«Μάχη» για έσοδα 2 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις μέσα στο 2016!

ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ;

Μετ’ εμποδίων, αλλά και κάτω από αφόρητες πιέσεις, προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις, με το Δημόσιο, να έχει στόχο να βάλει στα Ταμεία του 2 δις ευρώ, τους δανειστές, να περιμένουν το «Υπερ-Ταμείο» για να πάρουν τα λεφτά τους πίσω και τις πολυεθνικές να σκοτώνονται για τα «φιλέτα» του Δημοσίου!

Τα έσοδα που περιμένει το Δημόσιο, από το ΤΑΙΠΕΔ για να πιάσει τους στόχους του Μνημονίου, που έχουν πέσει στα 2 δις ευρώ (από 2,5 δις) για το 2016, 2,2 δισ. το 2017 και 1,1 δισ. το 2018. Αν δεν τα βρει από τις αποκρατικοποιήσεις, ποιος θα τα πληρώσει; 

Οι Θεσμοί, παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς και ήδη φαίνεται να υπάρχει δυσαρέσκεια, για την «αργοπορία» στην σύσταση του «Υπερ-Ταμείου».  Με τα 15 προαπαιτούμενα του καλοκαιριού,  να περιλαμβάνουν σύσταση του συμβουλίου του Ταμείου μέσα στον Ιούνιο (κάτι το οποίο δεν έγινε) και πέρασμα όλων των ΔΕΚΟ υπό την εποπτεία του μέχρι τον Δεκέμβριο, το πρόγραμμα, που έχει βγει από τις ράγες του μνημονίου, αναμένεται να είναι από τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης.  Στα χαρτιά, το Ταμείο, πρέπει να λειτουργήσει τον επόμενο μήνα και πριν κλείσει το 2016 να έχουν ολοκληρωθεί διαγωνισμοί «κλειδιά»!

Οι επενδύσεις και τα «αγκάθια»

Αν και από το ΤΑΙΠΕΔ, υπάρχει αισιοδοξία ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα τηρηθεί, ήδη οι καθυστερήσεις, έχουν κοστίσει, αφού η καθυστέρηση στη μεταβίβαση των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco στέρησε από το υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα να εγγράψει στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ποσό της τάξεως των 280 εκατ. ευρώ!

Μάλιστα, έχουν ήδη περάσει, 2,5 χρόνια χαμηλών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις με 384 εκατ. ευρώ να εισπράχθηκαν το 2014, 254 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ στο 6μηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου έχουν εγγραφεί μόλις 55 εκατ. ευρώ!

Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας, αφού η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές της και για μια πολύ αποδοτική διετία και από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Αύγουστο του 2018 θα πρέπει να εισπραχθούν συνολικά 6,1 δισ. ευρώ, την ώρα που στο πρώτο χρόνο του μνημονίου συγκεντρώθηκαν μόλις 90 εκατ. ευρώ!

Από πού περιμένει τα έσοδα το ΤΑΙΠΕΔ

Εκτός από την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ των 368,5 εκατ. ευρώ, που έχουν ήδη μπει στα Ταμεία, τα λεφτά της πρώτης φάσης,  τα 280 εκατ. ευρώ για το 51% των μετοχών, υπάρχουν άλλοι φάκελοι αποκρατικοποιήσεων που αναμένεται να ανοίξουν εντός του έτους.

Το Δημόσιο περιμένει το τίμημα για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια,  με την  Fraport να καταβάλει 1,234 δισ. ευρώ, ενώ το τίμημα περιλαμβάνει και 22,9 εκατ. ευρώ ως ετήσιο μίσθωμα.  Στο πρόγραμμα είναι και το τίμημα από την πώληση του Astir Pallas στη Βουλιαγμένη. Από τη συγκεκριμένη συμφωνία το Δημόσιο, περιμένει 95 εκατ. ευρώ.

Οι «κόντρες» εσωτερικού και οι δανειστές εξωτερικού! 

Παρά την συμφωνία για το πρόγραμμα από την πλευρά της κυβέρνησης, υπάρχουν ακόμα επιμέρους διαφωνίες σε συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις.  

Στο εξωτερικό, οι δανειστές, βλέπουν τις καθυστερήσεις και παρά την συμφωνία, δεν θεωρούν καμία αποκρατικοποίηση ως δεδομένη, πριν πέσει μελάνι σε χαρτί, αλλά από την πλευρά τους συνεχίζουν τις πιέσεις. 

Αντιρρήσεις για συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, έχουν εκφράσει από το  υπουργείο Ναυτιλίας προς της ολοκλήρωσης της μεταφοράς των μετοχών του ΟΛΠ, από το υπουργείο Ενέργειας για την ΔΕΗ, από το υπουργείο Πολιτισμού για το Ελληνικού και την Αφάντου, όπως και από το υπουργείο Συγκοινωνιών. 

Στην λίστα με τις επενδύσεις για τις οποίες έχουν υπάρξει «κόντρες», είναι η επένδυση στο Ελληνικό και της Αφάντου στη Ρόδο.  Μάλιστα, οι καθυστερήσεις έρχονται σε μία χρονική στιγμή που ειδικά για το ελληνικό το  ΤΑΙΠΕΔ, είχε ζητήσει την συγγραφή του κυρωτικού νόμου της σχετικής συμβάσεως.

Μετά από αυτές τις αποκρατικοποιήσεις, ακολουθεί μπαράζ  νέων φακέλων, με την Εγνατία, τον ΟΤΕ, την ΔΕΠΑ κ.α.  Από το ΤΑΙΠΕΔ, εκφράζεται η εκτίμηση πως  τα προβλήματα της Αφάντου και του Ελληνικού θα ξεπεραστούν και πως το πρόγραμμα θα κυλήσει ομαλά.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...