Λύση στο γρίφο της “κυβέρνησης” ψάχνει ο Ραχόι

Δευτέρα 27/06/2016 – 18:52Να θέσει τα θεμέλια για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης εντός του επόμενου μήνα ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, μετά τη νίκη που κατέγραψε το κόμμα του στην εκλογές της Κυριακής και την αύξηση των εδρών του.
Ειδικότερα, το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, με την προεκλογική εκστρατεία της «χρήσιμης ψήφου» κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του στην ισπανική βουλή, κερδίζοντας τις 137 από τις 350 έδρες, δηλ. 14 παραπάνω από τις 123 που είχε κερδίσει στις εκλογές του Δεκέμβρη. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι εξακολουθεί να μην έχει πλειοψηφία στη βουλή, γεγονός που το υποχρεώνει να επιδιώξει μια συμφωνία για σχηματισμό συνασπισμού ή τουλάχιστον για να υποστηρίζεται από άλλους ηγέτες στις ψηφοφορίες για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος δήλωσε σήμερα πως ελπίζει να σχηματίσει μια κυβέρνηση που να έχει ευρεία στήριξη από αντιπάλους του. «Υποστηρίζω την ιδέα να υπάρχει κάθε τέσσερα χρόνια μια σταθερή κυβέρνηση που να έχει ένα καθορισμένο πρόγραμμα πολιτικής, όμως αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να κυβερνηθούμε κάνοντας πράγματα μέρα με τη μέρα», υπογράμμισε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου.
Σε νεύμα προς τους Σοσιαλιστές, που ήρθαν δεύτεροι στις εκλογές, και προς το κόμμα Ciudadanos, που ήρθε τέταρτο, ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού είπε πως θα στραφεί προς τα «μετριοπαθή» κόμματα με τα οποία έχει κοινές θέσεις σε ζητήματα όπως η ενότητα της Ισπανίας. Μάλιστα, σε μετέπειτα δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό το μεσημέρι της Δευτέρας, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η βασική συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα που θα σχηματίσουν την κυβέρνηση συνεργασίας θα επιτευχθεί μέσα σε ένα μήνα. «Η Ισπανία αξίζει μια σταθερή και μετριοπαθή κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει με τους επικεφαλής όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Πάντως, παρά την αισιοδοξία που εκφράζει ο Ραχόι, η πολιτική αβεβαιότητα που ταλάνιζε την χώρα το περασμένο εξάμηνο και οι μεγάλες διαφορές που χωρίζουν τα μεγαλύτερα κόμματα σίγουρα δεν πρόκειται να εξαφανιστούν από τη μία στιγμή στην άλλη. Οι παραδοσιακοί αντίπαλοι του Ραχόι, οι Σοσιαλιστές, έχασαν 5 έδρες από τις προηγούμενες εκλογές (πλέον τους ανήκουν 85 αντί για 90)  ενώ οι αριστεροί Podemos παρέμειναν στις 71, οι φιλελεύθεροι Ciudadanos (οι πιο πιθανοί συνεργάτες του Ραχόι) απώλεσαν οκτώ έδρες από τον Δεκέμβρη.
Ως αποτέλεσμα, το μονοπάτι για την πλειοψηφία των 176 εδρών προμηνύεται δύσκολο και περίπλοκο. Οι Ciudadanos μπορούν να «οδηγήσουν» τον Ραχόι στις 169 έδρες, ενώ μετά από διεργασίες ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος να εξασφαλίσει άλλες έξι από περιφερειακά κόμματα από τη Χώρα των Βάσκων και τα Κανάρια Νησιά, σύνολο 175.
Εναλλακτικά θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Πάντως η δήλωση του Ριβέρα δείχνει ποια είναι η πιθανότερη εξέλιξη. Μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου οι Σοσιαλιστές είχαν επιδιώξει κυβέρνηση με την συμμετοχή και των Podemos και των Ciudadanos, κάτι που είχαν αρνηθεί οι Podemos που δεν επιθυμούσαν τους φιλελεύθερους στον κυβερνητικό συνασπισμό. Προφανώς γι αυτό και ο Ριβέρα μίλησε ήδη για συνεργασία με το πιο κοντινό Λαϊκό Κόμμα. Θεωρητικά πάντως η δυνατότητα των Σοσιαλιστών και των Podemos για σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας δεν αποκλείεται. 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...