Κινδυνεύουν με εξαφάνιση οι τίγρεις;

Κινδυνεύουν με εξαφάνιση οι τίγρεις;
Ο πληθυσμός της τίγρης έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1900 μέχρι σήμερα έχει εξαφανιστεί το 97% του πληθυσμού της.

Η 29η Ιουλίου έχει οριστεί ως η «Διεθνής Ημέρα Τίγρης» και οι ειδικοί προσπαθούν να ενημερώσουν τον κόσμο για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτό το άγριο ζώο.

Κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια τον σημερινό αριθμό, αλλά το 2010 ο παγκόσμιος πληθυσμός τους είχε υπολογιστεί περίπου στα 3.200 ζώα. Ο ειδικός σε θέματα προστασίας της τίγρης της WWF, Τζότζεφ Βατακάβεν, αμφιβάλει για το ακριβές νούμερο για δύο λόγους:

«Πρώτον, ο αριθμός αυτός υπολογίστηκε το 2010, άρα τα πράγματα μπορούν να έχουν αλλάξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Δεύτερον, δεν ξέρουμε αν οι 3.200 τίγρεις που συζητούσαμε το 2010, ήταν ο πραγματικός αριθμός, ή αν ήταν ένα νούμερο στο περίπου.

Θα μπορούσαν να είναι λιγότερες ή περισσότερες, γιατί αρκετές κυβερνήσεις και οργανισμοί έχουν πάρει μέτρα για να αυξήσουν τον αριθμό των τίγρεων.

Αυτό ήταν ένα από τα προτάγματα, να διπλασιάσουμε τον αριθμό τους, μέχρι την επόμενη «Χρονιά της Τίγρης», που είναι το 2022. Αλλά αν δεν τις μετρούμε περιοδικά, δεν θα μάθουμε ποτέ αν αυξάνεται ο αριθμός τους».

Η Ινδία χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να υπολογίσει τον πληθυσμό των τίγρεων. Τοποθετούν κάμερες σε δέντρα στη ζούγκλα για να παρακολουθούν τις κινήσεις τους.

Ένας αισθητήρας συλλαμβάνει την κίνησή τους και τις απαθανατίζει σε φωτογραφίες και βίντεο. Καθώς η κάθε τίγρη έχει έναν μοναδικό συνδυασμό ραβδώσεων, οι περιβαλλοντολόγοι μπορούν να υπολογίσουν τον αριθμό τους σε ορισμένες περιοχές.

Οι ειδικοί επιμένουν ότι τα κράτη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να αρχίσουν να μετρούν τις τίγρεις, παρέχοντάς τους παράλληλα προστασία.

Όλοι περιμένουν ότι το 2016 θα έχουμε μια πλήρη εικόνα του παγκόσμιου πληθυσμού της τίγρης, κάτι που θα μας βοηθήσει να διπλασιάσουμε τον αριθμό τους, που είναι ο στόχος μέχρι το 2022.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...