Κατρούγκαλος: Λύσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου

«Θέλουμε να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στους “σημαιοφόρους” του νεοφιλελευθερισμού ότι στην επερχόμενη διαπραγμάτευση οι λύσεις που θα δοθούν θα είναι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και θα αφορούν την επιστροφή των μεταρρυθμίσεων αυτών που ξαναγυρίζουν τη χώρα στην κοινωνική Ευρώπη».

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους, πριν από την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου, που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Όπως είπε, πρακτικά αυτό σημαίνει επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Παράλληλα, με τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται σήμερα στη Συνάντηση Κορυφής στην Μπρατισλάβα» «στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη θα παραμείνει κοινωνική, δεν θα γίνει, όπως θέλουν μερικοί, μία αγορά ελεύθερη που θα μοιάζει με τον καπιταλισμό του 19ου αιώνα» πρόσθεσε.

Ακόμα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι το συνέδριο καθυστέρησε, λόγω αντιδράσεων, σημειώνοντας ότι «και αυτές οι δυνάμεις είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής κοινωνίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η ευρωπαϊκή κοινωνία δεν μπορεί άλλο να αντέξει αυτόν το συνδυασμό σκληρής λιτότητας και φτωχοποίησης των τελευταίων δεκαετιών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη. «Γιατί, αν η Ευρώπη χάσει την ψυχή της, που είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, θα πάψει να είναι Ευρώπη και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαλυθεί» τόνισε.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι έχουν προσκληθεί οι δυνάμεις του κόσμου της εργασίας, «αυτοί που είναι με το 99% και όχι αυτοί που είναι με το 1% που ευνοείται από τον κυρίαρχο έως σήμερα νεοφιλελευθερισμό».

Ακόμα, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι έχει προκληθεί ο υπουργός της Πορτογαλίας και ο υπουργός της Αυστρίας «σε μία συμβολική κίνηση που δείχνει ότι δεν πρόκειται για έναν διαχωρισμό Βορρά-Νότου. Είναι εδώ η ηγεσία των ευρωπαϊκών συνδικάτων».

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς που προηγήθηκε, ο Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε απολύτως ανακριβή τα σημερινά δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι απορρίφθηκε από τους εκπρόσωπους των δανειστών το σχέδιο για το «πάγωμα» των οφειλών.

«Ισχύει η χθεσινή μου δήλωση στην έξοδό μου από τη διαπραγμάτευση, που είπα ότι οι δανειστές συσχετίζουν το θέμα αυτό με τις άλλες προτάσεις της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η σχετική διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με τηλεδιάσκεψη, την ερχόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...