Κυβερνητικές πηγές: Θα διερευνηθεί σε βάθος το σκάνδαλο της Digea

190413224829_90341416538987Αποφασισμένη να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο και να επιβάλει την τάξη εμφανίζεται η κυβέρνηση, όσον αφορά το τηλεοπτικό τοπίο. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως λίαν συντόμως θα αρχίσει να διερευνάται το σκάνδαλο με τον διαγωνισμό της Digea.

Μετά και τις αντιδράσεις των καναλαρχών για το ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν πως με όσα έχουν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας κανονικά θα έπρεπε να σιωπούν.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως πολύ σύντομα θα αρχίσει να διερευνάται σε βάθος και το σκάνδαλο με τον διαγωνισμό της Digea, ο οποίος έγινε με μόλις έναν υποψήφιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, «τα μπραβιλίκια και οι τσαμπουκάδες δεν χωράνε. Υπάρχει κράτος και κυβέρνηση και όλα θα λυθούν σύντομα».

Ο διαγωνισμός για τις ψηφιακές συχνότητες

Στον διαγωνισμό που έκανε το 2014 η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την παραχώρηση όλων των ψηφιακών συχνοτήτων μετείχε μόνο η Digea, ενώ οι άλλοι τρεις τουλάχιστον ενδιαφερόμενοι (Fοrthnet, ΟΤΕ και Digital Union) αποσύρθηκαν.

Πιο αναλυτικά, το σύνολο των συχνοτήτων παραχωρήθηκε από την ΕΕΤΤ τον Φεβρουάριο του 2014, με την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στη ρυθμιστική αρχή και στην Digea. Το συνολικό ποσό που έπρεπε να πληρώσει η Digea για τη 15χρονη χρήση των ψηφιακών συχνοτήτων ανέρχεται σε 18,6 εκατ. ευρώ.

Στη σύμβαση υπήρχε η δυνατότητα της πληρωμής σε τρεις ετήσιες δόσεις, με τόκο 0,25%, αφού προηγουμένως θα πληρωνόταν το 50% του ποσού. Κι αυτό αφορά τις συχνότητες για τους σταθμούςπανελλαδικής εμβέλειας. Για τους περιφερειακούς σταθμούς η σύμβαση προβλέπει να πληρωθεί το 30% των 2,6 εκατ. ευρώ άμεσα και το υπόλοιπο σε επτά δόσεις, αρχίζοντας από τον Νοέμβριο του 2016.

Για πρώτη φορά, το 2015 οι έξι σταθμοί εθνικής εμβέλειας (Mega, ANT1, Alpha, ΣΚΑΪ, Μακεδονία TV και Star) δεν έχουν την υποχρέωση να πληρώσουν απευθείας στο Ελληνικό Δημόσιο αλλά μια δική τους εταιρεία, την Digea, η οποία εισπράττει «ενοίκιο» από τα δύο εθνικής εμβέλειας κανάλια E-TV και ΑΡΤ TV, από την ΕΡΤ και από τους περιφερειακούς σταθμούς της χώρας.

Ένα από τα σοβαρά ζητήματα του διαγωνισμού ήταν ότι μετά την παράδοση των ψηφιακών συχνοτήτων, άλλαξαν δύο φορές οι όροι του διαγωνισμού, μια φορά για το χρονοδιάγραμμα και μια για το οικονομικό μοντέλο.

Το επιπλέον στοιχείο είναι πως η Digea, έχοντας αποκτήσει προσωρινή άδεια από την ΕΕΤΤ, ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στο αρχικώς σφιχτό χρονοδιάγραμμα του νόμου.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ο υπουργός Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, είχε προσφύγει στην εισαγγελία για τις πράξεις και τις ενέργειες της ΕΕΤΤ σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό ψηφιακών συχνοτήτων.

The post Κυβερνητικές πηγές: Θα διερευνηθεί σε βάθος το σκάνδαλο της Digea appeared first on indicator.gr.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...