Κοινό Ανακοινωθέν ειρηνικής επισκέψεως Πατριάρχου Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννη Ι’ στην Εκκλησία της Ελλάδος

Κοινό Ανακοινωθέν ειρηνικής επισκέψεως Πατριάρχου Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννη Ι' στην Εκκλησία της Ελλάδος
Αποδεχόμενος ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ. Ιωάννης Ι΄ την πρόσκληση του εν Χριστώ αδελφού του, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, επισκέφθηκε μαζί με την συνοδεία του την Εκκλησία της Ελλάδος από τις 23 έως τις 27 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιώντας την καθιερωμένη Ειρηνική επίσκεψη.
   Κατά την διάρκεια των διμερών συναντήσεων, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και οι Συνοδικοί Μητροπολίτες ανέφεραν στον Μακαριώτατο Αντιοχείας τα σημαντικά βήματα πνευματικής ανάπτυξης που κάνει η Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός εξαιτίας της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αντιοχείας και η συνοδεία του εκτιμώντας το έργο που επιτελεί η Εκκλησία της Ελλάδος δια της Μ.Κ.Ο ‘’Αποστολή’’ για τους απόρους, τους ασθενείς και όλους τους αναξιοπαθούντες, ευχήθηκαν στους διευθύνοντες, τους ευεργέτες και τους δωρητές της ο Θεός να τους χαρίζει υγεία και δύναμη, ώστε να υπηρετούν τους μικρούς αδελφούς του Κυρίου. Επίσης, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας ευχήθηκε ο Θεός να ενισχύει τον ελληνικό λαό να ξεπεράσει αυτή την κρίση ώστε να παραμένει πάντα στις αξίες εκείνες, οι οποίες τον διακρίνουν εδώ και αιώνες.

  Στην συνάντηση που είχε ο Πατριάρχης και η συνοδεία του με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και τα Συνοδικά Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μεταξύ άλλων συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο αδελφών Εκκλησιών στους τομείς της ποιμαντικής, της θεολογίας και της κοινωνίας, και αξιολογήθηκε η έως τώρα συνεργασία με την Πολιτεία και την Εκκλησία της Ελλάδος σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή εμπειριών στους τομείς θεολογικών σπουδών, δηλώνοντας ότι αποβλέπουν σε μία σταθερή συνεργασία στον πολιτιστικό και επιστημονικό τομέα και στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, ώστε αυτά να αποτελέσουν κοινή Ορθόδοξη μαρτυρία στο σύγχρονο κόσμο.

  Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη σωστής προετοιμασίας ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου η οποία θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη το 2016. Τόνισαν, επίσης, την ανάγκη να εξαλειφθεί κάθε εμπόδιο που θα μπορούσε να ματαιώσει την σύγκληση αυτής. Ο Πατριάρχης Αντιοχείας ζήτησε από την Εκκλησία της Ελλάδος και από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος να συνεχίσουν τη μεσιτεία τους προς επίλυση της κρίσης που προκάλεσε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων μεταξύ αυτού και του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ώστε αυτό το πρόβλημα να μην είναι εμπόδιο στη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

  Έντονη ήταν η αναφορά που έγινε στη δεινή κατάσταση των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής και κυρίως των Ορθοδόξων της Συρίας, του Λιβάνου και του Ιράκ. Το θέμα αυτό τέθηκε σε όλες τις συζητήσεις του Πατριάρχου με τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως και με τον Υπουργό Εξωτερικών. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη δοκιμασία των Χριστιανών των περιοχών αυτών, οι οποίοι υποφέρουν από την τρομοκρατία, το τακφίρ (δηλαδή την απόδοση σε αυτούς της κατηγορίας της «απιστίας»), την ανελευθερία, καθώς και από την μη ύπαρξη ειρηνευτικών διπλωματικών λύσεων στην περιοχή τους. Αυτή η περιοχή, τόνισε ο Πατριάρχης, υποφέρει από τα συμφέροντα των εθνών που θέλουν να αλλάξουν τα σύνορά της, να αφανίσουν τον πολιτισμό της και να μοιραστούν τον πλούτο της, χρησιμοποιώντας τους λαούς των διαφόρων θρησκειών ως ανθρώπινες ασπίδες και θυσίες. Περί τούτου, η Εκκλησία της Ελλάδος εξέφρασε την πικρία της για την στάση των πολιτισμένων κρατών για όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

  Ο Μακαριώτατος Αντιοχείας ενημέρωσε τους Έλληνες αξιωματούχους για τις επιπτώσεις του πολέμου στην περιοχή, ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά την Εκκλησία και τους Χριστιανούς. Αναφέρθηκε στις εκτεταμένες καταστροφές ναών, μοναστηριών και οικιών, καθώς και στο θέμα των προσφύγων.
  Κατά τις συναντήσεις τους, οι δύο Προκαθήμενοι δεν παρέλειψαν να τονίσουν και να εκφράσουν την λύπη τους για το πλήγμα που υπέστη η Αντιοχειανή Εκκλησία εξαιτίας της προ ενάμιση έτους απαγωγής των δύο Μητροπολιτών Χαλεπίου Ιωάννη και Παύλου, γεγονός πρωτόγνωρο για την ειρηνική ιστορία της περιοχής. Το χειρότερο είναι ότι  υπάρχει μία διεθνής σιωπή για το γεγονός αυτό και για την τύχη των απαχθέντων, πράγμα που σκανδαλίζει τους πιστούς.

  Οι Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας, μαζί με τους πολιτικούς της χώρας, αξιολόγησαν θετικά την στάση της Αντιοχειανής Εκκλησίας, η οποία δεν εμπλέκεται στην κρίση της χώρας με στενή θρησκευτική λογική, αλλά την θεωρεί ένα πόλεμο μεταξύ των ισχυρών της γης που χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται τις θρησκευτικές διαφορές  στις συγκρούσεις τους. Όπως τόνισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, «Η Εκκλησία της Ελλάδος ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό σας, ως αδελφή συγκυρηναίος, στον αγώνα που διεξάγετε για την ειρήνη, την κατάπαυση των πολέμων και των φανατικών συγκρούσεων, για την συναδέλφωση μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, ακόμη και των διαφόρων θρησκευμάτων, γιατί γνωρίζετε καλώς ότι οι φιλήσυχοι θρησκευόμενοι δεν επιθυμούν τον πόλεμο, τον οποίο τροφοδοτούν, ως μη ώφελε, τα ακραία φανατικά στοιχεία, συνεπικουρούμενα δυστυχώς από ξένα προς την θρησκεία κέντρα».

  Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας ευχαρίστησε την Εκκλησία της Ελλάδος, την Ελληνική Κυβέρνηση και τον αγαπητό και πιστό λαό της Ελλάδος για την υπέροχη υποδοχή, την φιλοξενία, την καλή οργάνωση της επίσκεψης, καθώς και για τις παρασημοφορήσεις εκ μέρους του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, προσφέροντας αυτές σε όλο το πλήρωμα της Αντιοχειανής Εκκλησίας.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...