Κοτζιάς: Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο το κύριο μέλημά μας

Τετάρτη 20/07/2016 – 11:08

Κοτζιάς

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ                  

Διαρκές μέλημα και κορυφαία επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι ο τερματισμός της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε δήλωσή του με αφορμή την 42η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Σήμερα συμπληρώνονται 42 ολόκληρα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, απαρχή της συνεχιζόμενης παράνομης τουρκικής κατοχής του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συνέπειες της τουρκικής επίθεσης, περιλαμβάνουν τον ξεριζωμό 200.000 και πλέον Κυπρίων από τις αρχέγονες εστίες τους, το ανθρωπιστικό δράμα των αγνοουμένων, τον συστηματικό και, σύμφωνα με τουρκοκυπριακές διαμαρτυρίες, συνεχιζόμενο μέχρι και σήμερα ακόμα, τουρκικό εποικισμό και τη σύληση της ελληνικής και χριστιανικής κληρονομιάς των κατεχομένων περιοχών.

Η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής. Έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι αναπόσπαστο μέρος της λύσης του Κυπριακού αποτελούν η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων που, όπως επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, υπονομεύουν αντί να διασφαλίζουν τη συνταγματική τάξη και τη δημοκρατική ομαλότητα.

Διαρκές μέλημα και κορυφαία επιδίωξη της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ο τερματισμός της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, η οποία δεν πλήττει μόνο τα δικαιώματα της Ελληνοκυπριακής αλλά και εκείνα της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας.

Στόχος μας είναι η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης, συνολικής και συμφωνημένης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

Σήμερα, υποκλινόμαστε στη μνήμη των αδελφών μας που έπεσαν στην Κύπρο το 1974. Εκφράζουμε τον σεβασμό και την πατριωτική ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους υπερασπιστές της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπριους και Ελλαδίτες. Η Ελλάδα βρίσκεται και θα παραμείνει στο πλευρό της Κύπρου, αρωγός και συμπαραστάτης του κυπριακού ελληνισμού και ολόκληρου του κυπριακού λαού».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...