Κατασχέσεις για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των Ταμείων!

Χρέη

Κίνδυνος κατασχέσεων για μικρούς και μεγάλους οφειλέτες! 

Είσπραξη των οφειλών, θέλει το Δημόσιο και με τους φορολογούμενους που έχουν ενεργές οφειλές,  να έχουν ξεπεράσει τα 4,1 εκατομμύρια, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, βάζει μπροστά το πιο δυνατό όπλο της, τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Αν και πρώτος στόχος είναι οι μεγάλες οφειλές και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, στο «παιχνίδι» μπαίνουν και οι μικροοφειλέτες, καθώς εκτιμάται πως το 84% από όσους έχουν χρέη στο Δημόσιο, αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους έως 3.000 ευρώ.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ, προβλέπει, αύξηση των κατασχέσεων για χρέη στα τελωνεία, κατά 10%, αυτόματο συμψηφισμό των οφειλών προς και από το Δημόσιο και την εκκαθάριση παλαιών  περιπτώσεων οφειλόμενων ποσών για τέλη κυκλοφορίας. Μάλιστα, στο σχέδιο υπάρχει πρόβλεψη και για προληπτικές κατασχέσεις, οι οποίες θα αφορούν μόνο εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως επιχειρήσεις που εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο πτώχευσης. Αυτό γιατί όπως τονίζεται σχετικά, προτεραιότητα δύνεται στην διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου.

Με τους λίγους να χρωστούν πολλά και τους πολλούς να χρωστούν από λίγα, οι αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση κατασχετηρίων, δουλεύουν στο φουλ με τις κατασχέσεις να φτάνουν και τις 20.000 τον μήνα! Από την άλλη πλευρά, χιλιάδες είναι τα κατασχετήρια, που επιστρέφουν «άδεια», αφού «άδειοι» είναι και οι τραπεζικοί λογαριασμοί των οφειλετών.

Περισσότεροι φόροι, περισσότεροι νέοι οφειλέτες

Κατά 125.590 ή κατά 3,13% αυξήθηκαν οι οφειλέτες προς το Δημόσιο, καθώς οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη ανέβηκαν στους 4.128.962 τον Ιούλιο από 4.003.372 τον Ιούνιο. Από αυτούς 1.573.858 βρίσκονται στην «επικίνδυνη ζώνη» για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Ήδη έχουν επιβληθεί σε 774.282 φορολογούμενους ή  στο 49,20% του συνόλου.

Η αύξηση τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής, με τους ρυθμούς να ανεβαίνουν, όσο αυξάνονται τα «φέσια», τα οποία με την σειρά τους αυξάνονται, όσο εντείνεται η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας, της φορολογικής  βάσης.  Εντός του προηγούμενου έτους, επιβλήθηκαν 695.074 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, στις οποίες προστέθηκαν άλλες 79.208 νέες κατασχέσεις, το 2016.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Ιούλιο οι νέες κατασχέσεις έφτασαν τις  18.476.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...