Κατεχόμενα: Η έκθεση του ΟΗΕ έχει θετικά, έχει και αρνητικά…

Κατεχόμενα: Η έκθεση του ΟΗΕ έχει θετικά, έχει και αρνητικά...
Αρνητικά και θετικά στοιχεία διαπιστώνει στην έκθεση του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι  Μουν, η τουρκοκυπριακή πλευρά. 
Οπως αναφέρει ανακοίνωση του λεγόμενου «υπουργείου εξωτερικών», η έκθεση έχει κάποια θετικά στοιχεία, τα οποία αποδίδει στην «αποφασιστική στάση, την καλή θέληση και την προσέγγιση συνεργασίας» της τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά βλέπει και λάθη, όπως και στοιχεία που απουσιάζουν.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στην παράγραφο 26 της έκθεσης, οι διαπραγματεύσεις και οι φυσικοί πόροι αναφέρονται μαζί αλλά με γλώσσα μη αντικειμενική και δίκαιη, παρά «τις προειδοποιήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Είναι απαράδεκτη, ισχυρίζεται το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών», η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι φυσικοί πόροι ως ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και ελληνοκυπριακής διοίκησης, χωρίς να γίνεται αναφορά στην τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία «έχει ίσο και φυσικό δικαίωμα στο φυσικό αέριο».

Η Τουρκία εξέδωσε τη NAVTEX μετά από απαίτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς ως αποτέλεσμα των μονομερών δραστηριοτήτων της ελληνοκυπριακής πλευράς, υποστηρίζεται και αναφέρεται περαιτέρω ότι μια τέτοια προσέγγιση ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά «που αποφεύγει τη συνεργασία στο φυσικό αεριο» να συνεχίζει «την αρνητική της στάση».

Οι γενικές εκφράσεις που τοποθετούν τις δύο πλευρές στην ίδια θέση αντί να καλούν ανοικτά την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι χωρίς προϋποθέσεις είναι μια προσέγγιση που δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικότητες και δεν είναι δίκαια, ισχυρίζεται το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» του ψευδοκρατους.

Στην έκθεση, προστίθεται, ενώ αναφέρεται ότι δεν μπορεί να συνεχίσει το στάτους κβο, από την άλλη δεν περιέχεται κάποιο μήνυμα προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για να συνεργαστεί με την τουρκοκυπριακή πλευρά για περιεκτικές συνομιλίες και φυσικούς πόρους.

Το λεγόμενο «υπουργείο» αναφέρει ότι θέλει να υπενθυμίσει στον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα πως η άρση της «απομόνωσης» των τουρκοκυπρίων είναι ανθρωπιστική ευθύνη και βήματα επ’ αυτού θα συμβάλουν σε μια περιεκτική λύση. Οι εστιασμένες σε αποτελέσματα προσπάθειες της τουρκοκυπριακής  πλευράς, καταλήγει η ανακοίνωση, θα συνεχίσουν χωρίς διακοπή.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...