«Λουκέτα» ή ακρίβεια στην αγορά, από την αύξηση των φόρων!

Λουκέτα

«Λουκέτο» ή αυξήσεις τιμών περιμένει τις επιχειρήσεις το 2017, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τεράστιες προκλήσεις από την αύξηση των φόρων. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, φαίνεται η στόχευση για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% τα επόμενα χρόνια, η οποία περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες για αναπτυξιακές δράσεις.

Αντίθετα, όπως έχει αναφερθεί και σε πρόσφατη έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ οι επιχειρήσεις θα ενταθεί το φαινόμενο του δυισμού μεταξύ επιχειρήσεων που λειτουργούν στην αγορά, και επιχειρήσεων που βρίσκονται στον άτυπο τομέα της οικονομίας. Παράλληλα, η αύξηση των φόρων και των εισφορών, κάνει την Συνομοσπονδία να προειδοποιεί για έκρηξη της «μαύρης» επιχειρηματικής εργασίας.

Η προβλεπόμενη και ευκταία βελτίωση των όρων μεγέθυνσης με αύξηση κατά 2,7% του ΑΕΠ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1,8%, αύξηση επενδύσεων 9,1%, ιδιωτικής κατανάλωσης 1,8% και μείωσης της ανεργίας στο 23,5%, φαίνεται δύσκολο να επιτευχθούν δίχως ένα σταθερά ευνοϊκό μακροοικονομικό και επενδυτικό κλίμα στη χώρα.

Μία ενδεχόμενη καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση, θα είχε αρνητικές συνέπειες στην αγορά, και οι επιχειρήσεις τονίζουν ότι κυβέρνηση, αντιπολίτευση και παραγωγικοί φορείς δεν πρέπει να επιτρέψουν τη διολίσθηση της χώρας σε μια νέα αέναη και ατελέσφορη διαπραγμάτευση.

Η υφεσιακή πορεία της χώρας μέσα στα μνημόνια, φαίνεται να αντιστρέφεται τη νέα χρονιά, αμφίβολες παραμένουν οι δυνατότητες διάχυσης του πλεονάσματος ευημερίας στο σύνολο της οικονομίας και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Αυτό φαίνεται και  στο ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων το οποίο παραμένει είναι αρνητικό κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2016. Οι λόγοι που διαμορφώνεται ένα τέτοιο σκηνικό για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι δύο:

-Η περιορισμένη πρόσβαση στη ρευστότητα, για όσους διαβλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες, η οποία συνοδεύεται από τη διατήρηση των κεφαλαιακών περιορισμών

-Οι συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τους ιδιώτες.

– Η προσδοκία αύξηση των επιβαρύνσεων από την εφαρμογή του νέου φοροασφαλιστικού οδηγεί επιχειρήσεις και επαγγελματίες στη διακοπή ή την αναστολή επιχειρηματικής δραστηριότητας ωσότου διαπιστώσουν το ακριβές μέγεθος της επιβάρυνσης που θα υποστούν και να προσδιορίσουν εκ νέου το σημείο ισορροπίας για τη λειτουργία της επιχείρησης.

Η ανησυχία της αγοράς, είναι ότι όσοι θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών, για να μπορέσουν να καλύψουν τις απώλειες εσόδων από την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση.

Από την ΓΣΕΒΕΕ, θεωρείται θετική η απόφαση του υπουργείου να αυξήσει την εγχώρια χρηματοδότηση για τις επενδυτικές πολιτικές, αυξάνοντας το κονδύλι για τις δημόσιες επενδύσεις κατά 250 εκατ. ευρώ. Πιο σημαντική και αποτελεσματική κρίνεται βέβαια ότι θα ήταν μια προσπάθεια κινητοποίησης δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων, μέσα από τη βελτίωση διάθεσης χρηματοδοτικών εργαλείων και πρόσβασης σε ρευστότητα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...