Κατρούγκαλος: Στο τραπέζι νέα ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

«ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση να ζητήσει νέα ενιαία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους εκπροσώπους των δανειστών, άφησε ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον «Real FM 97,8».

«Έχουμε εναλλακτικά σχέδια τα οποία θα είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και τόνισε ότι το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών θα είναι ένα από τα δύο που θα τεθούν κατά τη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου, εκτός των εργασιακών.

Σχετικά με τη « μαύρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων, ανέφερε ότι « αν δεν έχουμε επιστροφή στην ανάπτυξη μαύρη τρύπα θα παραμείνει».

Να σημειωθεί ότι η ΕΣΕΕ, εδώ και χρόνια, ζητεί έναν μόνιμο τρόπο διευθέτησης των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ που αγγίζουν τα 11 δισ. ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση και το πάγωμα των χρεών σε συνδυασμό με τη δυνατότητα αποποίησης του οφειλόμενου ασφαλιστικού χρόνου.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εξετάζει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την καταβολή χαμηλότερων ποσών ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους το 2017, αντί του περιορισμού των δικαιούχων, ενώ προσέθεσε ότι στους θεσμούς θα τεθεί και το ζήτημα της δημιουργίας επαγγελματικών ταμείων από αυτοαπασχολουμενους και επιστήμονες.

Για τη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου όσον αφορά στα εργασιακά, ο Γιώργος Κατρούγκαλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι «δεν προσπαθούμε απλώς να αποκρούσουμε τις απαιτήσεις των δανειστών αλλά προωθούμε τις θέσεις μας».

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει θέσει ποτέ θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

«Δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων», τόνισε και έκανε την πρόβλεψη ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα καταφέρει να προωθήσει τις ακραίες θέσεις του όπως δεν κατάφερε να προωθήσει τις μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις»

Ο υπουργός Εργασίας υπεραμύνθηκε των αλλαγών που έγιναν στο ασφαλιστικό με γνώμονα την ισονομία και τόνισε ότι μόνο το 10% των επικουρικών συντάξεων του Αυγούστου μειώθηκαν.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...