Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για το χρέος

Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για το χρέος

Η ελάφρυνση του χρέους, το κλειδί για την ανάκαμψη

Συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ζητούν από το Eurogroup, θεσμοί, επιφανείς οικονομολόγοι και πολιτικοί. Με τα χρονικά περιθώρια να εξαντλούνται, η προσοχή των αγορών στρέφεται στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, όπου αναμένεται να κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας

Μπορεί οι αριθμοί να δείχνουν ανάγκη για μία σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους, όμως λόγω και της πολιτικής κατάστασης στη Γερμανία, ο διεθνής Τύπος αναφέρει σενάρια  «μισή» λύση για το χρέος. Το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να προηγηθεί συνεδρίαση του Euroworking Group με αντικείμενο την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.  Παράλληλα, αναμένεται να «σφραγιστεί» και το ακριβές πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας στη βάση ενός πλαισίου δεσμεύσεων δέκα σημείων για ένα διάστημα τουλάχιστον 2-3 ετών.

Μέρκελ: Στο Eurogroup το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα

 Ώρα για συμφωνία λέει και το Βερολίνο! Την ελπίδα ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη «θα καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα», εξέφρασε εχθές, η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ. 

Μετά από την συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέσεμπεργκ, όπου οι δύο ηγέτες έφτασαν σε συμφωνία για την σύσταση κοινού προϋπολογισμού για την ευρωζώνη, η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε στο τέλος του ελληνικού προγράμματος.

 Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «τώρα πιστεύω έχουμε την χρονική στιγμή. Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα. Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε «τώρα πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων».

Μοσκοβισί

Όχι σε ένα νέο «μεταμφιεσμένο» πρόγραμμα μετά το τέλος του μνημονίου, ξεκαθάρισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Παρίσι,

Γκουρία: Ανάγκη η ελάφρυνση του χρέους

Μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζήτησε και ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, ‘Ανχελ Γκουρία ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Είπε ότι

Ωστόσο, τόνισε ότι οι τότε υπουργοί Οικονομικών «αποφάσισαν ότι κινδυνεύουν οι τράπεζες που διακρατούσαν ελληνικό χρέος και επέλεξαν να τις προστατεύσουν, δανείζοντας στην Ελλάδα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων για να ξεπληρώσει το χρέος της προς τις τράπεζες και το ιδιωτικό χρέος να μετατραπεί σε δημόσιο».

Παπαδημούλης: Η ελάφρυνση του χρέους «κλειδί» για την ανάκαμψη

Μετά τον διάλογο που είχε στο ευρωκοινοβούλιο με τον κ. Γκουρία, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι  «το Eurogroup εστιάζουμε στην πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, με βάση την ομόφωνη απόφασή του, τον Ιούνιο του 2017. Μετά την συμφωνία για το Μακεδονικό, η ελάφρυνση του χρέους είναι το κλειδί για την βιώσιμη και σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Reuters: Έως και 15 δις ακόμα στο «μαξιλάρι ρευστότητας»

Σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters υπάρχει πιθανότητα η χώρα να πάρει έως και 15 δις ευρώ, για το μαξιλάρι ρευστότητας, προκειμένου να είναι σταθερή και να μη χρειάζεται να επιστρέψει στις αγορές αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος. Τα χρήματα, όπως δηλώνει, θα προέλθουν από τα αυτά που περίσσεψαν από τα 86 δις ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα επιπρόσθετα μέτρα για το χρέος, αυτά θα πρέπει να εγκριθούν από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, εκτιμώντας ότι δεν θα χρειαστεί συνεδρίαση ολομέλειας.

Την ίδια στιγμή, όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, κύκλοι της χριστιανικής ένωσης CDU/CSU, έλεγαν εχθές ότι «οι διαπραγματεύσεις για ένα συνολικό πακέτο βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωσή τους». Σύμφωνα με τη ν εφημερίδα Welt,  υποστηρίζουν ότι καθώς ένα μέρος των μέτρων αφορά δάνεια του EFSF που προέβλεπε διαφορετικό πλαίσιο εγκρίσεων, η όποια ελάφρυνση θα πρέπει να εγκριθεί όχι από την επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag αλλά από την Ολομέλεια. Και αυτό δεν είναι τελείως ακίνδυνο για τη Μέρκελ, σε μια φάση όπου κλυδωνίζεται ήδη ο κυβερνητικός συνασπισμός λόγω της αντιπαράθεσής της με τον υπ. Εσωτερικών Ζέεχοφερ για το προσφυγικό.

Την ισχυρή υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας εξέφρασε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Κατά τον  χαιρετισμό του σε δείπνο στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του Greek Investment Roadshow 2018 ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι

Ο Αμερικανός πρέσβης ξεκαθάρισε ότι αυτά δεν είναι απλώς μία ρητορική από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά «η αντανάκλαση της απόφασης που έχει λάβει για τη σημασία της Ελλάδας, ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, και την σημασία της επιτυχίας της Ελλάδας για την ευρύτερη ατζέντα μας στην Ευρώπη».

Χαρίτσης: Η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε  πως ήταν παρών σε παρόμοιες διοργανώσεις και τα περασμένα δύο χρόνια, όμως τώρα μπορεί να δηλώσει με πλήρη αυτοπεποίθηση πως .

Σύμφωνα με τον υπουργό, «στα δύο τελευταία έτη, το 2016 και 2017 είχαμε περισσότερες επενδύσεις απ’ ότι και στα πέντε πρώτα χρόνια της κρίσης μαζί. Επομένως μπορούμε να πούμε ότι αφήνουμε σταδιακά πίσω μας την κρίση. Ασφαλώς υπάρχουν μπροστά μας πολύ ισχυρές προκλήσεις, υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει και χρειαζόμαστε την υποστήριξη όλων σας για να υλοποιήσουμε αυτή την αλλαγή».

Τέλος, προέτρεψε τους επενδυτές από την ομογένεια

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/335102-Koryphonontai-oi-diapragmateyseis-gia-to-chreos ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...