Μάχη Βερολίνου-ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

DNT

Οι απαιτήσεις ΔΝΤ, οι εμμονές του Βερολίνου και οι Ελληνικές προτάσεις, όλα θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων στην Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.  Το ΔΝΤ θέλει «κούρεμα» του χρέους, για να συμμετέχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Το Βερολίνο, που αρνείται οποιαδήποτε «γενναία» παρέμβαση, πριν από τις Ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, θέλει το Ταμείο να κάνει κωλοτούμπα και να  αποφασίσει πως το χρέος έγινε βιώσιμο μετά από τις διαβεβαιώσεις του ESM και τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup.

Η ελληνική πλευρά, από την μια θα ήθελε να γλυτώσει από τις απαιτήσεις του Ταμείου για σκληρά μέτρα, αλλά από την άλλη συμφωνεί μαζί του στην ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους. Θεωρεί λίγα τα μέτρα που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής η Ευρώπη, αλλά οι θέσεις τους για μεταρρυθμίσεις είναι πιο «λογικές» και χτυπούν λιγότερο τον φορολογούμενο.   Σε ένα αδιέξοδο που εντείνει την αβεβαιότητα, ο μόνος που πληγώνεται, είναι η ελληνική Οικονομία και το οικονομικό επιτελείο θέλει να υπάρξει λύση, χωρίς οι δανειστές να «κλωτσήσουν το τενεκεδάκι» του χρέους για δύο χρόνια αργότερα.

Η ένταση γύρω από την διαπραγμάτευση ανεβαίνει, καθώς πλησιάζει η Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον. Όλοι οι «πρωταγωνιστές» βρεθούν στον ίδιο χώρο και οι προσδοκίες για θετικές αποφάσεις είναι μεγάλες. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλέιδης Τσακαλώτος, έχει παραδεχτεί από την βουλή ότι μάλλον «δεν θα γίνει ονομαστικό κούρεμα».  Αλλά η καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων, φαίνεται να επηρεάζει το σχέδιο για επιστροφή στην ανάπτυξη και όπως είπε ο υπουργός, «είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουν οι αγορές ότι το χρέος είναι βιώσιμο και πως υπάρχει ένας καθαρός διάδρομος για τους επενδυτές για τα επόμενα 10 χρόνια»  αν, καθυστερήσει το χρέος, καθυστερούν και οι επενδύσεις, άρα καθυστερεί και η Ανάπτυξη.

Βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις, ζητάει η Κρ. Λαγκάρντ

«Οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν έχουν αλλάξει» ξεκαθάρισε  η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Από την κυβέρνηση θέλει ταχύτερη υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Όπως είπε, «έχει υπάρξει κάποια πρόοδος, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα». Όμως το πραγματικό «αγκάθι» για το Ταμείο, είναι το χρέος και οι στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.  «Για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα απαιτούνται βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Οι όροι μας είναι γνωστοί εδώ και καιρό και δεν έχουν αλλάξει», τόνισε.

Σε αυτά η κυβέρνηση συμφωνεί, αλλά υπάρχει η αντίδραση της Ευρώπης, πολλά μέλη της οποίας βρίσκονται ή μπαίνουν σε προεκλογική περίοδο. Κανείς από τους ηγέτες αυτών των κρατών δεν θέλει να πάει στην βουλή της χώρας του και να προτείνει μείωση στο ελληνικό χρέος, καθώς αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις αντιπολιτεύσεις, ως πρόταση που φέρνει  ζημία στους φορολογούμενους των χωρών που έχουν δανείσει την Ελλάδα.  Οι πολιτικοί θέλουν να αποφύγουν το πολιτικό κόστος σε μία προεκλογική περίοδο και η πολιτική της Ευρώπης για ακόμη μία φορά «πονάει» την ελληνική Οικονομία.

«Μπαράζ» επαφών Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον

Η Ελληνική αποστολή, ταξιδεύει στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, με στόχο την συμφωνία στο ελληνικό χρέος και να πείσει έναν συμβιβασμό ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρώπη. Μέσα σε λογικά πλαίσια ένα καλό αποτέλεσμα θα ήταν η συμφωνία για περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα συνοδεύονταν και από μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Όπως είναι τώρα τα πράγματα, οι Ευρωπαίοι περιμένουν η ελληνική Οικονομία να συνεχίσει με 3,5% κάθε χρόνο, αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται αδύνατον από το Ταμείο. Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει μία μείωση των στόχων σε 2% και 2,5% για τα έτη 2019 και 2020.

Σε αυτό το πλαίσιο ,οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης  έχουν ένα πρόγραμμα γεμάτο συναντήσεις, στις οποίες θα συναντήσουν όλο τον «καλό» κόσμο. Η αρχή θα γίνει την αύριο με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το «καλύτερο» έχει προγραμματιστεί για το τέλος της σειράς των συναντήσεων και την Κυριακή θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ελληνικές προτάσεις με τον Προέδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τους ανεξάρτητους αξιολογητές του ΔΝΤ, την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...