Κορκίδης: Μεγάλη ευθύνη της Γερμανίας για το «Brexit»

Δευτέρα 27/06/2016 – 17:59Κορκίδης: Μεγάλη ευθύνη της Γερμανίας για το «Brexit» Τον κίνδυνο απώλειας μεγάλου μέρους των συναλλαγών 2,3 δις ευρώ από το διμερές εμπόριο με τη Μ. Βρετανία και άλλων 2 δις ευρώ από τον τουρισμό, επισημαίνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ).
Στη λίστα με τους μεγάλους κινδύνους, για την ελληνική Οικονομία, βάζει την μεγάλη πτώση της στερλίνας και την πιθανότητα επιβολής δασμών, επηρεάζοντας σαφώς και το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας, ειδικά σε διμερές επίπεδο, μετά την απόφαση υπέρ του «Brexit».
Αποτυχημένες ήταν οι Ευρωπαϊκές πολιτικές που «δεν μπόρεσαν να πιάσουν τον σφυγμό των πολιτών, δεν μπόρεσαν να αφουγκραστούν τις ανάγκες τους.
Το «καμπανάκι χτύπησε» από τη Μεγάλη Βρετανία αποκαλύπτοντας, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των λαών της Ευρώπης, μια Ένωση που δεν υπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τις αρχές, τις αξίες και το όραμα στο οποίο οικοδομήθηκε, τόνισε σχετικά, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος τόνισε πως «μεγάλη ευθύνη,  κατά τη γνώμη μου, φέρει η Γερμανία και οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει και η οποία αναδεικνύεται για άλλη μία φορά σε “ταραξία” της Ευρώπης».
Με την βρετανική αγορά να αποτελεί τον 7ο κυριότερο προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα και τη Βρετανία να αποτελεί τον 14ο μεγαλύτερο προμηθευτή της Ελλάδας, σε ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), τονίζεται πως η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τη Μ. Βρετανία ανήλθε το 2015 στο 1,07 δισ. ευρώ, ακολουθώντας θετικούς ρυθμούς αύξησης της τάξης του 2,1%, σε επίπεδο τελευταίας 5ετίας (2011-2015).
«Μάλιστα, πέρυσι οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση, κατά 10,8%, σε σχέση με το 2014. Στον αντίποδα, οι ελληνικές εισαγωγές από τη Βρετανία ακολούθησαν πτωτικούς ρυθμούς (-2,3% σε μέσο όρο 5ετίας) και διαμορφώνονται στα επίπεδα των 1,19 δισ. ευρώ».
Όλα δείχνουν πως «επίκειται ακόμη μεγαλύτερη υποτίμηση της στερλίνας και τάση εξίσωσής της με το ευρώ μεσοπρόθεσμα, γεγονός που θα καταστήσει τα ευρωπαϊκά προϊόντα και άρα και τα ελληνικά, ακριβότερα και λιγότερο ελκυστικά στην βρετανική αγορά.
Αντίθετα, θα καταστούν φθηνότερα τα βρετανικά προϊόντα, με άμεση συνέπεια την πρόκληση νέας ανισορροπίας στο διμερές εμπορικό ισοζύγιο», τονίζουν από το Επιμελητήριο.
Έλληνες εργαζόμενοι και σπουδαστές στη Βρετανία!
Μεγάλος κίνδυνος εντοπίζεται και για την ελληνική κοινότητα της Βρετανίας με σπουδαστές και εργαζόμενους, οι οποίοι αποτελούν μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού στο οποίο απευθύνονται οι ελληνικές εξαγωγές.
Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές δεν αναμένονται να είναι άμεσες, καθώς θα απαιτηθεί χρόνος δύο ετών για την εδραίωση της νέας σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βρετανίας.
Σε μία περίοδο αστάθειας της ευρωοικονομίας, η υπόθεση του «Brexit» προσθέτει νέα βαρίδια και απειλεί τους ρυθμούς ανάπτυξης των χωρών-μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δεδομένου ότι το 65% των ελληνικών εξαγωγών απευθύνεται στην ευρωπαϊκή αγορά.
Όπως τονίζεται από το ΕΒΕΠ, την τελευταία 5ετία, προκύπτει τάση εξισορρόπησης στο εμπορικό ισοζύγιο, καθώς οι εξαγωγές αυξάνονται (ξεπερνώντας το 1 δισεκατομμύριο ευρώ για πρώτη φορά το 2015), ενώ οι εισαγωγές μετά από μία μεγάλη υποχώρηση τη διετία 2012-2013 δείχνουν να σταθεροποιούνται στα επίπεδα του 1,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το εξαγωγικό πρότυπο της Ελλάδας προς τη Βρετανία χαρακτηρίζεται, ως εξελιγμένο, καθώς αφορά σε ποσοστό 60,5% βιομηχανικά προϊόντα, ενώ ακολουθούν με 29,5% τα αγροτικά προϊόντα.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα, εισάγει κυρίως βιομηχανικά προϊόντα από τη Βρετανία (77,4% των εισαγωγών). Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα εξάγει προς τη Βρετανία φάρμακα, πετρελαιοειδή, τυριά, σωλήνες, ηλεκτρικούς αγωγούς, προϊόντα αλουμινίου, σταφύλια και σταφίδες, γιαούρτι και ντοματοπολτό.
Οι εισαγωγές της χώρας μας συνίστανται κυρίως από αυτοκίνητα, φαρμακευτικά προϊόντα, αλκοολούχα ποτά (ουίσκι και τζιν) και καταναλωτικά προϊόντα (ρούχα, βιντεοπαιχνίδια κ.α.), είδη σπιτιού, υγιεινής, ζωοτροφές και άλλων ειδών μη τρόφιμα. Εισάγονται επίσης χιλιάδες δημοφιλή βρετανικά τρόφιμα όπως μπισκότα, τσάι, φασόλια, τυριά, λουκάνικα, γάλα, κρέμες και σοκολάτες.
Οι βασικές εξαγωγές αγροτικών ελληνικών προϊόντων προς τη Βρετανία
•Τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα ροδάκινα αναδεικνύονται οι «πρωταθλητές» όλων των αγροτικών προϊόντων. Η αξία των εξαγωγών είναι στα 234,5 εκατ. ευρώ και γίνονται ανάρπαστα αποσπώντας το 29,4% στην Αγγλία.
•Στα λαχανικά η Ελλάδα είναι ο τρίτος προμηθευτής στην Αγγλία με τα προϊόντα μας να αντιπροσωπεύουν το 8,5% των εισαγωγών τους, αντίστοιχα. Η αξία των εξαγόμενων λαχανικών είναι 237,9 εκατ. ευρώ.
•Το παρθένο ελαιόλαδο αγοράζεται επίσης από την Αγγλία, αποσπώντας το 2,7% των εισαγωγών τους. Η αξία του εξαγόμενου ελαιολάδου είναι 198,1 εκατ. ευρώ.
•Οι ελληνικές ντομάτες, πωλούνται στην Αγγλία με ποσοστό 13,2%, όπου καταλαμβάνουμε την τέταρτη θέση των προμηθευτών.
Τι θα γίνει με τους 2,5 εκατ. Βρετανούς τουρίστες;
Η υπόθεση του «Brexit»  εκτιμάται πως θα επηρεάσει και άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, επιδρώντας  σημαντικά στο Α.Ε.Π. Περί τα 2,4 εκατ. είναι οι Βρετανοί τουρίστες, οι οποίοι δαπανούν σχεδόν 2 δισ. ευρώ, ενώ σημαντικό μέρος του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των εσόδων της ελληνικής ναυτιλίας συνδέονται με το City του Λονδίνου.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...