Λίγες ώρες πριν το τέλος των μνημονίων

Λίγες ώρες πριν το τέλος των μνημονίων

Την ώρα που η Τουρκία και η Ιταλία (για διαφορετικούς λόγους η κάθε µία) βρίσκονται σε κρίση , τα ελληνικά οµόλογα είναι µια πολύ καλύτερη λύση. Αυτό αναφέρει το (όχι και τόσο φιλικό για την Ελλάδα) πρακτορείο Βloomberg. «Τώρα τα ελληνικά οµόλογα είναι µια καλύτερη εναλλακτική έναντι της Ιταλίας», λέει το Bloomberg τονίζοντας µάλιστα ότι τα ελληνικά οµόλογα αποτελούν πλέον ένα «ασφαλές στοίχηµα» για τους επενδυτές. Όπως σηµειώνει το Bloomberg, επικαλούµενο έκθεση της τράπεζας Societe Generale, µπορεί το δηµόσιο χρέος της Ελλάδας να αξιολογείται κάτω από την επενδυτική βαθµίδα από µεγάλους οίκους αξιολόγησης, ενδέχεται όµως να αποδειχθεί ανθεκτικό στο ιταλικό πολιτικό ρίσκο γιατί είναι «πολύ δύσκολο» να φανταστεί κανείς σενάρια βάσει των οποίων η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

Αυτό το συµπέρασµα είναι µία ακόµα ισχυρή ένδειξη της σηµασίας που έχει η έξοδος της Ελλάδας από την 8ετή περιπέτεια των µνηµονίων. Δηλαδή µιας πτώχευσης ως αποτέλεσµα της χρεοκοπίας.

Στο ίδιο πνεύµα ο Κωνσταντίνος Μίχαλος (πρόεδρος του ΕΒΕΑ) αναφέρεται στην σηµασία που είχε η συµφωνία για το ελληνικό χρέος της 21ης Ιουνίου. «Η συµφωνία για το χρέος δεν δικαιολογεί ούτε καταστροφολογία αλλά ούτε και πανηγυρισµούς. Μέσα στα επόµενα δέκα χρόνια η χώρα έχει την ευκαιρία να δηµιουργήσει ένα βιώσιµο µέλλον. Είναι γι’ αυτό ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάµεων του τόπου να επεξεργαστούν και να εφαρµόσουν δηµιουργικές προτάσεις, δράσεις και πολιτικές προκειµένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη, η εξωστρέφεια και η κοινωνική συνοχή στον τόπο µας. Πρόκειται για µια προσπάθεια που απαιτεί σοβαρότητα, περισσότερη συναίνεση και λιγότερη οξύτητα και διχασµό», τονίζει ο κ. Μίχαλος σε άρθρο του (tvxs). Και συνεχίζει: «Τα θετικά σηµεία είναι αρκετά και καθόλου αµελητέα, ξεκινώντας από το γεγονός ότι η χώρα δεν θα πληρώνει ως το 2033 τόκους και χρεολύσια για τα δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ που έλαβε µε το δεύτερο µνηµόνιο. Επιπλέον, δηµιουργείται ένα «µαξιλάρι» ασφαλείας το οποίο επαρκεί για να καλύψει τις χρηµατοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως και τα µέσα του 2020, ακόµη και αν η χώρα δεν αντλήσει πόρους από τις αγορές. Προβλέπεται, επίσης, η απόδοση στην Ελλάδα των εσόδων από τα οµόλογα, αξίας περίπου 4,8 δισ. ευρώ, που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των µελών της ευρωζώνης σε οκτώ εξαµηνιαίες δόσεις µέχρι το 2022. Στα θετικά καταγράφεται και η επ’ αόριστο αναστολή του αυξηµένου επιτοκίου που χρεωνόταν η χώρα για δάνειο του δευτέρου µνηµονίου». Ολα αυτά λίγες ώρες πριν τελειώσουµε µε τα µνηµόνια.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/340246-Liges-ores-prin-to-telos-ton-mnemonion ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...