Κυπριακό: Η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει τα πάντα

Κυπριακό: Η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει τα πάντα
Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζερσάι, ανέφερε πως στη χθεσινή συνάντηση η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε την πρότασή της σε ό,τι αφορά στην ομοσπονδιακή δικαστική εξουσία και η τουρκοκυπριακή πλευρά τις προτάσεις της σε σχέση με την εκπροσώπηση στον ΟΗΕ και την ΕΕ
Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, δήλωσε ότι σε αντίθεση με τα όσα αναφέρονται στις ελληνοκυπριακές εφημερίδες, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα καταθέσει προτάσεις σε ό,τι αφορά σε θέματα ιθαγένειας, εδαφικών αναπροσαρμογών και εγγυήσεων και ασφάλειας. Είπε μάλιστα ότι έχουν ήδη καταθέσει πρόταση για το εδαφικό, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως στο παρόν στάδιο δεν είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν χάρτες.

Ο κ. Οζερσάι ανέφερε πως στη χθεσινή συνάντηση η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε την πρόταση της σε ό,τι αφορά στην ομοσπονδιακή δικαστική εξουσία και η τουρκοκυπριακή πλευρά τις προτάσεις της σε σχέση με την εκπροσώπηση στον ΟΗΕ και την ΕΕ, το ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την ισχύ προηγούμενων διοικητικών και νομικών πράξεων.

Είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να φέρνει νέες προτάσεις «χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο παρελθόν» κάτι, που όπως ισχυρίστηκε, καθυστερεί την επίτευξη συμφωνίας, και πως η τουρκοκυπριακή πλευρά αντέδρασε καλώντας τον ΟΗΕ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες σε σχέση με το θέμα αυτό.

Ο κ. Οζερσάι ανέφερε ακολούθως ότι προηγούμενη του δήλωση ότι «το Κυπριακό θεωρείται υπό μια έννοια, τελειωμένη υπόθεση», έχει παρερμηνευτεί. Πρόσθεσε πως όλες οι πτυχές έχουν συζητηθεί και όλες οι προτάσεις και οι αντι-προτάσεις έχουν αναλυθεί και πως δηλώσεις του τύπου «οι διαπραγματεύσεις καταρρέουν» είναι αντίθετες με το πνεύμα καλής θέλησης που πρέπει να υπάρχει. Επανέλαβε ότι όλα όσα αφορούν το Κυπριακό έχουν συζητηθεί και πως πλέον ο μόνο δρόμος προς τη λύση είναι να ξεκινήσει η διαδικασία του «πάρε-δώσε» μέσω της οποίας θα καλυφτεί το κενό μεταξύ των δύο πλευρών.

ΚΥΠΡΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...