Κυβερνητικό αίτημα να «τρέξει» επιτέλους η δίκη της Siemens

Πέμπτη 14/07/2016 – 20:56

ΠΡΩΤΟΒΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ                                                         

Σημαντικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων της Siemens αναλαμβάνει η κυβέρνηση, στον απόηχο των αναβολών που έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Μετά την εκφρασμένη βούληση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να σταματήσουν οι κωλυσιεργίες για να «τρέξουν» επιτέλους οι χρονίζουσες υποθέσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, βρέθηκε χθες στον Άρειο Πάγο όπου υπέβαλε δύο σχετικές αιτήσεις, ζητώντας από την εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, την επίσπευση της εκδίκασης.

«Υπέβαλα δύο αιτήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων, οι οποίες κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, της κοινωνίας και όλων νομίζω έχουν μία εξαιρετική σημασία και βαρύτητα», δήλωσε ο κ. Παρασκευόπουλος, εξερχόμενος του Αρείου Πάγου και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό δικαιολογείται και μία κατ’ εξαίρεση δικονομική πορεία όσον αφορά την ταχύτητα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε πως «όλες οι ενέργειες για την επίσπευση που θα μπορούσαν να γίνουν  από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν γίνει και η ταχεία εξέλιξη της δίκης είναι κάτι που εύχονται όλοι και ελπίζουμε από εδώ και πέρα να φανεί».

«Θα μου επιτρέψετε να μην υπεισέλθω σε καμία λεπτομέρεια που έχει σχέση με ζητήματα που αυτή τη στιγμή ερευνώνται, τα οποία θα ερευνηθούν από τα αρμόδια όργανα στα οποία δεν ανήκω εγώ», κατέληξε.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, είχε παραδώσει στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, το σύνολο της υπηρεσιακής αλληλογραφίας μεταξύ της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, που αφορά στη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος για την υπόθεση της Siemens.

Ο κ. Αμανατίδης μετέβη στο Μέγαρο του Αρείου Πάγου το βράδυ της Τετάρτης, κατόπιν σχετικού αιτήματος της κ. Θάνου. Μιλώντας, αργότερα, στον Αιμίλιο Λιάτσο και την εκπομπή «Kontra 24» ο ίδιος διεμήνυσε πως η δίκη της Siemens θα γίνει κανονικά και θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Σε 5 μήνες η δίκη

Σε τουλάχιστον 4-6 μήνες θα προσδιοριστεί η κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεσης Siemens μετά την επ’ αόριστον αναβολή της λόγω της εμπλοκής με τη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος, καθώς τόσο χρόνο εκτιμάται πως χρειάζεται για να μεταφραστούν από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) , τα επίμαχα έγγραφα της δικογραφίας.

Ο χρόνος εκδίκασης θα εξαρτηθεί κυρίως από το πότε θα ολοκληρωθεί η μετάφραση του βουλεύματος από τα Ελληνικά στα Γερμανικά και τα Γαλλικά από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση είναι ότι απαιτείται τουλάχιστον ένα πεντάμηνο. Σε κάθε περίπτωση η δίκη θα προσδιοριστεί τουλάχιστον 40 ημέρες από την επίδοση του μεταφρασμένου βουλεύματος στους αλλοδαπούς κατηγορουμένους.

Έρευνα για τις παραλείψεις

Την ίδια ώρα, αποσαφηνίζεται πως η πειθαρχική έρευνα που διέταξε η εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, αφορά στη διαπίστωση ή μη πειθαρχικών παραβάσεων που τυχόν τελέστηκαν από εισαγγελικούς λειτουργούς της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών σχετικά με την προπαρασκευαστική διαδικασία του ακροατηρίου προκειμένου να εισαχθεί η υπόθεση στο ακροατήριο χωρίς τον κίνδυνο εμφάνισης ακυροτήτων.

