Κλίνατε επί δεξιά

Κλίνατε επί δεξιά

Οι παλιότεροι ή οι επίμονοι μελετητές της νεότερης ιστορίας μας, θα γνωρίζουν τη ρήση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Βασιλείου Καρδαμάκη- στη δεκαετία του `60- «όσο δεξιότερα, τόσο καλύτερα».

Συνεπής στα πιστεύω του, ο στρατηγός προσχώρησε στη δικτατορία, αναλαμβάνοντας «διοικητής της ΔΕΗ». Αν ζούσε, σήμερα θα χαιρόταν, βλέποντας ότι το δόγμα του, εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη. Δεν αναφερόμαστε δε, μόνο, στην εκλογική άνοδο ακροδεξιών κομμάτων, φαινόμενο που «αγγίζει» ακόμη και τα κράτη-ατμομηχανές της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Είναι και η ευδιάκριτη, ίσως και παρακολουθηματική,  συντηρητική στροφή  και στα παραδοσιακά κεντροδεξιά κόμματα. Η έκταση του φαινομένου μας επιτρέπει να κάνουμε λόγο για ανάδυση μιας νέας «ριζοσπαστικής δεξιάς», όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται η τάση παλινδρόμησης των παραδοσιακών κεντροδεξιών κομμάτων, προς τις «ρίζες» τους, όπως λένε οι εκφραστές του εν λόγω ρεύματος, δηλαδή σε μια καθολικά υπερσυντηρητική ατζέντα, καθώς το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του φαινομένου είναι πως η «επιστροφή στις ρίζες», καλύπτει  το σύνολο των επίδικων ζητημάτων. Όχι μόνο, δηλαδή, την οικονομία ή το πεδίο της δημόσιας τάξης, αλλά και σε κοινωνικά ζητήματα, που συγκαταλέγονται σε αυτό που ονομάζεται «νέα γενιά» δικαιωμάτων.

 Τελευταίο αλλά, απ` ότι φαίνεται, όχι έσχατο, παράδειγμα, η εκλογή νέας ηγεσίας, στο Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας. Παρά τα προγνωστικά, διάδοχος του Μαριάνο Ραχόϊ εκλέχθηκε ο 37χρονος Πάμπλο Κασάδο, κερδίζοντας καθαρά την υποστηριζόμενη, από τον πρώην πρωθυπουργό, Σοράγια Σάενθ Ντε Σανταμαρία. Ο κος. Κασάδο, που υποστηρίχθηκε από τον προκάτοχο του κου. Ραχόι, επίσης πρώην πρωθυπουργό, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, εκλέχθηκε στη βάση ενός ιδιαίτερα συντηρητικού προγράμματος, που καλύπτει, ακριβώς, όλο το φάσμα των θεμάτων.  Από το ενδεχόμενο απόσχισης της Καταλονίας, όπου απορρίπτει κάθε προοπτική συνεννόησης, με την τοπική κυβέρνηση, την υιοθέτηση σκληρής στάσης στο μεταναστευτικό, μέχρι την άρνηση του, στη διευκόλυνση των αμβλώσεων και την υποβοηθούμενη ευθανασία, ενώ στα θέματα της οικονομίας υιοθετεί μια αμιγώς νεοφιλελεύθερη ατζέντα, όπως τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.

 Ο κος. Κασάδο δεν είναι μόνος. Πριν λίγους μήνες, θριάμβευσε στις αντίστοιχες εσωκομματικές εκλογές, στη γαλλική Κεντροδεξιά, με τον Λοράν Βοκιές, το πρόγραμμα του οποίου, ελάχιστα διαφέρει από τις θέσεις της κας. Λεπέν. Να μην ξεχάσουμε και τον Σεμπάστιαν Κουρτς…..

  ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/338060-Klinate-epi-dexia ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...