«Κόβετε» το φτάρνισμα; Δείτε ποιους σοβαρούς κίνδυνους κρύβει αυτή η κακή συνήθεια

«Κόβετε» το φτάρνισμα; Δείτε ποιους σοβαρούς κίνδυνους κρύβει αυτή η κακή συνήθεια

Χειμώνας και το… φτάρνισμα έχει την τιμητική του καθώς οι ιώσεις δίνουν και παίρνουν μεταξύ μικρών και μεγάλων.

Σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τους γύρω τους από τα γεμάτα μικρόβια σταγονίδια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να κλείνουν τη μύτη και το στόμα τους όταν φταρνίζονται.

Ωστόσο η συγκεκριμένη συνήθεια κρύβει σοβαρούς κινδύνους, όπως αποδεικνύει ένα παράξενο περιστατικό που κατέγραψαν Βρετανοί γιατροί.

Ένας 34χρονος άντρας, του οποίου το όνομα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, υπέστη ρήξη στον λαιμό όταν αποπειράθηκε να καταπνίξει το φτάρνισμά του.

Σύμφωνα με την έκθεση των ιατρών στην επιθεώρηση British Medical Journal Case Reports ο 34χρονος, μεταφέρθηκε στα Επείγοντα όταν μετά από ένα «πνιχτό» φτάρνισμα εκδήλωσε αλλαγές στη φωνή του, πρήξιμο στον αυχένα και πόνο κατά την κατάποση. Παράλληλα ο ίδιος ανέφερε ότι τη στιγμή του φταρνίσματος ένιωσε σαν κάτι να έσκασε στον αυχένα του και αμέσως μετά δυσκολευόταν να μιλήσει.

Οι ακτινογραφίες του έδειξαν ότι υπήρχαν μικρές φυσαλίδες αέρα στους ιστούς του λαιμού καθώς και στον αυχένα, στη βάση του κρανίου. Τα ευρήματα αυτά ερμηνεύτηκαν από τους γιατρούς ως ρήξη στο πίσω μέρος του λαιμού τού 34χρονου, η οποία προκλήθηκε από την ισχυρή πίεση που προκάλεσε ο παγιδευμένος αέρας.

2

Έπειτα από νοσηλεία μίας εβδομάδας και μετά τη χορήγηση αντιβίωσης και σίτισης με σωλήνα, ο 34χρονος είναι πλέον καλά στην υγεία του, αναφέρει το BBC.

«Για λόγους ευπρέπειας, μερικοί επιλέγουν να κόβουν το φτάρνισμα. Ωστόσο, σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις αυτή η κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές» προειδοποιεί ο Δρ Σουντίπ Ντας, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.

Στην έκθεσή τους οι γιατροί επισημαίνουν ότι μια επιπλοκή όπως αυτή που υπέστη ο 34χρονος είναι εξαιρετικά σπάνια, ωστόσο αρκετά πιο πιθανό είναι να προκληθεί ρήξη τυμπάνου ή και ρήξη ανευρύσματος του εγκεφάλου όταν κλείνουμε τη μύτη και το στόμα για να σταματήσουμε το φτάρνισμα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/317734-Kobete-to-phtarnisma-Deite-poioys-sobaroys-kindynoys-krybei-ayte-e-kake-synetheia ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...