Κρίνεται το… μέλλον του Πουτζδεμόν

Κρίνεται το… μέλλον του Πουτζδεμόν

Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση για τα επικείμενες εκλογές στην Καταλονία

Στις αστυνομικές αρχές του Βελγίου παραδόθηκε ο αποπεμφθείς ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, και τέσσερις πρώην υπουργοί του.

Με αυτή την κίνηση οι Καταλανοί πολιτικοί απέφυγαν την εικόνα της σύλληψης, τέθηκαν όμως υπό κράτηση και πλέον η βελγική δικαιοσύνη καλείται να αποφασίσει για την τύχη τους. Η απόφαση αναμένεται το αργότερο μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας.

Οι εισαγγελείς θα πρέπει να παραπέμψουν τους υπόπτους ενώπιον δικαστή, ο οποίος έχει 24 ώρες για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το ένταλμα σύλληψης.

Τυχόν εφέσεις μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία έως και 45 ημέρες.

Αν η βελγική δικαιοσύνη αποφασίσει να τους συλλάβει τότε έχει περιθώριο 60 ημερών για να τους εκδώσει στην Ισπανία, αλλά αν οι ύποπτοι δεν ασκήσουν έφεση η διαδικασία έκδοσης μπορεί να ολοκληρωθεί συντομότερα.

Μια χώρα μπορεί να απορρίψει ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αν φοβάται ότι η έκδοση μπορεί να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα του υπόπτου.

Η διάκριση με βάση την πολιτική, τη θρησκεία ή τη φυλή είναι αρκετή για απόρριψη ενός τέτοιου αιτήματος, όπως και οι φόβοι ότι δεν θα τύχει δίκαιης δίκης.

Υπάρχει μια συμφωνία στην ΕΕ με 32 αδικήματα, στο άρθρο 2 του νόμου για ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, για τα οποία δεν απαιτείται το αδίκημα να είναι έγκλημα και στις δύο χώρες.

Με άλλα λόγια καθένα απ’ αυτά τα αδικήματα μπορεί να είναι δικαιολογία για έκδοση, υπό τον όρο ότι προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών.

Ωστόσο ούτε ο στασιασμός ούτε η εξέγερση, οι δύο απ’ τις κατηγορίες που βαραίνουν τους Καταλανούς αξιωματούχους, περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα,

Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση για τα επικείμενες εκλογές στην Καταλονία

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας θα κερδίσουν στις τοπικές εκλογές τον Δεκέμβριο αλλά θεωρείται απίθανο να λάβουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύσε η εφημερίδα La Vanguardia.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας GAD3 που διεξήχθη σε δείγμα 1.233 ερωτηθέντων μεταξύ 30ης Οκτωβρίου και 3ης Νοεμβρίου, τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας: Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Καταλανικό Κόμμα (PDeCAT) και Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας (CUP) εκτιμάται ότι θα κερδίσουν στις εκλογές λαμβάνοντας 66 έως 69 έδρες στο 135μελές κοινοβούλιο.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/308419-Krinetai-to-mellon-toy-Poytzdemon ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...