Κουρουμπλής: Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί με την απλή αναλογική

Κουρουμπλής: Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί με την απλή αναλογική

Κατηγορία

panteliszagorianitis
Δευτέρα 16/05/2016 – 11:04

Κουρουμπλής: Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί με την απλή αναλογική

ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ – ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΨΗΦΟ ΣΤΑ 17                                                   

«Η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ εάν καθιερώσουμε την απλή αναλογική», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο, με καθιέρωση της ψήφου στα 17, μείωση του μπόνους στις 30 έδρες από 50 που είναι σήμερα και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ώστε να μην υπάρχει καμία με περισσότερους από 10 βουλευτές.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι φιλοδοξεί να πειστούν και τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να ψηφίσουν τις αλλαγές και να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν όπως είπε το 2019.

Διευκρίνισε πάντως ότι απαιτείται τροποποίηση του Συντάγματος για να μπει πλαφόν στη βουλευτική θητεία στα 12 έτη και να υπάρξει μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 200.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο εκλογικός νόμος θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση και θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, λίγο πριν την έναρξη των θερινών τμημάτων.

Σπάνε οι μεγάλες περιφέρειες

Ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων

  • Σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Καμία εκλογική περιφέρεια δεν θα έχει εφεξής περισσότερους από δέκα βουλευτές. Ειδικά η Β’ Αθηνών, η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, σπάει σε τέσσερα κομμάτια. Διατηρούνται όμως όλες οι μονοεδρικές περιφέρειες.
  • Επιτρέπει την προγραμματική προεκλογική συνεργασία των κομμάτων, κάτι που ο ισχύων εκλογικός νόμος δεν προέβλεπε. Και τούτο κατά την κυβέρνηση επιτρέπει τη δημιουργία σταθερών και βιώσιμων κυβερνήσεων. Φτάνει να δηλώσουν δύο ή περισσότερα κόμματα εκ των προτέρων, με την προκήρυξη δηλαδή των εκλογών, την εκλογική τους συνεργασία.
  • Διατηρείται το πλαφόν του 3% για είσοδο στη Βουλή. Υπήρξε σκέψη να μειωθεί στο 2,5% αλλά λόγω ειδικών συνθηκών η πρόταση αυτή αποσύρθηκε.
  • Καθιερώνεται μεικτό σύστημα: και με σταυρό (στον νομό) και με λίστα (στην περιφέρεια).

Σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο μειώνεται το μπόνους από 50 έδρες που ισχύει σήμερα σε 30. Το μπόνους αυτό θα μπορούν να λαμβάνουν μόνο όσα κόμματα ή συνεργαζόμενα κόμματα συγκεντρώσουν ποσοστό 40%. Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι «τη στιγμή που ο ελληνικός λαός δίνει στο πρώτο κόμμα ή στη συνεργασία (ή συνασπισμό) κομμάτων εκλογικό ποσοστό 40% θα μπορέσει να λάβει το μπόνους των 30 εδρών ώστε να μπορέσει/ουν να σχηματίσει/σουν βιώσιμη κυβέρνηση».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...