«Μάχη» κυβέρνησης – δανειστών για το ΕΚΑΣ!

Κυριακή 29/05/2016 – 21:57Οι απαιτήσεις των δανειστών στην τηλεδιάσκεψη με το οικονομικό επιτελείο
Δύσκολη διαπραγμάτευση για τα προαπαιτούμενα, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα  «Μίνι- υπουργικό συμβούλιο», εκπροσωπεί τα ελληνικά συμφέροντα στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές, για τα προαπαιτούμενα της δόσης. Κυβέρνηση και θεσμοί κάνουν  «αγώνα δρόμου», για να κλείσει το καυτό θέμα των προαπαιτούμενων, που θα απελευθερώσουν την πρώτη υπό-δόση των 7,5 δις. ευρώ και θα ρίξει ζεστό χρήμα στην αγορά.  Επίσης, η συμφωνία, θεωρείται προϋπόθεση για να επιστρέψει η εξαίρεση από τον Μάριο Ντράγκι, που ανοίγει ένα νέο δρόμο ρευστότητας, για την ελληνική Οικονομία. Με το κρίσιμο ραντεβού της  ΕΚΤ, να έχει οριστεί, την Πέμπτη 2 Ιουνίου που συνεδριάζει το ΔΣ, στην Βιέννη, τα χρονικά περιθώρια για την συμφωνία, είναι ασφυκτικά. Το κομμάτι του ασφαλιστικού, έκλεισε χωρίς συμφωνία στην τηλεδιάσκεψη, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να ξεκαθαρίζει πως, θα ισχύσει αυτό που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να μην επιστραφούν τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ, από όσους το χάνουν από τον Ιούλιο.
  Το κλείσιμο της αξιολόγησης, θεωρείται προϋπόθεση και για να κατατεθούν στην βουλή το επόμενο διάστημα μία σειρά νέων νομοσχεδίων, για τον νέο Αναπτυξιακό,  τη φοροδιαφυγή, τον επαναπατρισμό του αδήλωτου χρήματος, τα κίνητρα για  το πλαστικό χρήμα και την πάταξη του λαθρεμπορίου.
 Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και στην ατζέντα της συζήτησης, είναι τα ανοιχτά θέματα, του ΕΚΑΣ, η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για τα των «κόκκινα» δάνεια και οι εκπτώσεις του ασφαλιστικού, στους ελεύθερους επαγγελματίες.  Ειδικά στο θέμα του ΕΚΑΣ, οι Θεσμοί φέρονται να ζητούν την επιστροφή του  επιδόματος για το πρώτο εξάμηνο του 2016, από όσους το χάνουν από τον Ιούλιο. Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι περιλαμβάνουν την επιστροφή των χρημάτων να γίνει με 18 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και το δεύτερο σενάριο να επιστραφεί το ΕΚΑΣ με λογιστικό τρόπο, χωρίς «να βγουν χρήματα από τις τσέπες των συνταξιούχων», όπως τόνιζαν νωρίτερα πηγές του υπουργείου Εργασίας.  Δύσκολο θέμα, παραμένει η ένσταση των δανειστών, στις εκπτώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές  των νέων επιστημόνων, με τους δανειστές να ζητούν να έχουν δικαίωμα έκπτωσης μόνο όσοι διαθέτουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ το χρόνο! Επίσης, αλλαγές ζητούνται και για τους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους  σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και με εισόδημα έως 10.000 ευρώ.  Όσοι εντάσσονται σε αυτή την ομάδα ασφαλισμένων ζητήθηκε από τους θεσμούς,  να μεταφερθούν στον ΟΑΕΕ, (από τον ΟΓΑ) με αύξηση των εισφορών κατά 20%!
 Το υπουργείο Εργασίας, δεν φαίνεται διατεθειμένο να αλλάξει το μόλις μίας  εβδομάδας, Ασφαλιστικό για τα παραπάνω θέματα με τον υπουργό, να επιβεβαιώνει πως οι δανειστές, είχαν ζητήσει να καταργηθεί η πρόβλεψη για κάλυψη μέσω του ασφαλιστικού συστήματος του εργατικού ατυχήματος, και την κάλυψη του κινδύνου από την ιδιωτική ασφάλιση, από το νομοσχέδιο!

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...