Κλυδωνίζεται η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δευτέρα 06/06/2016 – 19:43ΣΑΦΕΣ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΟΥ BREXIT ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ                                                                          «ΚΕΦΑΛΙ» 4-5 ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Μόλις 17 ημέρες απομένουν μέχρι το κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρώπη, και το στρατόπεδο του Brexit κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί πολίτες τάσσονται ανοικτά πλέον υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μάλιστα, να δίνουν  σαφές προβάδισμα στην έξοδο από το τρεμάμενο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της εταιρίας ICM (3-5 Ιουνίου) στην οποία έλαβαν μέρος 1.741 άτομα το 48% έδειξε ότι θα ψηφίσει υπέρ της εξόδου ενώ το 43% τάχθηκε υπέρ της παραμονής.
Σε αντίστοιχη διαδικτυακή δημοσκόπηση της YouGov στην οποία συμμετείχαν 3.495 άνθρωποι και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1-3 Ιουνίου, το 45% δήλωσε υπέρ του Brexit  και  το 41% κατά ενώ το 11% των ψηφοφόρων παραμένουν ακόμη αναποφάσιστοι.
Είχε προηγηθεί δημοσκόπηση από την εταιρία Οpinium για λογαριασμό του Observer η οποία επίσης έδινε προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε με
43% έναντι 40% που στηρίζει την παραμονή ενώ οι αναποφάσιστοι βρίσκονται στο 14%.
Αλλά και οι συνδρομητές της εφημερίδας Daily Telegraph είναι συντριπτικά υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ψηφοφορία που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας.
Το 69% των σχεδόν 19.000 συνδρομητών της εφημερίδας υποστηρίζουν την έξοδο της χώρας από την 28μελή Ένωση, ενώ μόλις το 29% σκοπεύουν να ψηφίσουν την παραμονή της.
Είναι ενδεικτικό ότι από τις οκτώ πιο πρόσφατα δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις, στις πέντε προηγείται το Brexit και μόνο δύο δείχνουν τάση παραμονής ενώ η μια κατέγραψε ισοπαλία ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα WhatUKThinks , το 51% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν έναν μήνα, όπως προκύπτει από τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ποσοστά των αναποφάσιστων, που όμως αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.
Σε ρυθμούς Brexit τράπεζες και συνδικάτα
 
Στο μεταξύ, τα δέκα μεγαλύτερα βρετανικά συνδικάτα δημοσιεύσαν χθες στην εφημερίδα Guardian επιστολή-έκκληση προς τα έξι εκατομμύρια μέλη τους να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες.
Σε μια προσπάθεια επηρεασμού των μελών τους αλλά και της κοινής γνώμης απευθύνουν προειδοποίηση  πως θα τεθεί σε κίνδυνο η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση που η χώρα θέσει εαυτόν εκτός Ευρώπης.
Ωστόσο επισημαίνουν ότι, υποστηρίζοντας την παραμονή στο ευρωπαϊκό κλαμπ, τα συνδικάτα θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει και να εγκαταλείψει τις πολιτικές της λιτότητας.
Την ίδια ώρα, οι βρετανικές τράπεζες προετοιμάζουν τους εργαζομένους τους για το Brexit και για την επόμενη ημέρα που θα ακολουθήσει σε μια τέτοια εξέλιξη.
Οι υπάλληλοι ενημερώνονται προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το μπαράζ ερωτήσεων από ιδιώτες πελάτες και μικρές επιχειρήσεις, μετά το δημοψήφισμα.
Η HSBC, η Barclays, η Lloyds, η RBS και η Nationwide έχουν «εκπαιδεύσει» το προσωπικό τους για το πώς να απαντούν σε ερωτήσεις και για τα δύο πιθανά αποτελέσματα της κάλπης, με τους συναλλαγματικούς κινδύνους να αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.
Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν εφοδιάσει τους τραπεζοϋπαλλήλους με σενάρια που περιλαμβάνουν προτάσεις για το πώς να απαντούν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, ιδίως εάν μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης οδηγήσει σε σημαντική πτώση της λίρας.
Το προσωπικό στο τμήμα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης της HSBC έχει λάβει κείμενα με λεπτομερείς απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις των πελατών.
Η Nationwide είπε ότι επίσης συμβουλεύει τους υπαλλήλους πώς να απαντούν. Οι άλλες τράπεζες αρνήθηκαν να σχολιάσουν για τα σχέδιά τους.
Μια τράπεζα, που δεν ήθελε να κατονομαστεί, είπε ότι το δικό της έγγραφο των ερωταπαντήσεων περιλαμβάνει το εάν μια ψήφος υπέρ του Brexit καθιστά ακριβότερο ένα στεγαστικό δάνειο, εάν θα επηρεάσει έναν φοιτητή που σπουδάζει στην Ευρώπη και εάν θα έχει αντίκτυπο στις επενδύσεις.
Τα ερωτήματα των πελατών για το εάν θα πρέπει να προχωρήσουν σε συμβόλαια αντιστάθμισης συναλλαγματικού κινδύνου έχουν τετραπλαστιαστεί τις τελευταίες 6-8 εβδομάδες, σύμφωνα με τον Αμπισέκ Σαχντέβ, γενικό διευθυντή στην Vedanta που συμβουλεύει μικρές επιχειρήσεις για την αντιστάθμιση κινδύνου.
Παραμονή θέλουν οι Ευρωπαίοι
Στον αντίποδα, όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες εκφράζονται υπέρ της παραμονής των Βρετανών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου TNS σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, που δημοσιεύθηκε στην γαλλική Le Figaro. «Οι Ευρωπαίοι τάσσονται σαφώς υπέρ της παραμονής των Βρετανών στο «κλαμπ των 28», γράφει η εφημερίδα.
«Αυτό το αίσθημα ενισχύθηκε αρκετά στη Γερμανία (+1%), στη Γαλλία (+6%) και στην Πολωνία (+10%) σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο.
Στη Γερμανία, το 79% των ερωτηθέντων επιθυμεί την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 65%, στην Πολωνία 64%. Στο Λουξεμβούργο, το 66% επιθυμεί την παραμονή των Βρετανών, στην Ολλανδία το 63%, στη Δανία το 62%, στην Φινλανδία 62%, στην Τσεχία το 62%.
«Οι Ευρωπαίοι, επειδή δεν το επιθυμούν, δεν μπορούν να πιστέψουν ότι οι Βρετανοί μπορούν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που θα προκαλούσε κάποιου είδους σοκ», εξήγησε ο πολιτικός διευθυντής του TNS, Εντουάρ Λεσέρφ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...