Κερέ: Η ελληνική κρίση έδειξε τις αδυναμίες της Ευρωζώνης

Παρασκευή 01/07/2016 – 20:31«Η ελληνική κρίση έδειξε την αδυναμία του σημερινού μοντέλου της Ευρωζώνης», τόνισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, προσθέτοντας ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονται αργά και έχουν υψηλό κόστος για όλους».
Σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde, ο Μπενουά Κερέ υποστήριξε την ανάγκη ισχυρότερης ενοποίησης της Ευρωζώνης σημειώνοντας: «Το ευρώ είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να προστατευθεί. Αυτό υποθέτει ότι θα κινηθούμε στην κατεύθυνση της ενοποίησης σε χρηματοοικονομικά και δημοσιονομικά θέματα, η οποία θα εστιάζει σε κοινούς θεσμούς της Ευρωζώνης που θα λογοδοτούν στους πολίτες.
Χωρίς αυτή, η ικανότητά μας να αντιδρούμε θα είναι περιορισμένη και, για μια ακόμη φορά, θα χάσουν οι πιο ευάλωτοι και οι νεότεροι. Η εμπειρία από την κρίση με έχει πείσει ότι μία διακυβερνητική Ευρώπη, όπου οι δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές αποφάσεις λαμβάνονται μόνο από τις κυβερνήσεις, θα καταδίκαζε το ευρώ σε μακροχρόνια αδυναμία».
«Η ελληνική κρίση έδειξε τα όρια αυτής της διαδικασίας: Οι αποφάσεις είναι πολύ αργές και προκαλούν υψηλό κόστος για όλους», πρόσθεσε ο Μπενουά Κερέ.
Απαντώντας στην ερώτηση αν η υπάρχει φόβος για μια επιστροφή της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, όπως το 2012, αν καθυστερήσει πολύ η πολιτική αντίδραση, ο Μπενουά Κερέ σημείωσε: «Από το 2010, όποτε απειλείτο η ενότητα του ενιαίου νομίσματος, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες έπαιρναν τις αναγκαίες αποφάσεις. Πριν από ένα έτος επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Εάν εμφανισθούν νέες αδυναμίες, είμαι πεπεισμένος ότι οι κυβερνήσεις θα συνεργασθούν ξανά».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...