Μάχη με φόρους και πεσμένη κατανάλωση δίνουν οι επιχειρήσεις!

ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ “ΚΟΒΟΥΝ” ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ!                                                      

Β. Κορκίδης: Τα καλοκαιρινά μελτέμια θα έρθουν το φθινόπωρο με  «μποφόρ» φόρων

 Μάχη με την αυξημένη φορολογία και την μείωση της κατανάλωσης δίνουν οι επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά, που δεν βρίσκουν στήριγμα ούτε στις θερινές εκπτώσεις!  Τα “καλοκαιρινά μελτέμια” έρχονται φέτος, το φθινόπωρο, για νοικοκυριά & επιχειρήσεις με “μποφόρ” πολλών φόρων, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Όπως εξηγεί, «τα 23,3 δις ευρώ για φόρους το αμέσως επόμενο διάστημα εκ των οποίων τα 3,344 δις ευρώ για τη καταβολή του ΕΝΦΙΑ δημιουργούν “τρικυμία” στην ελληνική αγορά».

 Η αγορά έθεσε της ελπίδες της στην επιστροφή  στο τζίρο του 2014 και στα 7,2 δις ευρώ, μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, αλλά η μέχρι τώρα κίνηση δείχνει πως δύσκολα θα ανατραπεί το αρνητικό σκηνικό. H μείωση του διμήνου Ιούνιου-Ιουλίου 2016 κυμαίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο από 5-8%, με μεγάλους χαμένους τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά, τα είδη ένδυσης, ενώ παραδόξως με τόσα εκατομμύρια τουρίστες μείωση παρατηρείται και στο εμπόριο τροφίμων και ποτών.  Ο κ. Κορκίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως η «περίοδος των θερινών εκπτώσεων υπερβαίνει τα τελευταία 7 χρόνια της κρίσης περίπου τα 7 δις ευρώ σε τζίρο, με μόνη εξαίρεση το 2015, που ο τζίρος μειώθηκε στα 6,8 δις ευρώ, λόγω των γνωστών πρωτόγνωρων γεγονότων τον περυσινό Ιούλιο και Αύγουστο», τόνισε

 Όπως τονίζεται και από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ, «Είναι γεγονός ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Χώρα μας, είναι μέσου και χαμηλού εισοδήματος, ενώ ο εγχώριος τουρισμός είχε και φέτος μικρή διάρκεια και ένταση».

 Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση είναι πεσμένη καθώς οι καταναλωτές, με τα μειωμένα τους εισοδήματα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αύξηση των τιμών.  Για πολλά προϊόντα, ο ένοχος είναι ο ΦΠΑ, που κάθε χρόνο ανεβαίνει για να φτάσει το 2016 στο 24% Οι καταναλωτές, έχουν περιορίσει σημαντικά τις αγορές τους, σε είδη ένδυσης και τεχνολογίας, ενώ σύμφωνα με τα νέα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με σειρά αυξήσεων στις τιμές ακόμα και  σε βασικά είδη διατροφής. 

Απλά καθημερινά προϊόντα, όπως το ψωμί, τα λαχανικά, το λάδι και τα φρούτα, εμφανίζονται αυξημένα και οι καταναλωτές, καλούνται να ξοδέψουν παραπάνω για την αγορά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου και ενώ ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αύξηση 0,2%, ο Δείκτης Τροφίμων ανέβηκε 2,3%. Τρόφιμα όπως τα λαχανικά έφτασε στο 7%, στο ψωμί και τα  δημητριακά κοντά στο 2%, , στα φρούτα στο 4,2%

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...