Λύντια: Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας ταξιδεύει προς την Ευρώπη

Λύντια: Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας ταξιδεύει προς την Ευρώπη
Ένας θηλυκός, μεγάλος λευκός καρχαρίας είναι ο πρώτος στην ιστορία που αποδεδειγμένα διασχίζει τον Ατλαντικό ωκεανό και πλησιάζει την Ευρώπη.
Η Λύντια, όπως έχει ονομαστεί, πέρασε την Δευτέρα το πρωί την Μεσο-Ατλαντική Ράχη, την υποβρύχια οροσειρά που χωρίζει τον Ατλαντικό στα δύο. Θαλάσσιοι βιολόγοι από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Παρακολούθησης Καρχαριών Ocearch, της έχουν τοποθετήσει εδώ και ένα χρόνο GPS , στο πλαίσιο μιας επιστημονικής έρευνας που καταγράφει τις διαδρομές των λευκών καρχαριών.

Με τη βοήθειά του γνωρίζουν που βρίσκεται κάθε φορά που ανεβαίνει προς την επιφάνεια του νερού – και το κοινό επίσης μπορεί να παρακολουθεί την πορεία της στην ιστοσελίδα του Ocearch (http://www.ocearch.org/SharkTracker). Πριν από τρεις ημέρες η Λύντια βρισκόταν σε απόσταση 1.000 μιλίων από τις ακτές της Κορνουάλης και της Ιρλανδίας, αλλά πλέον απέχει 780 μίλια (1.255 χιλιόμετρα).

Οι επιστήμονες υπολόγιζαν ότι το τεράστιο ψάρι, που έχει μήκος 4,35 μέτρα και ζυγίζει 907 κιλά, θα έφτανε σήμερα Δευτέρα στην Κορνουάλη, αλλά έκανε μία παράκαμψη που καθυστέρησε την άφιξή της. Τις τελευταίες 72 ώρες έχει διασχίσει 248 μίλια και δείχνει να συνεχίζει ακάθεκτη την μαραθώνια πορεία της, αν και βεβαίως ουδείς μπορεί να προβλέψει εάν και πότε θα φτάσει τελικά στην Ευρώπη.

Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες παραδοσιακά εντοπίζονται στις ακτές της Νότιας Αφρικής, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της δυτικής Αμερικής, από την Καλιφόρνια έως την Αλάσκα, της Χαβάης και του κόλπου του Μεξικού.

Ο βιολόγος Ίαν Φέργκιουσον έγραψε στο tweeter: «Ο Λευκός Καρχαρίας Λύντια πέρασε στην άλλη πλευρά της ΜεσοΑτλαντικής Ράχης! Καλώς όρισες στα βιβλία της ιστορίας, Λύντια!», ενώ ο συνάδελφός του Κρις Φίσερ συμπλήρωσε: «Η Λύντια έστριψε προς τη Βρετανία, συνεχίζοντας την πρώτη τεκμηριωμένη διατλαντική μετανάστευση στην ιστορία!».

Από τις 2 Μαρτίου 2013 που της τοποθετήθηκε το GPS έως σήμερα, η Λύντια έχει διασχίσει περισσότερα από 19.400 μίλια (πάνω από 31.000 χιλιόμετρα), ενώ η ταχύτητά της έχει φτάσει και τα 56 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι επιστήμονες έχουν εκπλαγεί από την παρούσα πορεία της, διότι είναι η πρώτη από τους συνολικούς 100 καρχαρίες που παρακολουθούν στο πλαίσιο του Ocearch η οποία απομακρύνεται τόσο πολύ από τις περιοχές όπου παραδοσιακά ανευρίσκονται λευκοί καρχαρίες.

Επιπλέον, αδυνατούν να πουν με βεβαιότητα ότι η Λύντια θα φτάσει τελικά στις ακτές της Ευρώπης. «Δεν έχω ιδέα τι να περιμένω από αυτήν στη συνέχεια», δήλωσε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας δρ Γκρέγκορι Σκόμαλ.

«Δουλεύω πολλά χρόνια με καρχαρίες και ουδέποτε έχω δει κάτι παρόμοιο. Μπορεί να συνεχίσει την πορεία της για την Αγγλία ή να στρίψει και να πάει αλλού. Ή μπορεί να κάνει πισωγυρίσματα και να φτάσει τελικά στην Ευρώπη μετά από μέρες, εβδομάδες ή και μήνες».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...