Κυβέρνηση: Η Τρόικα να προσεγγίσει τη διαπραγμάτευση πολιτικά και όχι υπηρεσιακά

Κυβέρνηση: Η Τρόικα να προσεγγίσει τη διαπραγμάτευση πολιτικά και όχι υπηρεσιακά
Οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, αλλά και οι εξελίξεις με την Ουκρανία, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που είχαν σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη μετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ενημέφωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την ομάδα Τόμσεν.

Εξερχόμενος του Μαξίμου μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι τα αντικειμενικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια, που θα οδηγήσουν αναγκαστικά σε συμφωνία της Αθήνας με την Τρόικα.

Δεν προσδιόρισε, ωστόσο, πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, αν και εξέφρασε την ελπίδα η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στάθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ήδη εφαρμοστεί στην ελληνική οικονομία και χαρακτήρισε «ήσσονος σημασίας» τα θέματα που εκκρεμούν στη διαπραγμάτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν εξαρτάται η τύχη της ελληνικής οικονομίας από την ενιαία τιμή του βιβλίου».

Ταυτόχρονα, άφησε αιχμές κατά της Τρόικας, τονίζοντας ότι οι ελεγκτές κινούνται «υπηρεσιακά» και ζήτησε να υπάρξει πολιτική προσέγγιση, που θα λαμβάνει υπόψη το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο κινούνται Ελλάδα και Ευρώπη.

Όσο για το ακανθώδες ζήτημα των τραπεζών και του ποσού που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίησή τους, ο κ. Βενιζέλος παρείχε πλήρη στήριξη στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις αρμοδιότητες και το δικαίωμα της Τράπεζας της Ελλάδος να έχει την εποπτεία των τραπεζών και να καθορίζει το ύψος των κεφαλαιακών τους αναγκών.

Υποστήριξε ακόμη ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες και πως η κυβέρνηση έχει εστιάσει στο πώς αυτές θα λειτουργούν υποστηρικτικά στην οικονομία και τις επενδύσεις. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι «δεν μπορούν οι τράπεζες και το γάλα να μπαίνουν στην ίδια πλάστιγγα».

Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, δε, ερωτηθείς σχετικά, εκτιμούσε ότι το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα παραπεμφθεί για το Νοέμβριο, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί τα «stress tests» της ΕΚΤ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, υπογράμμισε ότι την Πέμπτη, κατά πάσα πιθανότητα, ο κ. Προβόπουλος θα προβεί σε ανακοινώσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Ακόμη, ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα επέλθει η συμφωνία με την Τρόικα, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν επιτυχώς μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

«Ελπίζουμε, εάν δεν έχουμε τελική συμφωνία, σε μια καλή έκθεση προόδου, ώστε να συνεχίσουμε κατόπιν τις συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας» προσέθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Πιέσεις από το εσωτερικό της κυβέρνησης

Συνεργάτες των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω στα «εργαλεία» του ΟΟΣΑ που αφορούν στο φρέσκο γάλα και στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, εκτιμώντας ότι, στην αντίθετη περίπτωση, το πολιτικό κόστος η κυβέρνηση θα το «πληρώσει» στις κάλπες.

Την ίδια ώρα, όξυνση προκαλεί στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, και το θέμα των 4.000 δημοτικών υπαλλήλων, που πρέπει να «συνεισφέρει» το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.000 υπαλλήλων του Δημοσίου για το δεύτερο κύμα της κινητικότητας.

Όσο για το μείζον θέμα των τραπεζών, Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη εμμένουν στην πλήρη κάλυψη που έδωσαν στον διοικητή της ΤτΕ, Γιώργο Προβόπουλο, καθώς, συν τοις άλλοις, θεωρούν ότι οι πιέσεις που ασκεί ο Πολ Τόμσεν εντάσσονται στη στρατηγική του ΔΝΤ έναντι της ευρωζώνης.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...