάνης (5) και Σερρών (6).

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός πως τα αδικήματα που διατηρούν το «προβάδισμα», τα έτη 2014 και 2015, είναι  αυτά της προστασίας κοινωνικής ασφάλισης και της φοροδιαφυγής! Στην τρίτη θέση έρχεται, το 2014 ο παράνομος τζόγος ενώ το 2015 , οι απάτες.   Όσον αφορά πάντως την «κατάρα» της κακοδιαχείρισης που ταλανίζει φορείς και οργανισμούς του δημοσίου, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως  το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας στην υπηρεσία παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά  την τελευταία διετία  (28% και 30 % για τα έτη 2014 και 2015 αντίστοιχα). Οι ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί σε βαθμό κακουργήματος είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με αυτές που έχουν ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος και για τα δύο αυτά  έτη. Οι ποινικές διώξεις που αναφέρονται σε κακουργήματα στο σύνολό τους ανέρχονται σε 61 % για το 2014 και 58% για το 2015, ενώ αυτές που αφορούν σε πλημμελήματα προσδιορίζονται στο 38% για το 2014 και 41% για το 2015.

Για τους αστυνομικούς πάντως, τα στατιστικά μεγέθη καταγράφουν μία …ροπή στην παράβαση καθήκοντος και δευτερευόντως στην απάτη.  Από το 2014 έως και σήμερα, οι περισσότερες καταγγελίες φαίνεται ότι αφορούν τα  πεπραγμένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημάρχων και υπαλλήλων των ΟΤΑ, ενώ ακολουθεί ο χώρος της Δικαιοσύνης. Παράβαση καθήκοντος, δωροδοκία και εκβίαση είναι τα αδικήματα στα οποία υποπίπτουν οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι τα τελευταία χρόνια  ενώ από το 2006 έως και σήμερα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καταγράφονται οι περισσότερες αξιόποινες πράξεις από αστυνομικούς, σε σύνολο 55% έναντι των άλλων υπουργείων, ενώ τη δεύτερη θέση κατέχει το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι καταγγελίες με «ονοματεπώνυμο» αποτελούν την κύρια δεξαμενή από την οποία αντλούνται οι πληροφορίες για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τα δύο τελευταία χρόνια να ξεκινήσουν τη διερεύνηση των έκνομων δραστηριοτήτων με οικονομικό αντικείμενο. Το  2014 σε ποσοστό 56% έφτασαν οι επώνυμες καταγγελίες πολιτών που έδωσαν το έναυσμα να ξεκινήσει η έρευνα ενώ οι  ανώνυμες καταγγελίες ήταν μόλις 22,6%.  Το  2015 οι επώνυμες καταγγελίες ανέρχονταν στο 44%  με σημαντική μείωση των ανωνύμων καταγγελιών που κρίθηκε σκόπιμο να διερευνηθούν.

Το παρήγορο πάντως είναι ότι η  μάστιγα της διαφθοράς που κατατρώγει τα σωθικά του δημόσιου βίου και απειλεί την ίδια τη Δημοκρατία,  σύμφωνα με  Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας , για το έτος 2015, η Ελλάδα περιλαμβάνεται ανάμεσα στις χώρες που βελτίωσαν σημαντικά τη βαθμολογία και τη θέση τους στην κατάταξη. Ειδικότερα, από το έτος 2012 η χώρα μας έχει πέσει στην κατάταξη συνολικά 36 θέσεις.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...