«Κομμένη στα δύο» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα!

Σύγκρουση συμφερόντων εντός της ΕΚΤ, βλέπει ο Γενς Βάιντμαν

 Σύγκρουση συμφερόντων υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξαιτίας της διπλής ευθύνης που έχει αναλάβει, δήλωσε ο Γερμανός κεντρικός Τραπεζίτης, Γενς Βάιντμαν. Από την μία η χάραξη, νομισματικής πολιτικής και από την άλλη η εποπτεία των τραπεζών, της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΚΤ, πρέπει να εγκαταλείψει την τραπεζική εποπτεία!

«Ως εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δυσκολία για τηρήσει σκληρή στάση απέναντι σε μία τράπεζα, ή να την περιορίσει όταν γνωρίζει, πως εξαιτίας των μέτρων της νομισματικής της πολιτικής, αυτή είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της», είπε ο Γενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα süddeutsche zeitung.

 Σύμφωνα με το δημοσίευμα , ο ίδιος θέλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να σταματήσει να εποπτεύει τις ευρωπαϊκές τράπεζες.  Βέβαια το ερώτημα που γεννάται, είναι αν όχι η ΕΚΤ, τότε ποιος θα εποπτεύει τις τράπεζες; Ιδιωτική Εταιρία, η Κομισιόν ή κανείς; Για το ελληνικό σύστημα, αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο SSM, πιέζει για μεγάλες αλλαγές στο ελληνικό σύστημα. Οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, η πιέσεις για πώληση των κόκκινων δανείων στα ξένα fund και πολλά άλλα.

Τέλος, στο κομμάτι της νομισματικής πολιτικής, ο Γενς Βάιντμαν είναι γνωστό ότι διατηρεί τις ενστάσεις του για την κατεύθυνση της  πολιτικής του Μάριο Ντράγκι για περισσότερη «χαλάρωση». Η Κεντρική Τράπεζα, «δεν δύναται να επιλύσει όλα τα προβλήματα, προσθέτοντας πως τα επιτόκια δανεισμού “επ’ ουδενί” δεν θα πρέπει να παραμείνουν σε τόσο χαμηλά επίπεδο, καθώς δεν υφίσταται πλέον ανάγκη να εξασφαλισθεί πως οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές» αναφέρει το δημοσίευμα. 

Από την μία οι Γερμανοί που πιέζουν για λιτότητα και «ισχυρό» ευρώ και από την άλλη, η υπόλοιπη Ευρώπη, που αναζητά ρευστότητα για να στηρίξει την ανάπτυξή της. Ένα «δίπολο» εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ,  μία «μάχη» όχι μόνο για το αύριο του κοινού νομίσματος, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...