Λαχανικά εποχής – το απόλυτο πράσινο…Της Νατάσας Τρουμπούκη

Μετά το κόκκινο της ντομάτας – must του καλοκαιριού – τη σκυτάλη παίρνει το απόλυτο πράσινο σε όλες του τις αποχρώσεις. Τα πιο δημοφιλή «πράσινα» θρεπτικά λαχανικά του φθινοπώρου είναι το λάχανο, το μπρόκολο, το πράσο, το μαρούλι και το σπανάκι.

Λάχανο: το αντιοξειδωτικό
Ένα από τα αρχαιότερα λαχανικά, καλή πηγή βιταμινών C, A, B1, σίδηρο, ασβεστίου, καλίου, χλωρίου, ιωδίου και φωσφόρου. Όταν διαλέγετε λάχανο προτιμήστε να είναι σφικτό και να έχει τρυφερά φύλλα. Λόγω της βιταμίνης C που περιέχει θα πρέπει να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα από την κοπή του, επειδή η επαφή του με την ατμόσφαιρα την καταστρέφει. Και για να αποφύγετε τις εντερικές ενοχλήσεις και τα ανεπιθύμητα αέρια, όταν καταναλώνεται βρασμένο χρησιμοποιήστε ανοξείδωτο σκεύος και χαμηλή φωτιά.

Μπρόκολο: super θρεπτικό
Πλούσιο σε καροτενοειδή (β-καροτένιο), σίδηρο, βιταμίνη C, Ε και φυλλικό οξύ και πολύτιμο για την πρόληψη του καρκίνου. Όταν διαλέγετε μπρόκολο, προσέξτε το κοτσάνι του να είναι τρυφερό και αν σας προκαλεί αέρια, ακολουθήστε την ίδια μέθοδο βρασμού με το λάχανο.

Πράσο: πλούσια πηγή βιταμινών
Καλή πηγή βιταμίνης C, Α, Κ, Ε, φυλλικού οξέος, ασβεστίου, μαγνησίου, μαγγανίου, σεληνίου και καλίου. Περιέχει αντιοξειδωτικά όπως τα καροτενοειδή, λουτείνη και ξανθίνη. Όταν διαλέγετε πράσα προσέξτε να έχουν υγιή ρίζα και μην παραλείψετε να χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμά σας και τα σκούρα πράσινα φύλλα τους, γιατί είναι πολύ καλή πηγή β-καροτενίου.

Μαρούλι: το διουρητικό
Η περιεκτικότητά του σε νερό ξεπερνά το 95% και περιέχει βιταμίνη C, Α, Ε, β-καροτένιο, φυλλικό οξύ, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο. Επιλέξτε μαρούλι με φρέσκα και τραγανά φύλλα. Να είστε σχολαστικοί με το πλύσιμό του κυρίως αν είστε σε εγκυμοσύνη, λόγω του τοξοπλάσματος.

Σπανάκι: το φαγητό του Ποπάι
Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, Α, Κ, σιδήρου και αντιοξειδωτικών. Για να απορροφήσετε το σίδηρο που περιέχει το σπανάκι, λόγω της μορφής του (μη αιμικός σίδηρος) θα πρέπει να το συνδυάσετε με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως λεμόνι, ντομάτα ή/και πιπεριά. Περιέχει επίσης σημαντική ποσότητα ουρικού οξέος και θα πρέπει να αποφεύγεται από όσους έχουν αρθρίτιδα ή ουρική αρθρίτιδα.

Η πρόταση του διαιτολόγου… πράσινη θρεπτική σαλάτα
Σε ένα μεγάλο μπολ κόψτε με τα χέρια σας σε μεγάλα κομμάτια μαρούλι, σπανάκι, λίγο ωμό μπρόκολο, ψιλοκομμένες φέτες ξινόμηλο και προσθέστε κουκουνάρι, λιναρόσπορο, μαύρο σουσάμι, αποξηραμένο σύκο, χαρουπόμελο και ελαιόλαδο… Συνδυάστε αυτή τη σαλάτα με ψάρι ή φιλέτο κοτόπουλο και άγριο ρύζι.
Καλή σας όρεξη!!!

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...