Καφές & εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι;

Καφές & εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι;
Ο καφές είναι το πιο αγαπημένο ρόφημα παγκοσμίως, καθώς συνοδεύει τα πρωινά μας, τις συναντήσεις μας με φίλους αλλά και κάθε… δύσκολη στιγμή της ημέρας, όταν χρειαζόμαστε τόνωση.
Μια συχνή απορία που έχουν οι μέλλουσες μητέρες είναι αν επιτρέπεται να απολαμβάνουν τον καφέ κατά τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης τους.
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση για την Εγκυμοσύνη (American Pregnancy Association), καλό είναι οι μέλλουσες μητέρες να μειώνουν την πρόσληψη καφεΐνης από τον καφέ και άλλα ροφήματα ή τρόφιμα.

Στοιχεία για την καφεΐνη
– Η καφεΐνη είναι διεγερτική και διουρητική ουσία: Αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς της καρδιάς και αυτό δεν είναι καλό, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η διουρητική της δράση κάνει επίσης το σώμα να χάνει περισσότερα υγρά κι έτσι είναι πιο πιθανή η αφυδάτωση.
– Η καφεΐνη διαπερνά τον πλακούντα και φτάνει στο μωρό: Το σώμα της ενήλικης γυναίκας μπορεί να αντέξει τις ποσότητες καφεΐνης που λαμβάνει καθημερινά, όμως δεν ισχύει το ίδιο για το έμβρυο. Ο μεταβολισμός του αγέννητου μωρού δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί κι έτσι δεν μπορεί να επεξεργαστεί πλήρως την καφεΐνη.
– Η καφεΐνη δεν βρίσκεται μόνο στον καφέ: Υπάρχει επίσης στο τσάι, σε πολλά αναψυκτικά, σε ενεργειακά ποτά και στη σοκολάτα.

Μύθοι και αλήθειες
– Η καφεΐνη προκαλεί γενετικές ανωμαλίες στους ανθρώπους: Αρκετές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα έχουν καταδείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες, πρόωρη γέννα, μειωμένη γονιμότητα, χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση και άλλα αναπαραγωγικά προβλήματα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στέρεα ερευνητικά δεδομένα για τέτοιου είδους προβλήματα στον άνθρωπο.

– Η καφεΐνη προκαλεί υπογονιμότητα: Μελέτες έχουν υποδείξει ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης πρόσληψης καφεΐνης και της καθυστερημένης σύλληψης.
– Η καφεΐνη προκαλεί αποβολές: Δύο μελέτες που πραγματοποιήθηκαν το 2008 και αφορούσαν στη σχέση καφεΐνης και αποβολής κατέληξαν σε πολύ διαφορετικά συμπεράσματα. Η μία από αυτές, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Obstetrics and Gynecology, έδειξε πως οι γυναίκες που καταναλώνουν τουλάχιστον 200mg καφεΐνη καθημερινά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποβάλουν σε σύγκριση με αυτές που δε λαμβάνουν καθόλου καφεΐνη. Η άλλη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Epidemiology, δεν έδειξε να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αποβολής για τις γυναίκες που καταναλώνουν μικρή ποσότητα καφέ καθημερινά (200-350mg την ημέρα). Ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός March of Dimes συνιστά στις εγκύους να περιορίζουν την πρόσληψη καφεΐνης κάτω από τα 200mg την ημέρα (μία κούπα καφέ).



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...