Μάχη Βερολίνου- ΕΚΤ για την εποπτεία των τραπεζών

Μάχη Βερολίνου- ΕΚΤ για την εποπτεία των τραπεζών

Διπλά στάνταρ από την Γερμανία που κοιτάει να προστατέψει τις τράπεζές της.

  Πρώτα το κράτος και μετά η Ευρώπη, λέει η Γερμανία, με τον νέο νόμο που πέρασε σχετικά με την εποπτεία των τραπεζών της. Με την Γερμανία να διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ασφαλή τραπεζικά συστήματα, το Βερολίνο δεν βλέπει με καλό μάτι, την Ευρωπαϊκή εποπτεία, δεν θέλει να ισχύουν και εκεί,  αυτά που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιβάλει σε άλλα κράτη μέλη. Παρά την ρητορική του κυρίου Σόιμπλε, που «συχνά-πυκνά» ζητάει περισσότερη παραχώρηση εξουσιών από τα κράτη στην Ευρώπη, το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πέρασε νόμο, που ουσιαστικά αφαιρεί από την ΕΚΤ σημαντικές εποπτικές εξουσίες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν κάνει πίσω και με την σειρά της,  απειλεί τη Γερμανία με προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Το επίμαχο σχέδιο νόμου που πέρασε το γερμανικό κοινοβούλιο επιτρέπει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να καθορίζει αυτό τα σχέδια αναδιάρθρωσης τραπεζών και μία σειρά άλλα πράγματα, που αφαιρώντας το δικαίωμα του προληπτικού ελέγχου από την  ΕΚΤ.  Η οδηγία δίνει στις εποπτικές αρχές την εξουσία να διατάσσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, να συγκαλεί συνέλευση μετόχων και να απολύει τη διοίκηση σε ορισμένες περιπτώσεις.  Ο νέος νόμος  που κάνει πρακτικά αδύνατη την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, παρά μόνο στο τέλος, όταν μία τράπεζα θα είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση

  Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς είναι αντίθετο από την κατεύθυνση της περαιτέρω ευρωπαϊκής ενοποίησης που ακολουθείται τις τελευταίες δεκαετίες και αντί να δίνει, «κόβει» εξουσίες από την Ευρώπη. Ακόμα πιο σοβαρό είναι ότι για πολλές χώρες η Γερμανία αποτελεί παράδειγμα και αν αυτός ο νόμος σταθεί τότε δεν αποκλείεται να έχουμε πολλούς μιμητές το επόμενο διάστημα. Πάντως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, φαίνεται αποφασισμένη να σταθεί στο ύψος  των περιστάσεων και να υπερασπιστεί τις εποπτικές της εξουσίες. Χαρακτηριστική είναι γνωμοδότηση που δόθηκε για το θέμα, που αναφέρει πως, «Η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται από κυβερνητικούς κανονισμούς ή από παρόμοια μέτρα που ενδέχεται να επηρεάζουν την ανεξαρτησία της ή την ομαλή λειτουργία του Κοινού Μηχανισμού Εποπτείας».

  Σύμφωνα με το Bloomberg ο Μάριο Ντράγκι, εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ ζητώντας της να προσφύγει, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) κατά της Γερμανίας.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...