Κοτζιάς: Το ζήτημα της ΠΓΔΜ θα διευθετηθεί ως τον Ιούνιο

Κοτζιάς: Το ζήτημα της ΠΓΔΜ θα διευθετηθεί ως τον Ιούνιο

Εντός του Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο το προσχέδιο του Συμφώνου που θα καταθέσει η Αθήνα στη διαπραγμάτευση για την επίλυση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εξηγώντας ότι «ούτε ένα ελληνικό κείμενο που θα έχει τις απόψεις μας μόνο είναι, ούτε είναι ένα κείμενο που είναι ήδη συμφωνία – συμβιβασμός». «Θα είναι ένα κείμενο που εμείς θεωρούμε ότι με αυτό μπορούμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε» πρόσθεσε.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters επισήμανε ότι «στη πραγματικότητα, ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε ότι πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα». Σε ερώτηση τι θα συνιστούσε πρόοδο για την Αθήνα αν η διαφωνία με τα Σκόπια δεν διευθετηθεί έως τον Ιούνιο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απάντησε πως «θα διευθετηθεί». Υπογράμμισε πως υπάρχει μια νέα δυναμική για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, από τότε που μια πιο μετριοπαθής κυβέρνηση εκλέχθηκε στην ΠΓΔΜ τον περασμένο χρόνο, έπειτα και από προσπάθειες τριών ετών με την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης που είχε προτείνει και προώθησε η ελληνική πλευρά.

«Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς τα συμφέροντα της περιοχής, για τη σταθερότητα, την ασφάλεια κα την οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, αναφέροντας τη σημασία των αλλαγών στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. «Επιτρέψτε μου να σας πω ένα παράδοξο. Ας υποθέσουμε ότι δεν καταλήγουμε σήμερα σε μια συμφωνία, ποιό όνομα έχει απομείνει;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς σε ερώτηση για την έλλειψη στήριξης. «Διεθνώς, θα παραμείνουμε με το σκέτο ‘Μακεδονία’, συνεπώς δεν θα έχουμε κερδίσει τίποτε και στις (διμερείς) μας σχέσεις θα παραμείνουμε με το «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», τόνισε και συμπλήρωσε: «Γραμματικά, είναι ένα όνομα που εξακολουθεί να περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία, που είναι σύνθετο και με χρονολογικό προσδιορισμό. Οπότε, κοροϊδεύουμε απλά τους εαυτούς μας με γλωσσολογικούς ακροβατισμούς». Ερωτηθείς αναφορικά με τα συλλαλητήρια ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είναι ενδείξεις δημοκρατίας. Και στις δύο χώρες, οι πολίτες που δεν συμφωνούν με έναν καλό συμβιβασμό δεν έχουν κακή πρόθεση» είπε, σημειώνοντας ότι «είναι απλά πολίτες που βλέπουν το πρόβλημα από μια διαφορετική σκοπιά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό (υπόβαθρο) ή τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας». «Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την Ιστορία και να μάθουμε από αυτήν, αλλά να μην παγιδευτούμε σε αυτή» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/319836-Kotzias-To-zetema-tes-PGDM-tha-dieythetethei-os-ton-Ioynio ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...