Λ. Κατσέλη: Οι τρεις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

«Τρεις μεγάλες και κρίσιμες προκλήσεις» έχει να αντιμετωπίσει άμεσα η Εθνικής Τράπεζα, αλλά και όλο το ελληνικό σύστημα, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Τ. Κατσέλη, σε ομιλία της, κατά την διάρκεια δείπνου που παρέθεσε η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σε επιχειρηματίες. «Πρώτον, την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδιαίτερα των επιχειρηματικών, σε πολλά από τα οποία εμπλέκονται περισσότερες από μία τράπεζες». 

1η Πρόκληση: Τα κόκκινα δάνεια

 «Η έκβαση του κρίσιμου αυτού στοιχήματος θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα προωθηθούν:

-οι αναγκαίες βελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου του πτωχευτικού δικαίου,

-η εναρμόνιση κινήτρων που αφορούν τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και στις τράπεζες για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων,

-ο βαθμός συντονισμού και η τεχνογνωσία των Τραπεζών στην προώθηση καινοτόμων προϊόντων αναδιάρθρωσης που ν’ ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών και βεβαίως,

-η δυνατότητα εκχώρησης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους, είτε προς διαχείριση είτε προς πώληση».

 Όπως τόνισε  η κ. Κατσέλη, «αν η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων γίνει αποτελεσματικά, τότε θα απελευθερωθούν κεφάλαια τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών και θα διοχετευθούν στην οικονομία για την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων».

 
2η Πρόκληση: Αύξηση ρευστότητας και κερδοφορίας

 «Δεύτερη πρόκληση, η βελτίωση της ρευστότητας και της κερδοφορίας της Τράπεζας μέσω της σταδιακής επιστροφής της καταθετικής βάσης και της επέκτασης δανειοδότησης και συμμετοχών σε κερδοφόρες δραστηριότητες», επεσήμανε κατά την ομιλία της η Πρόεδρος της Εθνικής.

Επίσης, τόνισε πως αυτό «προϋποθέτει αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και εμπέδωση μίας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ τραπεζών – καταθετών, επιχειρήσεων και κράτους».

Μέσα σε αυτά προσέθεσε και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τη διάδοση της ηλεκτρονικής τραπεζικής που συντελεί στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά και η άσκηση φορολογικής πολιτικής που δεν θα λειτουργεί ως αντικίνητρο για την αύξηση των καταθέσεων, αποτελούν προϋποθέσεις στη σφυρηλάτηση σχέσεων εμπιστοσύνης. Εμείς ως Εθνική δίνουμε βαρύνουσα σημασία στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό για εμάς η χρηματοδότηση υγιών και βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων, δεν αποτελεί μόνο συμβολή προς την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και συνειδητή πράξη ευθύνης και σεβασμού των χρημάτων που μας εμπιστεύονται καταθέτες μας. 

 

3η Πρόκληση: Ο μεγάλος ανταγωνισμός 

 

Τέλος, η τρίτη πρόκληση, είναι η προετοιμασία του τραπεζικού συστήματος ώστε να μπορέσει να τοποθετηθεί ανταγωνιστικά, διεθνώς, στο νέο τραπεζικό ψηφιακό τοπίο με νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Εδώ εντάσσονται η παροχή νέων σύγχρονων χρηματοδοτικών προϊόντων και υπηρεσιών προς τους πελάτες μας. Στην Εθνική έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό.

«Είμαστε η μόνη Ελληνική τράπεζα που τον περασμένο χρόνο, εν μέσω κρίσης, εισήλθαμε δυναμικά στην ταχύτατα διεθνώς αναπτυσσόμενη αγορά της συμμετοχικής χρηματοδότησης – του crowdfunding – μέσω της πλατφόρμας act4Greece»», τόνισε η κυρία Κατσέλη.

 Καταλήγοντας επεσήμανε, ότι «πέρυσι από αυτό εδώ το βήμα είχα πει ότι αναγκαία συνθήκη για να βγούμε από την κρίση και να περάσει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι να προωθηθεί ο  μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας. Το μεγάλο αυτό στοίχημα παραμένει ιδιαίτερα επίκαιρο».

Αυτό που χρειάζεται σύμφωνα με την έμπειρη τραπεζικό, είναι «μία βιώσιμη και ισχυρή συμμαχία μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, του τραπεζικού τομέα και του κράτους. Ένα νέο ισχυρό και βιώσιμο συμβόλαιο συνεργασίας και εμπιστοσύνης».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...