Κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι 22 Ιανουαρίου βλέπουν οι θεσμοί

Κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι 22 Ιανουαρίου βλέπουν οι θεσμοί

«Εντυπωσιακά ομαλή» χαρακτήρισε τη διαδικασία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, κάνοντας λόγο για «σημαντική πρόοδο» και συμφωνία, πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.

Αν και όπως εξήγησε, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα θα είναι έτοιμα πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς θα πρέπει να υλοποιηθεί ένας μεγάλος όγκος προαπαιτούμενων, εάν όλα πάνε καλά, το EWG που θα συνεδριάσει στις 11 Ιανουαρίου θα λάβει την έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς, ώστε στη συνέχεια στο Eurogroup της 22 Ιανουαρίου να μπορέσει να βγει λευκός καπνός για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ντομπρόφσκις: Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο

Θετικά μηνύματα για την πορεία ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμαμτος, έστειλε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος τόνισε πως υπάρχουν σήμερα όλες οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2018 και τη χρηματοδότησή της στη συνέχεια από τις αγορές.

Σε δήλωσή του στο πρακτορείο Bloomberg, ανέφερε ότι «είναι σε εξέλιξη τώρα μία αξιολόγηση του προγράμματος. Πρέπει να λεχθεί ότι τα πράγματα είναι γενικά σε τροχιά. Η Ελλάδα έχει επανέλθει στην ανάπτυξη, εκπληρώνει και στην πραγματικότητα έχει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τους δημοιονομικούς της στόχους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, που ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει σχετικά σύντομα, θα πρέπει να αρχίσουμε τις προετοιμασίες για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Αυτή τη στιγμή, όμως, θα έλεγα ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε θα μπορούσαμε πράγματι να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, όπως προβλέπεται, τον Αύγουστο και μετά το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να επανέλθει στη χρηματοδότηση από τις αγορές».

 

Στουρνάρας: Η οικονομία περνά σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία

Στο εσωτερικό, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα τις εξαγωγές και την ανάπτυξη, τόνισε ότι υπάρχουν  σοβαρές ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να περάσει μια νέα αναπτυξιακή πορεία, βασιζόμενη σε ένα νέο, αναπτυξιακό πρότυπο με έμφαση στην υγιή επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια.

Σύμφωνα με τα όσα είπε κατά την τοποθέτησή του, «με βάση τα στοιχεία του εννεάμηνου του τρέχοντος έτους η άνοδος των εξαγωγών έχει επιταχυνθεί περαιτέρω με αποτέλεσμα η συμμετοχή τους στην ανάκαμψη της οικονομίας να εμφανίζεται ιδιαίτερα σημαντική».

Τα στοιχεία αυτά, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, «αναμφίβολα είναι πολύ ενθαρρυντικά και, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συντελεστεί, είναι πιθανόν να σηματοδοτούν την απαρχή της διαδικασίας αναδιάρθρωσης της οικονομίας προς την κατεύθυνση ενός νέου, εξωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου».

Αυξάνεται κατά 25% ο προϋπολογισμός των επιδομάτων το 2018

Κατά 25% αυξάνεται τελικά ο προϋπολογισμός για τα οικογενειακά επιδόματα το 2018. Αυτό αποκάλυψε κυβερνητικό στέλεχος, που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση για τη μεταρρύθμιση των κοινωνικών επιδομάτων στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης.

Παράλληλα από τις χθεσινές συζητήσεις στο Χίλτον έγινε γνωστό, ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για τα κρατικά επιδόματα του 2018 θα φτάσουν τουλάχιστον τα 810 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 160 εκατ. αυρώ από τα 650 εκατ. ευρώ το 2017. Το θέμα δεν έχει κλείσει, καθώς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για την «αρχιτεκτονική» του συστήματος παροχής των οικογενειακών επιδομάτων.

Το μνημόνιο κυβέρνησης και δανειστών προβλέπει τη μεταρρύθμιση 5 κοινωνικών επιδομάτων και συγκεκριμένα των οικογενειακών, αναπηρικών, εκπαιδευτικών, στεγαστικών και μεταφορικών, μέχρι τέλος του 2017.

Το κρισιμότερο μέτωπο είναι η μεταρρύθμιση των οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων. Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στα οικογενειακά επιδόματα πρέπει να ξεκινήσει από τις αρχές του 2018, ενώ η μεταρρύθμιση των αναπηρικών επιδομάτων πρέπει να εφαρμοστεί σε πανελλαδική κλίμακα από τα μέσα του 2018.

Έως 18% η μείωση των συντάξεων από τον επανυπολογισμό

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά μετά τη συνάντηση για το Ασφαλιστικό, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων προς τους ασφαλισμένους θα έχουν εξοφληθεί μέχρι τέλος Ιουνίου του 2018. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ειδική χρηματοδότηση από την υπο-δόση του προγράμματος, για την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων για κύριες συντάξεις και εφάπαξ.

Η άλλη μεγάλη εκκρεμότητα του Ασφαλιστικού,  είναι ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, με το ίδιο στέλεχος δήλωσε ότι το 90% των συντάξεων έχει επανυπολογιστεί και ότι μέχρι το τέλος του έτους θα επανυπολογιστεί και το υπόλοιπο 10%. Από τον επαναυπολογισμό αυτό θα προκύψει η «προσωπική διαφορά» η οποία θα οδηγήσει σε περικοπές έως 18% στο 1/3 των κύριων συντάξεων από 1/1/2019.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/312025-Kleisimo-tes-axiologeses-mechri-22-Ianoyarioy-blepoyn-oi-thesmoi ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...