Κ.Μίχαλος: Σπουδαίες δυνατότητες από τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ

Κ.Μίχαλος: Σπουδαίες δυνατότητες από τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ

Κατηγορία

phpanos
Τετάρτη 16/03/2016 – 16:55

Κωνσταντίνος Μίχαλος

«Οι κοινοτικοί πόροι που διατίθενται για την περίοδο 2014 – 2020 ισοδυναμούν με ένα πολύτιμο εργαλείο, στην προσπάθεια για αναζωογόνηση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», τόνισε πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος κατά τον χαιρετισμό του,  στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ με θέμα: «ΕΣΠΑ 2014-2020: ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»

 «(…)δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε, η βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση των συνεπειών της κρίσης στην ελληνική κοινωνία, είναι η επίτευξη υψηλού και διατηρήσιμου ρυθμού ανάπτυξης», είπε ο κ. Μίχαλος, ξεχωρίζοντας την σημασία της αγοράς για την επιστροφή της ελληνικής Οικονομίας στην ανάπτυξη. Όμως οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ, «προφανώς δεν επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών αυτής της προσπάθειας», επισήμανε για να προσθέσει ότι «πρέπει να λειτουργήσουν ως καταλύτης για το μετασχηματισμό και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, πάνω σε υγιέστερες βάσεις».

Οι Επιχειρήσεις χρειάζονται πρόσβαση σε χρηματοδότηση

Αυτό που χρειάζονται σήμερα οι επιχειρήσεις και ειδικότερα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είναι ευκολότερη και γρήγορη πρόσβαση σε κεφάλαια, τόνισε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, επισημαίνοντας ότι με αυτά τα κεφάλαια θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν «καινοτόμες ιδέες, για να αναπτύξουν την εξωστρέφειά τους, για να υλοποιήσουν νέα σχέδια».  Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της εθνικής προσπάθειας για οικονομική ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση, η μικρομεσαία και η καινοτόμος επιχειρηματικότητα.  Στην εκπλήρωση αυτού του στόχου, «τα προγράμματα του ΕΣΠΑ αποτελούν τον κυριότερο μοχλό ενδυνάμωσης και στήριξης».

Φόροι και άλλα εμπόδια απειλούν την ύπαρξη των επιχειρήσεων

«Υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα και εμπόδια, που όχι μόνο αποθαρρύνουν τις επενδύσεις, αλλά έχουν φθάσει να απειλούν ακόμα και την ίδια την ύπαρξη χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων», είπε ο κ. Μίχαλος, αναρωτώμενος στην συνέχεια,  «πως θα σχεδιάσει την ανάπτυξή της η μικρομεσαία επιχείρηση, όταν επιβαρύνεται με φόρους που αγγίζουν στο σύνολό τους το 50% των εσόδων της; Πώς θα επενδύσει στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της, όταν φορολογείται με συντελεστή 29% ενώ οι αντίστοιχοι συντελεστές σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, βρίσκονται στο 10% και 12%;».

Αφιλόξενη προς τις επιχειρήσεις η ελληνική αγορά

Παρά τα μνημόνια που εφαρμόζονται εδώ και έξι χρόνια, «η χώρα εξακολουθεί να υστερεί σε όλες τις κατατάξεις, ως προς τη φιλικότητα προς τις επιχειρήσεις. Υστερεί στην ανταγωνιστικότητα, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, στην καινοτομία, την έρευνα και στην ανάπτυξη, στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, στην ποιότητα της εκπαίδευσης και της εργασίας», είπε ο  πρόεδρος του ΕΒΕΑ, που προειδοποίησε ότι, «με τις συνθήκες, όμως, που επικρατούν σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, αντί για περισσότερες νέες επιχειρήσεις θα βλέπουμε όλο και περισσότερα “λουκέτα”».

Σπουδαίες δυνατότητες ανάπτυξης από τα 4 νέα προγράμματα

«Τα τέσσερα νέα προγράμματα που προκηρύσσονται μέσω του ΕΣΠΑ δημιουργούν σπουδαίες δυνατότητες, σε τομείς όπου πραγματικά υπάρχει και ανάγκη και προοπτική ανάπτυξης. Στην εξωστρέφεια, στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, στον τουρισμό, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...