Μάρδας:Στόχος η απλούστευση στην αδειοδότηση ξένων επενδύσεων

mardas

Τη βούληση της κυβέρνησης να απλουστεύσει τις διαδικασίες αδειοδότησης των ξένων επενδύσεων, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας στη συνεδρίαση των βουλευτών-μελών των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων διεθνών οργανισμών στις οποίες συμμετέχει η Βουλή των Ελλήνων.

Ξετυλίγοντας το πλέγμα των δράσεων του υπουργείου Εξωτερικών στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας, ο κ. Μάρδας επισήμανε πως «συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Οικονομίας έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε μια διαδικασία απλούστευσης που θα επιτρέπει στο εξάμηνο ή το οκτάμηνο το αργότερο να γίνεται μια διαδικασία αδειοδότησης». Σε αυτήν την κατεύθυνση, υπογράμμισε πως για πρώτη φορά «έχουμε καταγράψει τις 18 αιτήσεις που τρέχουν αυτή τη στιγμή για ξένες επενδύσεις στη χώρα, τις παρακολουθούμε συνεχώς, βλέπουμε τι προβλήματα αντιμετωπίζουνε και ενημερώνουμε όλους τους αρμόδιους φορείς και υπουργεία στο πλαίσιο ενός πίνακα και κάποιων σχολίων, ώστε να λύνουμε αυτά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν εταιρείες οι οποίες λόγω της γραφειοκρατίας βλέπουν τη διαδικασία της αδειοδότησης να καθυστερεί».

Εστιάζοντας, ειδικότερα, στην πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών για τηνπροσέλκυση των ξένων επενδύσεων, σημείωσε πως έχει αλλάξει.«Ενδιαφερόμαστε να κάνουμε μια παρουσίαση της χώρας μας σε μια μεγάλη συγκέντρωση επιχειρηματιών και να παρουσιάσουμε τα όποια θετικά έχει η χώρα μας τα οποία είναι ικανά να προσελκύσουν ξένους επενδυτές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς την επιλογή των επιχειρήσεων, ανέλυσε πως η χώρα έχει στοχεύσει σε συγκεκριμένες αγορές για φέτος και ακολουθεί την εξής διαδικασία:

«Μελετούμε τις πολυεθνικές των χωρών που θέλουμε να επισκεφτούμε, βλέπουμε ποιες και πού έχουν επενδύσει στα Βαλκάνια και την Τουρκία και δίνουμε προτεραιότητα καταρχάς στις εταιρείες που δεν έχουν επενδύσει στην περιοχή». «Το να έχει επενδύσει μια εταιρεία στην Τουρκία και να προσπαθήσουμε να την πείσουμε να έρθει στην Ελλάδα, θεωρούμε ότι αυτό το πράγμα είναι ανούσιο, γιατί στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτών των εταιρειών δεν έχουν λόγο να βρίσκονται σε δύο χώρες όμορες, όταν όλο το περιβάλλον γύρω μας έχει συμφωνίες σύνδεσης με την ΕΕ, που σημαίνει ότι υπάρχει ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών και κεφαλαίων».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μάρδας και στη συστηματική συνεργασία της Ελλάδας με τη Γαλλία, που άρχισε με αφορμή την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα και αποτυπώνεται σε έναν οδικό χάρτη. «Οι Γάλλοι ενδιαφέρονται για τις ιδιωτικοποιήσεις, εμείς ενδιαφερόμαστε για τις πολιτικές των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτής της συνεννόησης πορευόμαστε», σημείωσε και ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, στις 17-18 Φεβρουαρίου, θα διεξαχθεί συνάντηση στη Γαλλία. Ανακοίνωσε, επίσης, πως ανάλογη συνεργασία ζήτησαν η Ιταλία και η Γερμανία. «Ο Ιταλός πρέσβης με επισκέφτηκε και μου ζήτησε να κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα, με αφορμή την επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, που θα έρθει στην Ελλάδα στις 18 Φεβρουρίου. Το ίδιο ζήτησαν και οι Γερμανοί από τον κ. Κοτζιά στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Γερμανία», σημείωσε.

Όσον αφορά τους Έλληνες εξαγωγείς, τόνισε πως είναι έτοιμο ένα σύνολο μέτρων φορολογικού χαρακτήρα για τους εξαγωγικούς φορείς της χώρας, που θα τους διευκολύνουν. «Αυτά τα μέτρα έχουν καταγραφεί, περιμένουμε τα τελικά σχόλια εκ μέρους των φορέων, θα τα καταθέσουμε στα συναρμόδια υπουργεία έτσι ώστε να ακολουθήσουν τον δρόμο της νομοθέτησης» προσέθεσε. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εξαγωγών, ανέφερε την αναβάθμιση της διαδικτυακής πύλης Agora του υπουργείου Εξωτερικών με την ανάρτηση καταλόγου καταστημάτων ντελικατέσεν από 70 χώρες με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, και προανήγγειλε πως ανάλογος κατάλογος θα αναρτηθεί με τους διανομείς εισαγωγών σε όλους τους κλάδους της παραγωγής από 70 χώρες.

Παράλληλα, με στόχο να μείνει το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας εντός των συνόρων, επισήμανε πως «συνεργαζόμαστε με τον σύνδεσμο των εταιρειών της Πληροφορικής, οι οποίες θέλουν να φτιάξουν έναν κόμβο στην Ελλάδα που να πουλάνε softaware σε όλο τον πλανήτη».

Τέλος, επανέλαβε την εξειδικευμένη δράση για τη δημιουργία ενός νησιού της τέχνης και της φιλοσοφίας. Θα είναι ένα νησί που θα συγκεντρώνονται επιστήμονες απ’ όλον τον κόσμο ή επαγγελματίες και θα οργανώνουν μεγάλα διεθνή συνέδρια, αποσαφήνισε και συμπλήρωσε πως το καλοκαίρι, «αν μπορούμε να φτιάξουμε το θερινό Νταβός της χώρας». Αυτό το νησί, επισήμανε, θα χτιστεί χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του προϋπολογισμού της χώρας.

The post Μάρδας:Στόχος η απλούστευση στην αδειοδότηση ξένων επενδύσεων appeared first on indicator.gr.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...