Κ. Ζαχαριάδης: O ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνει πανδημοκρατικό προσκλητήριο

Κ. Ζαχαριάδης: O ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνει πανδημοκρατικό προσκλητήριο

Εφ’ όλης της ύλης μιλά στην Κυριακάτικη kontranews ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Ο κ. Ζαχαριάδης μιλά για την «επόμενη μέρα» της εξόδου από τα μνημόνια και εκτιμά ότι «θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς για το θέμα των συντάξεων». Υπογραμμίζει πως « οι «σύγχρονοι Μνηστήρες» έχουν όνομα, επώνυμο και πολιτική ταυτότητα και τονίζει πως «είναι αυτοί που χρεοκόπησαν την Ελλάδα το 2009-2010, είναι αυτοί που διαχειρίστηκαν την κρίση με άθλιο τρόπο και βύθισαν την χώρα σε ύφεση 27%, σε ανεργία 27%, σε ανεργία νέων 60%».

Η κοινωνία πως θα εισπράξει την έξοδο από τα μνημόνια κ. Ζαχαριάδη;

Η έξοδος από τα μνημόνια σηματοδοτεί το τέλος της αβεβαιότητας. Δίνει εργαλεία και δυνατότητες ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος βασισμένη στις δικές της δυνάμεις. Τα μνημόνια μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια τελείωσαν, τα προβλήματα που αφήνει πίσω της αυτή η μεγάλη οικονομική και κοινωνική καταστροφή είναι παρόντα. Η Ελλάδα τα κατάφερε. Αδικήθηκε, πόνεσε, υπέφερε αλλά βγήκε σε ξέφωτο. Η οργάνωση του μέλλοντος απαιτεί θαρραλέες απαντήσεις και πολιτικές τομές. Η Ελλάδα αναπτύσσεται, ανασυγκροτείται, ανακάμπτει. Ναι, θα πάμε καλύτερα και ο στόχος της μεταμνημονιακής περιόδου είναι να εγγυηθούμε την πορεία υπέρβασης της κρίσης ως συνέπεια και των μνημονιακών πολιτικών.

Αφού τελειώσαμε με το Πρόγραμμα και έχουμε τη δυνατότητα για την άσκηση μιας πιο ελεύθερης πολιτικής, γιατί θα χρειαστεί τότε να συζητήσουμε το θέμα των συντάξεων;

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μεταμνημονιακή επιτήρηση όπως ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που ολοκλήρωσαν τα μνημόνια. Η επιτήρηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την στραγγαλιστική επιτροπεία που είχαμε συνηθίσει τη δραματική αυτή οκταετία. Θα συζητήσουμε και εκτιμώ θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς για το θέμα των συντάξεων έχοντας ως βασικό όπλο ότι, όλοι θεωρούν το σημερινό οικονομικό επιτελείο της χώρας φερέγγυο και αξιόπιστο σε αντίθεση με την κακή φήμη που είχαν οι Έλληνες στην Ευρώπη και την περίοδο των greekstatistics αλλά και των πρώτων ετών των μνημονίων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των θεσμών και των αγορών ότι δεν θέλει να μοιράσει λεφτά που δεν υπάρχουν,  ότι δεν θέλει η κοινωνία να επιστρέψει στην περίοδο των διδύμων ελλειμμάτων και των χρεών.

Οι «σύγχρονοι Μνηστήρες» και αυτοί που θέλουν να δουν το καράβι να θαλασσοδέρνεται ξανά, ποιοι είναι κ. Ζαχαριάδη; Για ποιο λόγο καλλιεργείτε κλίμα διχασμού;