Αυτές είναι :

Α. Η μη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος και της κλήσεως. Σε αυτό εμφανίζεται η εξής αντίφαση: Η εισαγγελία ζήτησε τον Απρίλιο του 2015 να μεταφραστούν τμήματα του Βουλεύματος, με τη διαδικασία του επείγοντος, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ο χρόνος παράδοσης ούτε το πρόβλημα που θα δημιουργήσει η μη επίδοση.  Παράλληλα η δίκη προσδιορίστηκε για τις 27 Νοεμβρίου 2015 χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η μετάφραση. Ταυτόχρονα, όμως, η εισαγγελέας Αθηνά Θεοδωρουπούλου απέρριψε με διάταξή της τον Νοέμβρη του 2015 – λίγο πριν την έναρξη της δίκης-  το αίτημα κατηγορουμένου για μετάφραση του βουλεύματος.  Μάλιστα, αυτό επικυρώθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών, Γιώργο Γεράκη.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί δε πως δεν αποτελεί αντικείμενο πειθαρχικού έλεγχου η διάταξη του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, ο οποίος απέρριψε την αίτηση του αναίρεσης του βουλεύματος που υπέβαλλαν γερμανοί κατηγορούμενοι, επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων και τη μη μετάφραση του βουλεύματος.

Β. Η απαράδεκτη επίδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος και της κλήσεως σε δικηγόρους του κατηγορούμενου Φάνη Λυγινού, οι οποίοι δεν τον εκπροσωπούσαν πλέον.

Γ. Η μη επιμέλεια να κληθεί στο ακροατήριο διερμηνέας της γαλλικής γλώσσας για τον Γαλλοελβετό τραπεζίτη Ζαν Κλωντ Όσβαλντ. Συγκεκριμένα είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο ο πρόεδρος του δικαστηρίου να αναζητά στο ακροατήριο κάποιον που μιλά Γαλλικά για να μεταφράσει!

Τους εμπλεκόμενους θα καλέσει για εξηγήσεις σύντομα , η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη, η οποία διενεργεί  την πειθαρχική έρευνα.

Ανακοινώσεις Δικαστικών

Στο μεταξύ, με σκληρές ανακοινώσεις απαντούν οι δικαστικοί για το φιάσκο με τη Siemens.

Για σκόπιμες διαρροές με αισχρά υπονοούμενα κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο προϊστάμενος της Εισαγγελία Εφετών Αθηνών Ισίδωρος Ντογιάκος, τον οποίο η κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνο για τις αναβολές των επίμαχων υποθέσεων.

«Σε όλα τα στάδια ελέγχου της δικογραφίας και προσδιορισμού της υπόθεσης προς εκδίκαση, τηρήθηκαν επακριβώς οι ισχύουσες διατάξεις και η νομολογία του Αρείου Πάγου και άλλων Ανωτάτων Δικαστηρίων. Σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα, δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ντογιάκος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που καταγγέλλει απόπειρα απαξίωσης της δικαιοσύνης και των Λειτουργών της.

«Η επιχειρούμενη, ευτυχώς από ελάχιστους πολιτικούς και μη, απαξίωση της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της δημοσίως (μέσω των ΜΜΕ κ.λπ.) και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να αμφισβητείται γενικώς και αορίστως η αμεροληψία και η αξιοπιστία της, αφ’ ενός μεν αποτελεί άκρα συκοφαντία κατά της ισότιμης και ισόκυρης με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, δικαστικής εξουσίας, αφ’ ετέρου δε δημιουργεί στους πολίτες ανασφάλεια χωρίς τουλάχιστον μέχρι στιγμής να γνωρίζουμε τελικά αυτή η συμπεριφορά ποιον εξυπηρετεί» τονίζει η ανακοίνωση.

Και προσθέτει: «Εμείς, οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε κατά την άσκηση των καθηκόντων μας (κενές οργανικές θέσεις, έλλειψη αναλόγων κτιριακών εγκαταστάσεων, επαρκούς γραμματειακής υποστήριξης, μηχανογραφικής οργάνωσης, μεταφραστικού τμήματος, διερμηνέων, δικαστικής αστυνομίας κ.λπ.) θα συνεχίσουμε, όπως άλλωστε διαχρονικά πράττουμε, έχοντας βεβαίως υποχρέωση προς τούτο, να προσφέρουμε αόκνως τις υπηρεσίες μας στους πολίτες της χώρας μας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πάντοτε σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και προπαντός με τη συνείδησή μας».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...