Καταστρέφονται περίπου 25.000 φιάλες αίματος λόγω κακής οργάνωσης

Καταστρέφονται περίπου 25.000 φιάλες αίματος λόγω κακής οργάνωσης
Σοβαρή καταγγελία κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών για τις επιπτώσεις από την έλλειψη οργάνωσης σχεδιασμού στις υπηρεσίες αιμοδοσίας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου «οι ανάγκες σε αίμα της χώρας μας ανέρχονται σε 650.000 μονάδες περίπου ετησίως. Απ’ αυτές μόνο ένα ποσοστό που είναι λίγο μικρότερο από το 50% προέρχεται από τους εθελοντές αιμοδότες.

Ένα ποσοστό γύρω στο 50% προέρχεται από τους δότες αναπλήρωσης (συγγενείς ασθενών κ.λ.π.) και μια ποσότητα 25.000 μονάδων εισάγεται από την Ελβετία με μεγάλο κόστος. Μία μεγάλη ποσότητα περίπου 25.000 μονάδων καταστρέφεται εξ αιτίας της κακής οργάνωσης κυρίως».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «η πολιτεία ποτέ δεν είχε οργανωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας και βέβαια δε δείχνει καμιά διάθεση να συνδράμει στην εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ)».

Σημειώνεται ότι η ΠΟΣΕΑ και οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών σ’ όλη την Ελλάδα που είναι μέλη της, αγωνίζονται καθημερινά, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν για να καταστεί η χώρα αυτάρκης σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα. Στην κατεύθυνση αυτή επιζητά και επιτυγχάνει συνεργασίες και κοινές δράσεις με άλλες εθελοντικές οργανώσεις, με συνδικαλιστικούς φορείς, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση με πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς.

Η Ομοσπονδία των Συλλόγων ουσιαστικά υποκαθιστά την πολιτεία στον τομέα της εθελοντικής αιμοδοσίας, προκειμένου να εξασφαλίσει με νόμο τους στοιχειώδεις και αναγκαίους πόρους προς τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν το έργο τους.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...