Λαϊκή Ενότητα: «Εργασιακός Μεσαίωνας στον Τουρισμό»

laiki-enotita-sima-logotupo2-1Ανακοίνωση για τον Τουρισμό και την κατάσταση που επικρατεί σε αυτόν τον τομέα όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις εξέδωσε η Λαϊκή Ενότητα.

Αναλυτικά:

Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διακηρύσσει, τάχα, την πρόθεσή της να προστατευθούν οι εργασιακές σχέσεις και να κατοχυρωθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στην αγορά εργασίας οι συνθήκες είναι πιο βάρβαρες από ποτέ.

Ιδιαίτερα στον κλάδο του Τουρισμού και του Επισιτισμού, που αποτελεί την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας μέσω της οποίας έρχεται η ανάπτυξη, όπως ισχυρίζονται τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, επικρατούν συνθήκες «γαλέρας» για χιλιάδες εργαζόμενους. Η καταπάτηση κάθε έννοιας εργατικού Δικαίου, ακόμα και αυτού του ισχνού που έχει απομείνει από τα μνημόνια, σε πάρα πολλές τουριστικές επιχειρήσεις είναι πλέον καθεστώς, εξαιτίας -και- της διάλυσης των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ενδεικτικό είναι το καθημερινό φαινόμενο, «παλαιοί» εργαζόμενοι να απολύονται και στη συνέχεια να προσλαμβάνονται νεότεροι ηλικιακά, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Αυτό έχει, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα οι μισθοί να κυμαίνονται στα επίπεδα των 300 – 400 ευρώ ανεξάρτητα από τις ώρες και τις συνθήκες εργασίας!

Οι συνθήκες αυτές είναι σε βάρος τόσο των εργαζομένων όσο και της ελληνικής οικονομίας. Με την ανοχή της κυβέρνησης και των δανειστών, οι μοναδικοί πραγματικά ωφελούμενοι είναι τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και οι μεγαλοεργοδότες, οι οποίοι ουσιαστικά λυμαίνονται τα τεράστια οφέλη από τον ελληνικό τουρισμό, σε βάρος του ελληνικού λαού συνολικά.

Παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της κυβέρνησης για λόγους αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και μόνο, όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί -σε αγαστή συνεργασία με τους δανειστές- προετοιμάζουν νέα μέτρα για την οριστική «κατεδάφιση» των εργασιακών σχέσεων. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται οι ομαδικές απολύσεις, η ολοκληρωτική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και, πιθανότατα, η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού.

Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό – Επισιτισμό και, γενικότερα, ο κόσμος της εργασίας στο σύνολο του, καθώς και οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέες και οι νέοι που βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες των εξοντωτικών μνημονίων, πρέπει να αντισταθούν μπροστά στην επερχόμενη ολοκληρωτική κατάργηση ακόμη και των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Όλοι μαζί μπορούν να συμβάλλουν στη συγκρότηση ενός μεγάλου και δυναμικού κοινωνικοπολιτικού «μετώπου», ικανού να οδηγήσει στην ανατροπή των μνημονίων και των πολιτικών εκφραστών τους και στην «έξοδο» από την κρίση προς όφελος του ελληνικού λαού.

The post Λαϊκή Ενότητα: «Εργασιακός Μεσαίωνας στον Τουρισμό» appeared first on indicator.gr.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...