Κλείνουν οι στρόφιγγες των αγορών για το κράτος και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις

Κλείνουν οι στρόφιγγες των αγορών για το κράτος και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις
Απαγορευτικό το κόστος δανεισμού – Κατάρρευση στο ΧΑ με πτώση 6,25% και τζίρο άνω των 250 εκατ. – Στο 7,9% εκτοξεύθηκε η απόδοση του κρατικού 10ετούς ομολόγου
Κλείνει το δρόμο για χρηματοδότηση από τις αγορές με εκδόσεις ομολόγων για το Κράτος, αλλά και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις η εκτόξευση των αποδόσεων (επιτοκίων) λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, αλλά και επειδή οι αγορές πιστεύουν ότι δεν είναι ασφαλές να αφεθεί η Ελλάδα χωρίς επιτήρηση, εκτός μνημονίου.

Οι δύο αυτοί παράγοντες προκάλεσαν ξεπούλημα μετοχών και ομολόγων, με το γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου να κλείνει με απώλειες -6,25%, στις 888 μονάδες (ενδοσυνεδριακά η πτώση άγγιξε το 10%) και τις αποδόσεις (επιτόκιο) του δεκαετούς κρατικού ομολόγου να φτάνει το 7,9%, τη στιγμή που είχε υποχωρήσει μέχρι 5,5% στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού.

Η κρίση, όμως, άγγιξε και τα εταιρικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων ανέβηκαν έως και κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Είναι ενδεικτικό ότι λόγω της θύελλας στις αγορές, μια εισηγμένη εταιρεία η οποία προγραμμάτιζε την έκδοση ομολογιακού δανείου, αναγκάστηκε να αναβάλει την κίνηση αυτή.

Το CNCB φτάνει στο σημείο να μιλά για πιθανή ευρωπαϊκή κρίση χρέους No2, καθώς όπως σημειώνει, όταν η απόδοση του 10ετούς ξεπερνά το 7% θεωρείται ότι έχει πλέον φτάσει στο σημείο χωρίς γυρισμό.  Το CNBC αποδίδει την εκτίναξη των spreads στις ανησυχίες για το σχέδιο της Αθήνας να βγει πρόωρα από το μνημόνιο. “Οι Έλληνες πιστεύουν ότι μπορούν να ξεφύγουν με ελιγμούς από τις δεσμεύσεις του μνημονίου και όλοι οι άλλοι ανησυχούν ότι πρόκειται για deja-vu”, λέει ο Bill Blain, στρατηγικός αναλυτής ομολόγων της Mint Partners. “Ο σκεπτικισμός και οι ανησυχίες είναι η άποψη της αγοράς για την Ελλάδα”.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...