Δεν καλλιεργούμε κανένα κλίμα διχασμού, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει λήθη για το πως φτάσαμε ως εδώ. Οι «σύγχρονοι Μνηστήρες» έχουν όνομα, επώνυμο και πολιτική ταυτότητα. Είναι αυτοί που χρεοκόπησαν την Ελλάδα το 2009-2010, είναι αυτοί που διαχειρίστηκαν την κρίση με άθλιο τρόπο και βύθισαν την χώρα σε ύφεση 27%, σε ανεργία 27%, σε ανεργία νέων 60%. Είναι αυτοί που στα χρόνια της ευημερίας υιοθέτησαν ένα εσωστρεφές παραγωγικό μοντέλο – δεν επένδυσαν σε υποδομές – κατασπατάλησαν τους κοινοτικούς πόρους. Είναι αυτοί που αντί να συγκροτήσουν την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση έδιναν δωράκια σε κολλητούς, φίλους και κουμπάρους. Είναι αυτοί που όταν η χώρα έδινε τη μάχη του στραγγαλισμού φώναζαν βάστα Σόιμπλε, είναι αυτοί που όταν υπογράψαμε την συμφωνία φώναζαν βάστα ΔΝΤ. Είναι αυτοί που προσεύχονταν να μην κλείσει η 1η , η 2η , η 3η αξιολόγηση να τελματωθεί οικονομικά η Ελλάδα για να το χρεωθούν πολιτικά ο Τσίπρας, ο Δραγασάκης, ο Τσακαλώτος και ο Σταθάκης. Είναι αυτοί που προέβλεπαν “κόφτη” στην οικονομία και ελλειμματικό ΕΦΚΑ ενώ τα αποτελέσματα ήταν πλεονασματικά. Είναι αυτοί που ενώ ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας και υπουργός των οικονομικών είχαν εισηγηθεί και είχαν συμφωνήσει στο Eurogroup την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, πίεζαν και κατεύθυναν τη χώρα να πάει σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή στήριξης για να ξεφύγουν οι ίδιοι από τις δικές τους άστοχες προβλέψεις και πολιτικές. Είναι τέλος αυτοί που μιλούν για 4ο μνημόνιο, για μνημόνιο ως το 2060 και το 2114 ενώ όλοι οι πολιτικοί και όλοι οι τεχνοκράτες σε όλο τον κόσμο μιλούν για την επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος.

Επειδή το ζήτημα της διαφθοράς και έχει μια ποινική διάσταση την οποία έθιξε ο κ. Καμμένος, θα δούμε να στήνετε δικαστήρια;

Δεν στήνουμε κανένα δικαστήριο. Η εκτελεστική εξουσία και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν δικάζει, δικάζει η ελληνική δικαιοσύνη και έχουμε απολυτή εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Όπως αποδείξαμε και στο εγγύς παρελθόν θα δώσουμε όλες τις δυνατότητες στη δικαιοσύνη να ψάξει ότι αυτή κρίνει, μέχρι τέλους.

H ώρα του ανασχηματισμού έρχεται.  Τι πρέπει να διορθωθεί;

Τις απαραίτητες διορθώσεις και τις προσαρμογές τις κάνει ο πρωθυπουργός που έχει και την συνολική ευθύνη επιτήρησης και εκτέλεσης του κυβερνητικού έργου. Έχουμε μπροστά μας έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς μνημόνια να αποκαταστήσουμε αδικίες και να χαράξουμε νέους βιώσιμους και δίκαιους δρόμους για την Ελλάδα των ερχόμενων δεκαετιών. Με στοχευμένη και εντατική δουλειά μπορούμε να κάνουμε άλματα και να καλύψουμε σημαντικό έδαφος από τις υστερήσεις του παρελθόντος. Η Ελλάδα πρέπει διαρκώς να μεταρρυθμίζεται και να προσαρμόζεται στις νέες συθήκες που επιβάλλει ο ρευστός και διαρκώς μεταβαλλόμενος κόσμος στον οποίο ζούμε, να παρακολουθεί τις εξελίξεις και διαρκώς να προσπαθεί να καινοτομεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει σε…δεύτερη μοίρα; Που δεν τα έχετε καταφέρει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κομματικός και ο κοινωνικός, άντεξε σε τεράστιες πιέσεις παρόλο που πολλοί είχαν προεξοφλήσει τον αιφνίδιο πολιτικό του θάνατο και την εξαέρωση της κοινωνικής δυναμικής του. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μόλις προχτές, μέσα σε μεγάλες δυσκολίες, δικαίωσε τη βασική πολιτική εντολή που έλαβε τον Σεπτέμβρη του 2015 από τον ελληνικό λαό βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, οφείλει να δει τις αδυναμίες του και τις ελλείψεις του πολιτικές και οργανωτικές και να προετοιμαστεί για τις πολιτικές μάχες του 2019. Οφείλει να οργανώσει κατά την γνώμη μου, ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που με ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο θέλουν να οικοδομήσουν μια ισχυρή, βιώσιμη και δίκαιη Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει κατά τη γνώμη μου να απευθύνει ένα μεγάλο προσκλητήριο σε όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και της δημοκρατικής δεξιάς που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο

συνασπισμό κοινωνικών δυνάμεων και πολιτικού προσωπικού για να μην γυρίσει στο τέλμα και την ασυδοσία των προηγούμενων ετών. 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/340729-K-Zachariades-O-SYRIZA-na-apeythynei-pandemokratiko-proskleterio ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...