«Κούρεμα» ….στην Υγεία, φερνει ο νέος Προϋπολογισμός

«Κούρεμα» ….στην Υγεία, φερνει ο νέος Προϋπολογισμός

«Ψαλίδια» στις δαπάνες της Υγείας, φέρνει το προσχέδιο του Προυπολογισμού για το 2018. Όπως αναφέρεται στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, η επιχορήγηση των δημόσιων νοσοκομείων θα είναι μειωμένη κατά 350 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας μειώνονται κατά 160 εκατ. ευρώ. στα 19,49 δις από 19,649 το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με το αιτιολογικό, οι μειώσεις αυτές, αναμένεται να εξισορροπηθούν, από την αύξηση των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ προς τις δομές του ΕΣΥ.

 

Οι αύξηση των εισφορών, αναμένεται να γεμίσει τα ταμεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Ανάμεσα σε άλλα,  

Το προσχέδιο, προβλέπει ότι τα νοσοκομεία θα δουν αύξηση στα έσοδά τους, κατά 135 εκατ. ευρώ. Σε συνδυασμό με τα «ψαλίδια» αναμένεται το έλλειμμα των 97 εκατ. να εξελιχθεί σε πλεόνασμα 106 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της εκκαθάρισης σημαντικού ποσού από απλήρωτες υποχρεώσεις.

 

 Σημαντικές αλλαγές έρχονται και στο clawback που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος και αφορούσε τις αυτόματες επιστροφές για υπερβάσεις στη φαρμακευτική δαπάνη των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Η εξέλιξη αυτή έφερε επιβάρυνση 160 εκατ. ευρώ για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Για το 2018, αναμένεται εκ νέου εφαρμογή του clawback, στην περίπτωση που η φαρμακευτική δαπάνη ξεπεράσει τα όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/303670-Koyrema-sten-Ygeia-phernei-o-neos-Proypologismos ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...