Κοτζιάς: Είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο βήμα

Κοτζιάς: Είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο βήμα

Αισιόδοξος ότι στην επόμενη συνάντηση Ελλάδας και ΠΓΔΜ μπορεί να γίνει το «μεγάλο βήμα» εμφανίστηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις του μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης στη Βιέννη. 

«Είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά όλα τα βήματα μάς φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς και συμπλήρωσε: «Έχουμε καταγράψει στις λεπτρομέρειές τους, ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια είναι αυτά που διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα». Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε θετικά και στην παράλληλη διπλωματική προεργασία:  «Ήταν σπουδαία η δουλειά που έκαναν οι διπλωμάτες μας και διαμορφώσαμε παράλληλα με τη συζήτηση για τη λύση του ονοματολογικού, τη θετική μελλοντική ατζέντα για τη συνεργασία και την κοινή πορεία των δύο κρατών εφόσον -όπως ελπίζω- λυθεί το ονοματολογικό».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει σχεδιασμός για το επόμενο ραντεβού, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε θετικά και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει «για όλα τα αναγκαία βήματα σχεδιασμός και συμφωνία». Αισιόδοξος ότι στην επόμενη συνάντηση Ελλάδας και ΠΓΔΜ μπορεί να γίνει το «μεγάλο βήμα» εμφανίστηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις του μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης στη Βιέννη. «Είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά όλα τα βήματα μάς φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς και συμπλήρωσε: «Έχουμε καταγράψει στις λεπτρομέρειές τους, ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια είναι αυτά που διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα». Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε θετικά και στην παράλληλη διπλωματική προεργασία:  «Ήταν σπουδαία η δουλειά που έκαναν οι διπλωμάτες μας και διαμορφώσαμε παράλληλα με τη συζήτηση για τη λύση του ονοματολογικού, τη θετική μελλοντική ατζέντα για τη συνεργασία και την κοινή πορεία των δύο κρατών εφόσον -όπως ελπίζω- λυθεί το ονοματολογικό».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει σχεδιασμός για το επόμενο ραντεβού, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε θετικά και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει «για όλα τα αναγκαία βήματα σχεδιασμός και συμφωνία». Για μεγάλη βελτίωση στις συνομιλίες αλλά και για δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν έκανε λόγο νωρίτερα στις δικές του δηλώσεις ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς. Στη δήλωσή του ο κ. Νίμιτς ανέφερε: «Εργαζόμαστε όλη τη μέρα πολύ εποικοδομητικά. Και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος. Ταυτόχρονα υπήρχε μία παράλληλη συνάντηση διπλωματικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών, για να εξετασθούν τα πιο διφορούμενα ζητήματα. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται και πρέπει  να επιλυθούν, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής. Ελπίζω να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο».

Ντιμιτρόφ: Όσο πλησιάζουμε σε λύση τόσο πιο δύσκολα συναντάμε

Περισσότερο επιφυλακτικός από τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε δηλώσεις του μετά την επτάωρη συνάντησή τους υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

«Έχει γίνει μία σχετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό» ανέφερε ο κ. Ντιμιτρόφ και συνέχισε: «Διότι όσο προχωράμε μπροστά, τόσο και συναντάμε πιο δύσκολα θέματα». «Από την πλευρά μας έχουμε πολλά να εξετάσουμε, πολλά να ζυγίσουμε όπως και η άλλη πλευρά έχει πολλά ζητήματα να σκεφθεί» υπογράμμισε. «Σκεφτόμαστε λογικά, τι είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τη μία πλευρά και τι για την άλλη ,και μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα δύο αυτά πράγματα στο συμβιβασμό που είναι ο στόχος μας. Ωστόσο, δεν συνιστά έκπληξη ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μία απτή λύση πολλές δυσκολίες έρχονται στην επιφάνεια» σημείωσε ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων, σε δηλώσεις τις οποίες μεταδίδει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της γείτονος.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/327049-Kotzias-Eimaste-etoimoi-gia-to-megalo-bema ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...