Μάχη με το χρόνο για τον καθαρισμό του Σαρωνικού

Μάχη με το χρόνο για τον καθαρισμό του Σαρωνικού

Βαριά η ρύπανση μέχρι τη Γλυφάδα

Τον χρόνο εχθρό τους έχουν οι Αρχές, που κάνουν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να περιορίσουν το μαζούτ και την πίσσα από το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη 2» προτού εξαπλωθεί παντού στο Σαρωνικό.

Χθες,  την Α’ πλαζ του Αλίμου επισκέφθηκε κλιμάκιο στελεχών του Λιμένα του Ρότερνταμ, που βρίσκεται στη χώρα μας για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο δύσκολο έργο της απορρύπανσης.

1

Τα συμπεράσματα των Ολλανδών επιστημόνων για την πορεία της επιχείρησης καθαρισμού των μολυσμένων ακτών της Αττικής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Όπως είπαν χαρακτηριστικά «έχει γίνει πολύ καλή δουλειά» και η παραλία σύντομα θα μπορούσε να αποδοθεί και πάλι στους χρήστες της.

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι Αθηναίων και Αλίμου υπογράμμισαν την ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την περιβαλλοντική αποκατάσταση.

1

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, ο οποίος επιθεώρησε τις εργασίες απορρύπανσης στις περιοχές του Αλίμου, του Ελληνικού και της Γλυφάδας, η διαρροή από το «Αγία Ζώνη 2» έχει περιοριστεί πλήρως και η απάντληση θα έχει ολοκληρωθεί στις επόμενες 15-20 ημέρες.

«Η διαρροή από το πλοίο έχει περιοριστεί κατά 99% και με το φράγμα που έχει τοποθετηθεί εκμηδενίζεται οποιαδήποτε πιθανότητα να επεκταθεί εκτός» είπε, μεταξύ άλλων, και επανέλαβε πως σε 20-30 μέρες θα έχει καθαριστεί το μεγαλύτερο τμήμα που έχει υποστεί μόλυνση.

1

Ανέφερε, περαιτέρω,  ότι η βαριά ρύπανση εκτείνεται μέχρι τη Γλυφάδα και «από κει και πέρα οι περιοχές είναι αρκετά καθαρές και πολύ καθαρές». Παράλληλα, σημείωσε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες εκτιμάται ότι δεν θα υπάρχουν ρύποι στη θάλασσα και θα μπορέσει να δοθεί έμφαση στα βράχια και στις παραλίες για καθαρισμό, ενώ από την Περιφέρεια γίνονται συνεχείς έλεγχοι στα ψάρια και τα θαλασσινά που διατίθενται προς πώληση.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, ανέφερε χαρακτηριστικά «Μόλις ολοκληρωθεί η μάχη και φθάσει στο τέλος της μπορούν διερευνηθούν τα αίτια και να καταλογιστούν οι όποιες ευθύνες».

1

Στο μεταξύ, οι εργασίες απάντλησης και φόρτωσης των καυσίμων του ναυαγισμένου «Αγία Ζώνη ΙΙ» από το βυθό νοτιοδυτικά της νήσου Αταλάντης θα συνεχιστούν με νέο δεξαμενόπλοιο.

Η αλλαγή του πλοίου ήταν αναγκαστική, καθώς έληξαν τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας αυτού που επιχειρούσε μέχρι χθες, ενώ μετά το συμβάν το υπουργείο Ναυτιλίας δεν ανανέωσε προσωρινά – όπως γινόταν μέχρι τώρα –  κανένα πιστοποιητικό.

1

Ο κ. Σαντορινιός υπογράμμισε πως η εικόνα παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ενώ σημείωσε πως οι προσπάθειες θα ενταθούν στην περιοχή του Αστέρα Γλυφάδας καθώς εκεί το αποτέλεσμα παραμένει σταθερό.

Σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα «Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στον Σαρωνικό από τη βύθιση του Δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ”».

1

Ωστόσο, οι δήμαρχοι παράκτιων περιοχών που έχουν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα εξέδωσαν ανακοίνωση με αιχμές, καταγγέλλοντας πως τους απέκλεισαν από τη συνεδρίαση.

1

Όπως αναφέρουν, συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, Ελληνικού – Αργυρούπολη Γιάννης Κωνσταντάτος, Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης και Πειραιά Γιάννης Μώραλης «είναι απορίας άξιο το γεγονός, ότι ενώ ορθώς έχουν κληθεί οι Αντιπεριφερειάρχες Νοτίου Τομέα Αθηνών, Πειραιά, Νήσων και η Δήμαρχος Σαλαμίνας, δεν έχει κληθεί κανένας άλλος Δήμαρχος των περιοχών που έχουν άμεσα πληγεί από την μεγάλη αυτή οικολογική καταστροφή. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το αν τελικά επιθυμεί η κυβέρνηση να γίνει συζήτηση σε βάθος για το θέμα, αλλά και τη συνεργασία την οποία θέλει τελικά να έχει με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.»

11

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/301861-Mache-me-to-chrono-gia-ton-katharismo-toy-Saronikoy ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...