Λαγκάρντ: Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το ΔΝΤ παραμένει

Λαγκάρντ: Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το ΔΝΤ παραμένει

Λαγκάρντ: Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου η ανακοίνωση για την τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Το ΔΝΤ θα παραμείνει στην Ελλάδα, ότι και να γίνει, αλλά μόνο ως σύμβουλος! Πως το Ταμείο θα παραμείνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεσμευμένο με την Ελλάδα, δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από συνάντηση που είχε εχθές με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

 Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαπραγμάτευση των θεσμών για το χρέος. Με τα χρονικά περιθώρια να εξαντλούνται και το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, να πραγματοποιείται σε μόλις 9 ημέρες, ΔΝΤ και Βερολίνο έκαναν μία τελευταία προσπάθεια για μία καλή συμφωνία στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.  Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, συναντήθηκε με την Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο των συναντήσεων της καγκελαρίου με τους επικεφαλής των πέντε μεγάλων οικονομικών θεσμών – ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η κυρία Λαγκάρντ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από το Βερολίνο, δήλωσε ότι «εξετάζουμε όλες τις επιλογές», για να προσθέσει πως τα πράγματα όσον αφορά τη συμμετοχή του Ταμείου θα είναι πιθανότατα πιο ξεκάθαρα μετά το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Παρά, τα «σκαμπανεβάσματα» στις διαπραγματεύσεις του Washington Group και του EuroWorking Group, ο χρόνος τελειώνει και οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης είναι δεσμευμένοι να έχουν φτάσει σε απόφαση μέχρι τις 21 Ιουνίου.  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι de facto εκτός χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος από τον Νοέμβριο του 2014, αυτό που μένει να αποφασιστεί, είναι τον αν θα έχει  συμβουλευτικό ρόλο στη μεταμνημονιακή  παρακολούθηση της ελληνικής Οικονομίας. 

Ντομπρόβσκις: Εμπροσθοβαρή τα μέτρα στο χρέος

 Την ανάγκη να αποφασιστούν άμεσα τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μέρος των οποίων πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη που έδωσε στο “Euro2day.gr” στόχος, να παρουσιαστεί στις αγορές ένα πειστικό πλάνο για τη μετά μνημόνιο εποχή, ώστε η Ελλάδα σταδιακά να γυρίσει σε αυτές για δανεισμό.

Σεντένο: Η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Στην σημαντική πρόοδο που έχει καταφέρει η Ελλάδα, αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Τσακαλώτος: Εμείς δεν πουλάμε φούμαρα

Στο εσωτερικό, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί το απόγευμα της Πέμπτης. Εχθές ξεκίνησε η επεξεργασία του στις αρμόδιες επιτροπές στη Βουλή, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εμφανίστηκε, αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα συζητηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους και όπως είπε «Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια καλή λύση». Στη συνέχεια, διαμήνυσε από το βήμα της Βουλής ότι «εμείς δεν πουλάμε φούμαρα» απαντώντας για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και τη ρύθμιση για την παραχώρηση δημόσιας περιουσίας 25 δις ως εγγύηση για τον δανεισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει «καμία υποθήκη, μόνον εγγύηση» και πως  «υπάρχει ένα ταμείο αξιοποίησης και τα μισά θα πάνε στους πιστωτές και τα άλλα μισά σε επενδύσεις, εμείς αυτό μπορέσαμε να πετύχουμε, αυτό διαπραγματευθήκαμε, καμία υποθήκη, μόνον εγγύηση».

Για τον ΕΝΦΙΑ υποστήριξε, ότι «ούτε αυτό θα σας βγει», καθώς οι διαφορές μετά τις αναπροσαρμογές θα είναι ελάχιστες. «Ο πιο πολύς κόσμος δεν θα καταλάβει τίποτα, η διαφορά δεν θα είναι μετρήσιμη» στις λαϊκές περιοχές που θα θιγούν.  «Ίσως αντιδράτε έτσι γιατί οι όποιες αυξήσεις αφορούν ψηφοφόρους σας», είπε προς τα έδρανα της ΝΔ, σημειώνοντας πως θα απαντήσει στον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να αποδείξει «πόσο μακριά είναι από αυτά που υπόσχεται» και πως «ο λαός σε ένα χρόνο θα ψηφίσει αυτόν που του υπόσχεται κάτι καλύτερο». Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε  ότι μετά τον Αύγουστο δεν θα υπάρξει καμία πιστοληπτική γραμμή στήριξης αλλά μόνο «ενισχυμένη παρακολούθηση», χωρίς νέα μέτρα κι αυτό είναι κάτι που δηλώνουν πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Χουλιαράκης: Να μη δώσουμε δικαιώματα να μη συζητηθεί το χρέος

 Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, δήλωσε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να συζητήσει, να καταλήξει και να αποφασίσει το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σπυράκη: Η κυβέρνηση ψηφίζει το 4ο μνημόνιο

Από την άλλη πλευρά, η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη δήλωσε ότι Μετά από τρία χαμένα χρόνια με το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, η κυβέρνηση υπογράφει και ψηφίζει το τέταρτο μνημόνιο. Μειώνει ξανά τις συντάξεις και το αφορολόγητο, αυξάνει κι άλλο τις ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνει και τον ΕΝΦΙΑ ακόμη και για τους οικονομικά πιο αδύναμους πολίτες. Αυξάνει και την αγανάκτηση των πολιτών που δεν αντέχουν άλλα χαμένα χρόνια».

Μαξίμου: Καταφέρνουμε ό,τι δεν θα κατάφερνε ποτέ η ΝΔ

Απάντηση στη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο. Σε ανακοίνωση από το Μαξίμου, αναφέρεται ότι

– κρατήσει την κοινωνία όρθια, 

– αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Ελλάδας αλλά και τις αδικίες των δύο πρώτων προγραμμάτων, 

– μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές για το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών, 

– ενισχύσει τη θέση των εργαζομένων, 

– μειώσει την ανεργία κατά 7 μονάδες 

-προοπτική επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας». 

Στο τέλος, την ανακοίνωση το Μαξίμου βάλλει κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γράφοντας ότι «η ΝΔ από την άλλη μεριά αντιπροτείνει τη συντριβή της εργασίας, τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, την περικοπή δαπανών και την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Αυτοί είναι οι στόχοι των δυνάμεων της ολιγαρχίας και της παλινόρθωσης του παλιού πολιτικού συστήματος που τη στηρίζουν. Ευτυχώς για τους πολίτες, δεν θα της επιτρέψουν να τους υλοποιήσει». 

ESM: 14 Ιουνίου η απόφαση για την εκταμίευση του 1 δις

Μπορεί το χρέος να βρίσκεται στο επίκεντρο, όμως παράλληλα η Ελλάδα διεκδικεί και την εκταμίευση της 2ης υποδόσης από τα χρήματα της 3ης αξιολόγησης, ύψους 1 δις ευρώ. Με Ευρώπη και Αθήνα να φαίνονται αισιόδοξες για θετική κατάληξη,  η απόφαση θα ληφθεί σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Ιουνίου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ESM, «Το συμβούλιο του ESM που θα συνεδριάσει για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ στην Ελλάδα, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 14 Ιουνίου, μέσω τηλεδιάσκεψης». Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε σχετικά ότι «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι τα χρήματα θα εκταμιευθούν μέχρι την προθεσμία της 15ης Ιουνίου, διότι είμαστε ήδη πολύ κοντά στον στόχο της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/334397-Lagkarnt-Sto-Eurogroup-tes-21es-Ioynioy-e-anakoinose-gia-ten-tropo-symmetoches-toy-DNT-sto-elleniko-programma ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...